Bez spomen ploče Sv. Leopoldu Mandiću na 150 godišnjicu rođenja

Bez spomen ploče Sv. Leopoldu Mandiću na 150 godišnjicu rođenja

3141
16
Podijeli

Pronio je ime rodnog Herceg Novog, a grad mu još duguje mali gest zahvalnosti, spomen ploču. U četvrtak, 12. maja, biće 150 godina od rođenja katoličkog sveca i ekumeniste Sv. Leopolda Bogdana Mandića. Znameniti Novljanin rođen je u kući na Škveru. Mnogi je nazivaju žuta kuća, a prava adresa je Stepenište 28. oktobra br. 17.      leopold kucaMeđutim, ovaj važan datum, uprkos brojnim obećanjima predstavnika vlasti u Herceg Novom, proći će bez spomen obilježja na rodnoj kući ”građanina svijeta”, kako je sam za sebe govorio Sv. Leopold. Potrajalo je dok su se nadležni pokrenuli, a onda zakonska procedura oko dobijanja saglasnosti Skupštine stanara zgrade, saglasnosti Ministarstva kulture, dok Odluka nije došla do lokalnog parlamenta. Posljednje odlaganje ovog civilizacijskog čina, koji treba da potvrdi novsku multikuluralnost, ipak, je inicirala Katolička crkva. Sporan je bio tekst, za ploču, jer oko njega nijesu mogli da se usaglase prošli saziv lokalnog parlamenta i Kotorska biskupija.

Možda je i bolje, jer prema nekim informacijama tog dana u Herceg Novi je trebalo da stigne 400 autobusa, oko 20 hiljada vjernika, gradonačelnici Padove, Rima, Splita, Omiša, dubrovački župan, ministar kulture Hrvatske… Teško da bi za tako kratko vrijeme grad bio spreman za toliki broj gostiju.

Picerija i restoran

Ružna pozadina

leopold 2No, cijela priča oko postavljanja spomen ploče, ima i ružnu pozadinu. Javljaju se pojedinci, koji tvrde da rodna kuća Sv. Leopolda nije ona za koju svi misle da jeste. Da li imaju dokaze, koji mogu da ospore i vatikanske, da li samo žele da se iz nekih njima znanih razloga, opet sve odloži?

U lokalnoj samoupravi tvrde za Radio Jadran da se veoma odgovorno odnose prema postavljanju spomen ploče na rodnoj kući sveca. Cijeneći sugestije Kotorske biskupije u dijelu izmjene teksta na spomen ploči, odnosno njegove korekcije, kažu nam da je potrebno sprovesti dodatne administrativne radnje pred Ministarstvom kulture, u skladu sa Zakonom o spomen-obilježjima, a prije donošenja konačne Odluke Skupštine opštine Herceg Novi.

“Takođe, lokalna samouprava je pored navedenog, uvažila prijedlog Katoličke crkve da postavljanje spomen ploče bude na dan proglašenja Leopolda Mandića svecem, a u međuvremenu da se okončaju sve potrebne administrativne procedure u potpunosti”, obrazloženje je lokalne uprave.

leopold 1Međurim, predlagač i pokretač inicijative o postavljanju ploče, konzervator i restaurator Goran Skrobanović, i dalje je pri stavu da je to trebalo obaviti ove godine, na 150. godišnjicu rođenja Sv. Leopolda. On otkriva za Radio Jadran nove momente, koji su se pojavili kao prepreka, počev od toga da “žuta kuća” na Škveru, navodno  nije svečeva rodna kuća:

“Pojavili su se neki kvazi stručnjaci, koji su tvrdili da to nije njegova kuća. Pozvali su me iz Opštine da me konsultuju i ja sam kazao da ne želim da se svađam sa ustanovom starom 2016. godina, a to je Vatikan. Kazao sam da zovu biskupa i pitaju da li je to ta kuća. I biskup i predstavnici HGI-ja  i Hrvatskog građanskog društva su došli u Opštinu i potvrdili da je to ta kuća, iako su neki kvazi stručnjaci iz Opštine tvrdili da nije”, kaže Skrobanović.

images_slike_razno_sv_leopold_mandic_ikona_rj On dodaje i da je prošla vlast napravila gaf u tekstu koji je trebalo da bude ispisan na ploči. Naime, Skrobanović je predlagao da na ploči bude ispisano: “U ovoj kući se rodio Leopold Bogdan Mandić, 1866. godine, svetac Katoličke crkve”. Crkva je tražila da još stoji “kapucin”, ali prošla vlast je odredila tekst u kojem je pisalo da se rodio Leopold Bogdan Mandić i ploču podiže Opština Herceg Novi:

“Ja sam smatrao da ploču podiže grad Herceg Novi, kao zahvalnost u sjećanje na znamenitog Novljanina, dakle, ne Opština, nego grad. Oni  su imali problem i sa mjestom rođenja. Tako su 90-te izašle iz nekih, ali iz nekih nisu nikad. Rekao sam, dignite ploču na Škveru, to je spomen čovjeku koji se tu rodio i ništa drugo. Ja sam samo poslušao što mi je rekla Katolička crkva. Naravno, imao sam i dokaze, jer u javnost nikada ne bih istupio neargumentovano”, tvrdi Skrobanović.

