Beograd i Herceg Novi imaju zajedničko srce

Beograd i Herceg Novi imaju zajedničko srce

9
Podijeli

Dani Beograda u Herceg Novom još jednom su potvrdili dobru saradnju Opštine Herceg Novi, kao pokrovitelja Praznika mimoze, i Turističke organizacije i grada Bograda, kazala je načelnica Sekretarijata za kulturu opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo. Ona je na konferenciji za novinare najavila da će odmah po završetku ovogodišnjeg početi pripreme za 50. jubilarni Praznik mimoze.

“Na račun ove kvalitetne saradnje predviđamo i ostavljamo prostor za nadogradnju, osmišljavanjem bogatijeg programa”, dodala je Zambelić Pištalo.

Picerija i restoran

Sa konferencije za novinare poručeno je da su Dani Beograda u Herceg Novom na Prazniku Mimoze zamišljeni da budu i tradicija u kontekstu slogana – Prijatelji u gostima.

Govorili su predstavnici Opštine Herceg Novi, JUK Herceg festa i Turističke organizacije Herceg Novi, kao zajedničkih organizatora Praznika mimoze sa gostima iz beogradske Turističke organizacije, Umjetničkog centra “Talija” i beogradskih restorana, predvodvođenih legendarnom glumicom Radom Đuričin.

“Naša dva grada imaju puno toga zajedničkog. Svakako nije veličina. Beograd je metropola, Herceg Novi mali grad, ali neke srodnosti i sličnosti pronalazi u ljudima i kontaktima i zbog toga su ovakvi programi dragocjeni”, poručila je Milina Kovačević iz Herceg festa.

Veze dva grada više od tradicije

Prijem koji je karavan imao na gostovanju u Beogradu sličan je onome koji su učesnici u performansu beogradskog umjetničkog centra imali u Herceg Novom.

“Uživali smo u čarima Mediterana na Danima mimoze u Beogradu, a nadam se da ćete i vi ovih par dana kada pokušavamo da vas podsjetimo na Beograd, njegovo pozorište, restorane, muziku i doživljaj. Mislim da ćemo se razumjeti i nastaviti tradiciju koja je ustanovljena još 60-ih godina prošlog vijeka, te da će Beograd kao jedan veliki grad sa malo manjim gradom, ali gradom sa velikim srcem, kao što je Herceg Novi, nastaviti saradnju i ovu priču krunisati lijepim doživljajem dobro raspoloženim građanima i turistima”, kazao je zamjenik direktora Turističke organizacije grada Beograda, Slobodan Unković.

U ime beogradske ugostiteljske privrede, koja se na Danima Beograda predstavlja u Gradskoj kafani, zadovoljstvo i kako je rekao, puno srce zbog toga što je dio cijele manifestacije, izrazio je Dejan Lazarević. Nada se da će ova saradnja započeta prošle godine, biti ne samo tradicija, već da će trajati beskonačno. Relacija između Herceg Novog i Beograda, prijateljski odnos koji traje oduvijek, upotpunjen činjenicom da je Beograd vro značajno emitivno tržište ne samo za hercegnovski turizam već i cijelo crnogorsko primorje, sasvim je jasna situacija i relacija da Turistička organizacija Beograda i TO HN imaju značajnu saradnju.

“Zvaničan Protokl o saradnji postoji od 2012. godine, a obnova tog protokola će biti tema razgovora ovih dana i nadamo se da će biti produžen i to već u posljednjim danima februara kada TO HN bude predstavljala ponudu našeg grada na Sajmu turizma u Beogradu od 23. februara”, kazao je Nebojša Mandić, iz TO HN.

Dodao je da se saradnja ogleda u reciprotetnim gostovanjima i predstavljanjima manifestacija i ponude Herceg Novog i Beograda.

Rada Đuričin: Srećna sam u Herceg Novom

Milina Kovačević je podsjetila da su Dani Beograda počeli dan ranije, kada je ovacijama publika u punoj dvorani Park ispratila sa scene poznatu i neuništivu beogradsku glumicu Radu Đuričin, Borisa Pingovića i Vladimira Rackovića, koji su je na gitarama pratili u fenomenalnoj izvedbi kabarea “Halo Beograd” po tekstu Moma Kapora. Ne samo na kraju izuzetnog nastupa, već tokom cijelog nastupa publika je sa oduševljenjem pratila virtuoznost beogradskih umjetnika i učestvovala u svakom dijelu predstave stvarajući pravu atmosferu koju podrazumjeva kabare.

“Imala sam tremu na početku predstave, jer znam da je hercegnovska publika vrlo zahtjevna i prepoznaje kvalitet. Međutim, trema je brzo prošla, jer je upravo publika potvrdila ono što sam znala – učestvuje u predstavi, razumije je i prati i zaista sam presrećna kako smo primljeni večeras i izuzetno radosna što smo uspjeli da napravimo takvu konekciju i reakciju pubilke. Tako je bilo svaki put kada sam sa bilo kojim komadom gostovala u ovom predivnom gradu. Uvijek sam nailazila na sjajnu publiku i zaista sam srećna i mnogo volim ovaj grad. Stvarno nije ni čudo što mimoza cvjeta baš ovdje, jer je ona simbol nečega lijepog i sunačnog usred zime, nečega što me asocira na Herceg Novi”, kazala je Đuričin.

Program Dani Beograda biće nastavljen 6. i 7. februara u Gradskoj kafani pod sloganom gastro veče u duhu Skadarlije. U programu će učestvovati UC “Talija”, starogradski orkestar, a za anegdote iz boemeskog života zaduženi su Ljiljana Jakšić i Milan Milosavljević. Pored toga, u gastro dijelu manifestacije biće predstavljeni specijaliteti srpske kuhinje.

9 Komentari

 1. Aha, zajednicko srce, pa dabome , ima to ima, naucno dokazano, jedno srce pumpa za oba tijela, jes da je nesto naporno ali sa malo dobre volje i to se savlada.

  11
  27
 2. Ajde ne sprdajte se.
  Cio Beograd ode u Grčku.
  Aranžmani se super prodaju.
  Nego držite se Jagodine, Malog Zvornika i ostalih nedođija.

  19
  31

Ostavite komentar

*

code