“Bestijarijum” Marije Tošković u Galeriji Josip Bepo Benković

“Bestijarijum” Marije Tošković u Galeriji Josip Bepo Benković

0
Podijeli

U prestižnoj novskoj galeriji “Josip Bepo Benković” sjutra veče biće otvorena samostalna izložba crteža umjetnice, Marije Tošković, pod nazivom “Bestijarijum”. Biće to njena 12. samostalna izložba u Crnoj Gori, Srbiji i Portugaliji. Učestvovala je i na 16 grupnih izložbi i jednoj slikarskoj koloniji u Monaku 2012.

“Bestijarijum Marije Tošković doživljavam kao umjetničku “polemiku” sa svijetom u pokušaju njegovog razotkrivanja, odgonetanja zapretanih kodova postanka/nestanka, rastakanja… u nešto što je nalik…što poprima obrise, asocira na ljudsko-životinjsku simbiozu, na neraskidivu vezu/ nit sa animalnim, instinktivnim, sa životom…

Picerija i restoran

Vjerujem da djelimo iskustvo pogleda koje rezultira čitanjem životinjskog u ljudskom liku, izrazu, grimasi…kroz direktna poređenja i dodjeljivanja karakternih epiteta…Taj kontemplativni otklon u svijet bestijarijumskih, fluktuirajućih formi koje bestežinski lebde, rone, plove beskrajnim prostranstvima nepoznatog Marija koristi kao kontrapunkt za esencijalna pitanja ko smo… što smo… kuda idemo…” – zapisala je povodom izložbe “Bestijarijum” istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović.

Marija Tošković je rođena 1980. godine u Beogradu. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Portugaliji, na Universidade de Évora. Članica je Udruženja portugalskih grafičara, kao i jedan od osnivača grafičkog ateljea Contraprova u Lisabonu. Članica je i ULUS-a. Živi i radi u Beogradu.

Izložbu će u 21 h otvoriti istoričarka umjetnosti, Ana Ivanović. Posjetioci će moći da je pogledaju  do 1. jula.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code