Barleta: Boku Kotorsku i Pulju zbližiće korištenje evropskih fondova i programa

Barleta: Boku Kotorsku i Pulju zbližiće korištenje evropskih fondova i programa

1116
0
Podijeli

Državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za Ipu ambasador Aleksandar Andrija Pejović boravio je 5. marta 2016. u Barleti, gdje je s gradonačelnikom Paskvaleom Kašelom razgovarao o prekograničnoj saradnji između italijanske regije Pulja i Boke Kotorske.barleta pejovic

Sagovornici su sumirali rezultate dosadašnje saradnje realizovane u sklopu Jadransko-Jonskog i Mediteranskog prekograničnog programa, ocijenivši da se radi o veoma uspješnim projektima koji su doprinijeli razvoju kulture, preduzetništva, saobraćaja, turizma i zaštite životne sredine, kako u italijanskoj, tako i u crnogorskoj regiji – saopšteno je iz kancelarije glavnog pegovarača.

Picerija i restoran

Ambasador Pejović je izrazio zadovoljstvo što je tokom prethodnog perioda kroz realizaciju više projekata s partnerima iz Pulje, vrijednosti 35,6 miliona eura, ostvarena kvalitetna prekogranična saradnja dvije države i unaprijeđen kvalitet života građana s obje strane granice. U ovom dijelu, posebno je istaknuta saradnja s gradom Barleta.

Radi nastavka uspješne saradnje, sagovornici su razmijenili mišljenje o mogućnostima koje su na raspolaganju u okviru novog Trilateralnog programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora, ukupne vrijednosti 93 miliona eura. Saglasili su se da ovaj program pruža priliku za razmjenu znanja i iskustva i dalje unapređenje javne infrastrukture i održivog saobraćaja, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, zaštite životne sredine i upravljanja prirodnim i kulturnim resursima.

Ambasador Pejović i gradonačelnik Kašela su posebno izrazili zadovoljstvo prošlogodišnjim obnavljanjem bratimljenja Barlete i Herceg Novog, ocijenivši da je ono ponovo spojilo dva grada koji još od 1969. sarađuju kao gradovi pobratimi. Ukazano je na činjenicu da saradnju i napredak dva grada na kulturnom, ekonomskom, sportskom i drugim poljima od zajedničkog interesa najbolje mogu potpomoći upravo novi prekogranični programi na raspolaganju našim i talijanskim gradovima. U tom kontekstu su razmotrene mogućnosti za bližu saradnju dva grada kroz korištenje evropskih fondova u okviru projekata privrednog povezivanja, kroz promociju turizma, uspostavljanje novih saobraćajnih linija, razmjenu između škola, sportskih i rekreativnih društava, njegovanje nasljeđa i lokalne kulturne baštine i valorizaciju lokalnog umjetničkog nasljeđa.
Ambasador Pejović je zatražio podršku Barlete za kandidaturu Herceg Novog za evropsku prijestonicu kulture 2021.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code