Pokazuje nam knjigu o Leopoldu Bogdanu Mandiću koju je 1976. godine napisao kapucin P.Pietro Bernardi da Valdiporo, a prihvatila Katolička crkva, odnosno Vatikan. Jasno je napisano i ilustrovano mjesto rođenja Bogdana Mandića.

Skrobanović potvrđuje da je crkva tražila izmjenu teksta i da se polaganje ploče odloži. Prema njegovim informacijama 12. maja je zaista  u Herceg Novi trebalo da stigne 400 autobusa, 20 hiljada gostiju, gradonačelnici Padove, Rima, Splita, Omiša, dubrovački župan, ministar kulture Hrvatske.

“U svakom slučaju, ružno je sve ovo, jer je to dan, je li Bog dao, da su rođena dva velika sveca, Sv. Leopold i Sv. Vasilije Ostroški, i to je trebalo obilježiti”, smatra Skrobanović.

Kotorska biskupija: Leopold svetac pomirenja, rođen u žutoj kući

Sa druge strane, u Kotorskoj biskupiji cijene inicijativu za postavljanje spomen ploče i potvrdli su Radiju Jadran da su kontaktirani oko izmjena teksta, naglašavajući da ne mogu uticati na (ne)postavljanje ploče, jer je to građanska, a ne crkvena inicijativa. Kako nam je saopšteno, svojevrstan spin javnosti napravljen je oko toga da li je tzv. žuta kuća rodna kuća sveca:

– U toj kući jeste rođen Leopold i to je činjenica, a da li je kuća bila njegova ili ne, to je nešto drugo. U svakom slučaju, rođen je u toj kući – kazao je Radiju Jadran, mr. sc. don Robert Tonsati, iz Župnog ureda Sv Ane u Đurićima i pročelnik Tiskovnog ureda Kotorske biskupije.

leopold 3 – U prvom redu, želimo istaknuti da smo gledali s optimizmom i radošću inicijativu građana i gradske uprave da se nakon toliko vremena postavi spomen obilježje na kuću u kojoj je rođen Sv. Leopold Bogdan  Mandić. Ove godine se navršava velika i lijepa obljetnica: 150 godina od njegova rođenja u Herceg Novom, i da se ono što je bilo planirano doista i ostvarilo, bila bi to lijepa, ali i dužna gesta građana prema Svecu koji je pronio ime Herceg Novog dalje od bilo kojeg drugog građanina tog grada – dodaje don Tonsati.

On podsjeća i da je nedavna odluka Sv. Oca Franje da proglasi Sv. Leopolda suzaštitnikom Godine Milosrđa, koju slavi Katolička crkva u cijelom svijetu, u svjetskoj javnosti podstakla veliko zanimanje za skromnog kapucina, čije je neraspadnuto tijelo bilo izloženo hodočašću vjernika u Rimu i u Zagrebu, navodi don Robert Tonsati:

leopold 6
Zagrebačka katedrala

“Samo u Zagrebu mu je hodočastilo preko 250 000 ljudi. Postavljane spomenute ploče bila bi doista mala, ali simbolična gesta poštovanja i zahvalnosti grada i građana prema ovom velikom svecu u kojega su oči svjetske javnosti uprte od početka Godine milosrđa (8. decembra 2015.) Sv. Leopold je svetac pomirenja i apostol Božjeg milosrđa i iskreno se nadamo da će po njegovom primjeru i zagovoru sve zainteresirane strane s vremenom uspješno prispjeti do zajedničkog dogovora koji će vratiti dug prema zajedničkoj memoriji grada Herceg Novog, kao i prema sugrađanima kojima je na srcu da se mjesto rođenja njihovog sveca obilježi u skladu s civilizacijskim i kulturnim dometima”, uvjeren je don Tonsati.

“Trodnevica” za Sv. Leopolda

Kotorska biskupija je, inače, već objavila program obilježavanja 150-godišnjice rođenja Sv Leopolda, koje će biti upriličene u crkvi Sv Leopolda i crkvi Sv Jeronima.

Prvi dan tzv “trodnevice” biće obilježen 9. maja, kada će u župnoj crkvi Sv. Jeronima svetu misu služiti monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski, od 18 h. Sat kasnije biće emitovan dokumentarni film o Sv. Leopoldu.

