Bekommerc prvorangirani koncesionar za Sitnicu

Bekommerc prvorangirani koncesionar za Sitnicu

2245
5
Podijeli

images_slike_ilustracija_kamenolom_ilust
Ilustracija

Prvorangirani ponuđač na oglasu za dodjelu koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina lokaliteta Sitnica u Opštini Herceg Novi je preduzeće Bekommerc.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva ekonomije, Tenderska komisija je na osnovu javnog oglasa objavljenog u martu utvrdila rang listu ponuđača i obavila vrijednovanje ispravne ponude, a Bekommerc je osvojio 96,8 bodova, prenosi Mina business.

Picerija i restoran

Sitnica se nalazi pored regionalnog puta Herceg Novi-Trebinje, na udaljenosti od oko 12 kilometara vazdušne linije, odnosno, 17 kilometara od Herceg Novog u pravcu sjeverozapada.

Na tom prostoru rađena su samo osnovna geološka istraživanja koja su pokazala da teren izgrađuju karbonatni sedimenti, odnosno krečnjaci, rjeđe dolomiti, mezozojske starosti, predstavljeni slojevitim, debeloslojevitim, rjeđe bankovitim krečnjacima, blijedožućkastosmeđe boje.

Koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju daje se na period od 22 godine, i to po jedna godina za detaljna geološka istraživanja, odnosno izradu rudarske dokumentacije i 20 godina za eksploataciju.

U zavisnosti od potrebe investitora, može se ponuditi rok eksploatacije duži od utvrđenog koncesionim aktom, pod uslovom da ukupan koncesioni period, koji obuhvata sve navedene faze, ne prelazi zakonom definisan rok trajanja koncesije od 30 godina.

Koncesiona naknada za eksploataciju mineralne sirovine sastoji se iz nepromjenjivog stalnog dijela naknade i promjenjivog. Minimalni iznos stalnog dijela koncesione naknade za period od 20 godina iznosi 504.000, odnosno 25,2 hiljade eura godišnje.

Stalni dio koncesione naknade koji se utvrđuje Ugovorom o koncesiji može biti veći od obračunatog minimalnog iznosa.

Ugovoreni godišnji iznos koncesionar plaća tokom konesionog perioda u jednakim polugodišnjim ratama do kraja juna, odnosno, decembra ove godine.

Promjenjivi dio naknade se obračunava na kraju svake godine, a plaća se za količine eksploatisane mineralne sirovine koja prelazi godišnju minimalnu količinu za eksploataciju utvrđenu ugovorom o koncesiji.

5 Komentari

 1. Objasnili su i rekli:
  “Na tom prostoru rađena su samo osnovna geološka istraživanja koja su pokazala da teren izgrađuju karbonatni sedimenti, odnosno krečnjaci, rjeđe dolomiti, mezozojske starosti, predstavljeni slojevitim, debeloslojevitim, rjeđe bankovitim krečnjacima, blijedožućkastosmeđe boje.”

  Do duše, za ovo treba neko malo više znanje geologije
  0  0
 2. @3.14, hvaja i zaista hvala na finom objasnjenju, ali, zar tekstopisac, ili tekstosklepac nije mogao odmah napisati-kamemolom ili majdan?Priznajem, jos uvjek zivim u analognom dobu, digitalizacija me totalno pregazila. Jos jednom-hvala.
  0  0
 3. Iluzionisto radi se o kamenu. Sva iskopavanja površinska ili podzemna radi korištenja nekog dobra spadaju u rudokope. Rudokopi mogu biti rudnici (rude, minerali i ugalj) ili majdani (kamen i pjesak)

  Ah ta geografija osnovne škole, ah daleki šesti ili sedmi razred …
  0  0
 4. Zašto niko nije odgovoran za put Meljine – Trebinje koji je pod koncesijom a sav se raspada. Naime najveći kontributeri tog raspadanja su bas kamioni koji voze kamen sa tih kamenoloma. Ti kamioni su ultra teški a put nije napravljen za te svrhe. Vidi se dobro da se desna strana kad se ide odozgor prema Novom polako urušava. Pitanje, ko je odgovoran za opravku. Koncesionar kamenoloma ili koncesionar puta?
  0  0

Ostavite komentar

*

code