BATRIĆ KONTIĆ: JEDINO U HERCEG NOVOM PRVIH POLA SATA BEZ NAPLATE PARKINGA

BATRIĆ KONTIĆ: JEDINO U HERCEG NOVOM PRVIH POLA SATA BEZ NAPLATE PARKINGA

145
0
Podijeli

Osnovni princip funkcioninja hercegnovskog Parking servisa biće rad u službi građana, a ne rad u komercijalne svrhe, kazao je vršilac dužnosti direktora ove firme Batrić Kontić.

Sa dolaskom novog direktora uvedeno je 30-minutna pošteda za plaćanje parkiranja, a građanima koji do 10. jula nisu izmirili obaveze prema „Parking servisu” dug je oprošten.
– Kada smo ideju o neplaćanju prvih 30 minuta predočili ljudima u Beogradu, koji nam rade softver, nisu mogli da vjeruju. Na više mjesta su se raspitivali, u Bosni i Hercegovni i Makedonji gdje se njihov softver koristi, i nigdje nema takvih povlastica. Najduže čekanje je od 10-15 minuta. U tom segmentu sam malo zabrinut, jer izvršni direktor osim o zakonitosti, brine i za efikasnost i ekonomičnost rada preduzeća – kazao je Kontić.
„Udarac” na budžet Parking servisa bilo je i uklanjanje garaže sa platoa preko puta Autobuske stanice, koja je brojala 84 parking mjesta. Pozitivno je to što su smanjenje gužve u saobraćaju na tom djelu magistrale. Sada to preduzeće raspolaže sa nešto manje od 800 parking mjesta u garažama i duž ulica. Za one koji ne plate parkiranje kako je predviđeno uvedena je dnevna karta u vidu „kazne” u visini od 10 eura, sa kojom im je onda omogućeno da ostanu parkirani 24 sata. Oko 70 odsto prihoda obezbjeđuju prodajom pretplatnih mjesečnih karata koje koštaju 5 i 10 eura (žuta i crvena zona). Od 36 zaposlenih, osam je višak, objašnjava Kontić, ali otpuštanja neće biti. Nastojaće da u saradnji sa Opštinom, prošire djelatnost, kako bi posla bilo za sve, pa i za novozaposlene.
Popunjenost parking mjesta je slabija nego prethodnih godina. Jul ove godine je donio za oko 10 odsto manje prihode od prošlogodišnjih. Cijena parkiranja u crvenoj zoni je 80 centi, a u žutoj 50 centi za sat. Jedan od razloga slabije zarade je i to što je u ovoj opštini dozvoljeno otvaranje privatnih parkinga za razliku od Budve i Podgorice.
– Ovdje ih ima pet ili šest i oni uzimaju dio posla, kaže Kontić. Nismo za to da držimo monopol u ovoj djelatnosti ali se bar moramo dogovarati oko cijena, mislim da bi Opština trebalo da nas podrži.
Prema Kontićevim riječima i specijalno vozilo „pauk” radi manjim intenzitetom nego prethodnih godina. Nepopularna „kandža” gotovo i da nije više u upotrebi. Podižu se samo vozila koja direktno ometaju odvijanje saobraćaja. U toku jula podignuto je 45 vozila, 10 puta manje nego prethodnih godina. Korisnici usluga koji su zbog neplaćanja parkiranja u sporu sa Parking servisom od 10. jula neće morati više da plaćaju i troškove advokata jer taj dio posla završava novoformirana pravna služba u okviru „Parking servisa”. Zahvaljujući tome trošak građanima je manji za 75 eura.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code