Dan kasnije, 10. maja, u istoj crkvi svetu misu takođe od 18 h služiće monsinjor Ilija Janjić, nakon čega će uslijediti koncert hora katedrale Sv. Tripuna. Trećeg dana trodnevice, 11. maja, od 18 h svetu misu u crkvi Sv Jeronima služiće biskup kotorski, monsinjor Ilija Janjić, nakon čega će biti predstavljene nove knjige o svecu.

Na sam dan rođenja Sv.Leopolda, 12. maja, u crkvi Sv. Leopolda sveta misa biće služena od 8 h, sveta misa u župnoj crkvi Sv. Jeronima biće služena dva sata kasnije, dok će pontifikalna sveta misa u crkvi Sv. Jeronima biti služena u 18 h. Misu će služiti monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski.

Sv. Leopold Bogdan Mandić, zaređen je za sveštenika 1890. godine, službovao u Trstu, a onda u Padovi, gdje je preko 40 godina bio ispovjednik u kapucinskom samostanu. U tom gradu njegov grob posjećuju milioni vjernika, a na njemu piše: “Leopold Bogdan Mandić, svetac iz Herceg Novog koji je osvojio svijet”.

Šta će pisati na spomen ploči rodne kuće najpoznatijeg Novljanina? Kada će ona biti postavljena? Prema izvorima Radija Jadran, tekst se usaglašava, a spomen ploča bi, ipak, trebalo da bude postavljena u ovoj jubilarnoj godini, u septembru ili oktobru.

