BEOGRADSKI STUDENTI NA NOVSKIM SKALINIMA – U PROJEKTU “1000 STEPENICA”

BEOGRADSKI STUDENTI NA NOVSKIM SKALINIMA – U PROJEKTU “1000 STEPENICA”

122
0
Podijeli

Panorana centra grada DobrovicStudenti arhitekture završne godine master studija Beogradskog univerziteta predvođeni profesorima Vladimirom Lojanicom i Srđanom Marlovićem, koji je, inače, Novljanin, rade na projektu “1000 stepenica” u Herceg Novom, saopšteno je iz opštine Hreceg Novi.
Oni su tim povodom bili prošlog vikenda u gradu, jer je naučno- nastavno vijeće njihovog fakulteta prihvatilo predlog studija profesora Lojanice i njegovog asistenta Srđana Marlovića. Tako će jedan od modula, kojim će se studenti baviti, biti nova javna vertikalna komunikacija i univerzalni centar za izvođačke i izlagačke umjetnosti u Herceg Novom, pod nazivom “1000 stepenica”. – To je nastavak dobre saradnje naše opštine sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu – ocjenio je savjetnik predsjednika opštine za investicije, Vlado Mračević.
Grupa od 16 studenata ovu studijsku posjetu iskoristila je da prikupi podatke, pa su tako obišli lokaciju sa svih strana – penjali se uz liticu od Šetališta do Dvorane Park kako bi osjetili nagib terena i pogled koji se kroz zelenilo pruža ka moru. Sagledali su lokaciju sa mora, sa tvrđave Forte mare, Španjole, Autobuske stanice, bavili se istraživanjem i razgovorom sa stanovništvom. To će im pomoći da do kraja prvog semestra završe radove. Njihovi idejni projekti biće početkom sljedeće godine prezentovani na izložbi u Herceg Novom.
– Ideje koje su potekle od arhitekata polovinom prošlog vijeka, prije svega Nikole Dobrovića ugrađene su plansku dokumentaciju. To znači da smo određene koridore u prostoru rezervisali za vertikalne komunikacije na potezu od Škvera do autobuske stanice i dalje do Španjole. Kroz ovaj studijski rad htjeli smo te ideje još jednom da preispitamo. To je provjera od koje očekujemo nova rješenja i nove smjernice za analizu i ozbiljniju pripremu projektne dokumentacije – smatra Mračević.
Očekujemo nove, drugačije odgovore na pitanje kako povezati tri centralne, horizontalne komunikacije – Šetalište, glavnu gradsku ulicu i magistralu – istakao je on.
Arhitekta Srđan Marlović kaže da treba prostorno i programski ispitati i definisati nov objekat namjenjen izvođačkim ili izlagačkim umjetnostima koji bi uz postojeću Dvoranu Park i zgradu Hercegnovskog pozorišta programski obogatio ovu trasu i utvrdio je kao jedinstveni multifunkcionalni prostor kulture i spektakla.
– Istražuje se moguća reinterpretacija strategije utvrđene sredinom XX vijeka i njeno prilagođavanje savremenim arhitektonskom i konzervatorskom trenutku u ambijentu u kome se pored zaštićene prirode i arhitektonskih ostvarenja iz perioda poznog baroka nalaze i djela savremene arhitekture – zgrada pošte arhitekte Dobrovića, stambeni objekat arhitekte Zlokovića, Dvorana Park arhitekte Janjića i jedan od najljepših parkova na jadranskoj obali – Park Boka – objasnio je Marlović.
O brzim vertikalnim saobraćajnim komunikacijama od Šetališta do centra grada i dalje do magistrale urbanisti u Herceg Novom razmišljaju više od šest decenija. To je kako navode vidljivo u planskim dokumentima u kontinuitetu.
Tako je na panorami Herceg Novog koju je uradio jedan od naših najpoznatijih arhitekata Nikola Dobrović, predviđena javna vertikalna komunikacija od centra grada do Šetališta u blizini plaže „Bijela vila”. Ideja arhitekte Dobrovića iz pedesetih godina nije zaboravljena ni prilikom kasnijih izrada planskih dokumenata za ovo gradsko područje. Detaljnim planom Šetališta Pet Danica iz 1997. godine urbanisti su predvidjeli izgradnju kosog lifta od Šetališta do Dvorane park a potom od Njegoševe ulice (pored kuće Budeča) do magistrale i autobuske stanice.
U aprilu ove godine SO je usvojila Sporazum sa privatnim preduzetnikom o izgradnji pješačke komunikacije – panoramskog lifta od Šetališta do Njegoševe ulice. Po tom Sporazumu, na idejno rješenje panoramskog lifta saglasnost mora najprije da da opštinska komisija za praćenje ove investicije, a potom i Skupština opštine.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code