Balmas projekat: Balastne vode u Luci Bar bez promjene

Balmas projekat: Balastne vode u Luci Bar bez promjene

594
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Balmas projekat novDosadašnje analize u luci Bar pokazale su da nema značajnijih promjena u kvalitetu vode i biodiverziteta. Rezultati istraživanja, pokazali su da je kvalitet vode u našoj najvećoj luci, na nivou kvaliteta vode u još 11 luka na Jadranu, gdje se realizuje BALMAS projekat, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora.
Stručnjaci Instituta predstavili su u Veneciji, na petom redovnom sastanku partnera BALMAS projekta, preliminarne rezultate istraživanja balastnih voda u luci Bar. Urađeni su na osnovu tri uzorkovanja u luci Bar (obrada posljednjeg uzorkovanja je u toku).
BALMAS projekat počeo je u novembru 2013, a kraj projekta bio je predviđen je za mart 2016. Međutim na sastanku u Veneciji predloženo je da se završetak projekta prolongira do septembra 2016. godine da bi se postigli svi predviđeni ciljevi.
Na sastanku u Veneciji detaljno se raspravljalo o tekućim aktivnostima u okviru projeka, kako i o finalizaciji aktivnosti u oviru svakog radnog paketa. Bilo je riječi i o procjeni i finansijskim izvještajima o BALMAS projektu, a svi partneri su predstavili svoje dosadašnje rezultate, koji se odnose na osnovna istraživanja u lukama. Detaljno su definisane i buduće aktivnosti u okviru projekta.
BALMAS projektom predviđena je kontrola balastnih voda u 12 luka na Jadranu. Projekat obuhvata 16 partnera i sedam pridruženih partnera iz šest država na nivou Jadranskog mora. Vodeći partner je Institut za vode Republike Slovenije.
Projekat će rezultirati usvajanjem Strategije i menadžment planova u svim državam učesnicima projekta (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija i Crna Gora). Budžet predviđen za realizaciju projektnih aktivnosti u Crnoj Gori iznosi 186.774 eura dok je ukupna vrijednost projekta 7.157.158 eura.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code