16 Komentari

 1. E moj Skrobanovicu, katolička crkva nije stara, a ni Vatikan 2016 godina! Da postavljamo nuklearku na trgu, prije bi to uradili, ovo nije grad,ovo je jad pravi!
  1  1
 2. Sramota da se jos moze procitat komentar ipod teksta dje neki kvazi novljanin” Pop” kaze da se treba provjerit je li Sv. Lepold rodjen u Novi. Stvarno tuga ko medju nama zivi i ko su nam sugradjani. Svi bi pozeljeli da mogu da kazu da je neki svetac rodjen u njihovoj zemlji, jedino kvazi novljani bi ga iscerali! Novi ide sve vise ka tome da postane neka hercegovacko-srpska enklava u CG.HAHAHA
  1  1
 3. Libertas i Libero isto pričaju i nisu u sukobu samo što ne čitaju pažljivo jedan drugoga. I jedan i drugi kao i većina normalnih Novljana zalažu se postavljane ploče Sv. Leopoldu ali skreću pažnju na političke manipulacije. Kao što treba reagovati na srpski nacionalizam koji zloupotrebljava vjeru tvrdeći da su svi pravoslavni Srbi, tako ne treba cutatati ni pred hrvatskim nacionalizmom koji svojata ovdašnje katolike i zaliv proglašava hrvatskim. Sv. Leopold je bio ekumenista i budalaština je da on bude povod podstrekavanjima oba nacionalizma koji su nas mnogo krvi kostali. Očigledno je da gradska vlast nije imala petlju i čvrst stav, a gdje mačke nema pacovi kolo vode.Boka je multinacionalna i multikonfesionalna i nalazi se u državi Crnoj Gori. Sve ostalo je zlo i laž.
  1  0
 4. Za Libertasa oces reci da su i katolicke crkve pa svijetu sve hrvatske ma daj molim te postedina nas tih prica.I te kako znam istoriju pogotovo Boke i znam sto pricam samo pogledaj ko je izdavac tih tvojih monografija pa cemo vidjet ciji komentar sraman.
  P.S.Ne pravim povod za mrznju nego pokusavam otvorit oci pojedinima koji ne vide ili su zaboravili kakav je Novi nekad bio i zato se rugam sa svime a ti svati kako oces
  0  0
 5. OVO JE SRAMOTA ZA NOVI ,CJELI SVIJET GA POŠTUJE A MI NE, ONAJ GORE SVE VIDI PA NEK SE PAZE OVI KOJI KOČE POSTAVLJANJE PLOČE SV.LEOPOLDU DA SE DIGNE IZ GROBA ODMA BI SE VRATIO …. U OVAJ GRAD SU UGROŽENA LJUDSKA PRAVA I SAMO JEDNI MOGU ŠTO PĆE NAŽALOST
  KAŽEM ONAJ GORE VIDI SVE
  3  1
 6. Libero,tvoj komentar je sraman. Ako ti ne znaš istoriju to je tvoj problem. Zaliv hrvatskih svetaca,monografije u kojima se katoličke crkve proglašavaju hrvatskim,tebi nisu poklič iz ’40-tih i ’90-tih?Ruska i srpska zastava smetaju upravo ovima kojima je ta politika na srcu. Ploču treba postaviti,slažem se , ali ne treba od toga praviti povod za mržnju .
  0  0
 7. Sramota za jedan kvazi multinacionalni grad.Ocigledno je da su demoni proslosti prisutni kod mnogih i opstini i u gradu zato se ploca i ne postavlja.Ali zato se moze postavit skup spomenik kod Biroa rada nekom tamo puskaru iz Ruske vojske za koga se i ne zna je li iz HN.Godinama coveku ploca na kucu toci od tezine stuba na koji je pobio Rusku i Srpsku zastavu da svi vide i to moze da stoji.Ali zato ploca ne daj boze a da ne pricamo koliko bi se para slilo u HN 12-tog. I to ne svake godine.Neka Vam je na obraz i na cast.Poruka za sve koji jos zive sa demonima proslosti a i Don Tonsatiju nisu svi katolici u Boki Hrvati ne poistovjecujte to sa kvazi frazama Boka zaliv Hrvatskih svetaca no se postujte ko sto se vazda medjusobno postovalo!!!
  1  0
 8. Kada je proteklih Dana tijelo Leoplda Mandića “gostovalo” u Zagrebu, svi mediji su objavili, da je to hrvatski svetac, rodjen u Omišu, tj. jednom selu kod Omiša, gdje žive mnogi Mandići…pa prema tome, treba provjeriti, čiji je to svetac
  0  3
 9. Sve partije,kojim može biti, kalkulišu i politizuju ovo važno za Novi i CG pitanje! Ako vide da im politički ne ide u prilog onda izbjegavaju. Ja, kao naovljanin predlažem da se postavi prikladan spomenik leopoldu Mandiću na platou pored bivše Željeznićke stanice sa istočne strane. Da se oko kuća ne pregonimo bez potrebe!
  0  0
 10. Zašto biramo izmedju datuma rodjenja i datuma proglašenja za sveca? Možemo lijepo obilježiti oba datuma svake godine. Eto turista, eto para.
  1  0
 11. Razmišljam koliko samo peripetija oko podizanja ploče najpoznatijem Novljaninu?Zašto uvijek neki razlog da se to ne uradi…Pobogu,jesmo li ljudi,jesmo li hriščani,jesmo li tolerantni i normalani,civilizovani i otrvoreni,kao što smo nekada bili?Šta nam je danas?
  Više ne bi smjelo biti odlaganja.Neka se to desi u ovoj godini,u septembru ili oktobru.Neka dođu u naš grad hodočasnici,vjernici obje vjere,turisti,neka krene razvoj vjerskog turizma…Sve imamo a ne znamo.Bože i svi sveci i Sv.Leopolde,pomozi svojim Novljanima da se izdignu.
  5  0
 12. No comment. Jer tu se zaista nema sta rec. Bogom dana ponuda ali nema domacina. Pare vec petnaestak godina prolaze iznad i ispod Novog,morem i magistralom,treba samo zahvatit ali ni to se nije u stanju. Leopold je zlatni rudnik,sta bi drugi dali da to imaju. Sta se tu sve moglo samo s malo dobre volje. Ali… no comment
  4  0
 13. Tekst može da se usaglasi i promijeni za deset minuta. To nije razlog za nepostojanje ploče. Priče o lokaciji kuće su kukavicije jaje da bi se spriječilo i dezavuisalo postavljanje obilježja.Dokaz da su još aktivne i uticajne ultraske snage u gradu koje će sprječavati sve što nije jedna vjera i jedna nacija.Ovo je veliki šamar gradu koji ima ambicije da bude evropska prestonica kulture i da obogaćuje kulturnu i turističku ponudu. E sad, posjeta hrvatskog ministra kulture koji i u svojoj zemlji ima nemilu etiketu i ekstremne stavove bila bi priča za sebe, pogotovo u kontekstu neprihvatljive sintagme da je Boka Zaljev hrvatskih svetaca što je huskacki poklič iz četrdesetih i devedesetih godina. Čak, danas jedna NVO ima takvo ime u Herceg Novom. Jadni svetac što mu sve danas cinimo.
  1  1
 14. Nemojte ljudi još jednu bruku na Novi jer nam je bruke dosta. Zašto postavljanje spomen ploče svecu mora da ide kroz glib lokalnog politikantstva. Koji su to ljudi koje blatite i nazivate kvazistručnjacima. Napravite kontakt emisiju u kojij će ti kvazistručnjaci iznijeti svoje argumente, a turbostručnjak Skrobanović svoje, jer građani imaju pravo da znaju istinu. Većina Novljana je za podizanje spomen ploče Leopoldu Mandiću ali nije za falsifikat. Najbolje da to prepustite Rimokatoličkoj crkvi. Što se manje lokalnih politikanata bude u to plekalo, to će se prije ploča postaviti.
  2  0

Ostavite komentar

*

code