Bezbjedna plovidba imperativ za sve zemlje, pa i Crnu Goru

Bezbjedna plovidba imperativ za sve zemlje, pa i Crnu Goru

887
0
Podijeli

Više od 70 učesnika iz 20 zemalja i pridruženih članica učestvuje u radu hidrografske Komsije za Mediiteran i Crno more, koja je dio Međunarodne hidrografske organizacije (IHO).

Crna Gora je prvi put domaćin trodnevnog skupa u Bijeloj koji treba da da smjernice za unapređenje bezbjednosti plovidbe. To je posebno važno za Crnu Goru, čijim morem plovi sve više nautičara, čulo se prvog dana zasjedanja Komisije.

Picerija i restoran

„Mi smo odgovorna međunarodna i međuvladina organizacija, koja okuplja 87 zemalja. Bavimo se hidrografskim mjerenjima i razmjenom podataka radi poboljšanja sigurnosti plovidbe. Crna Gora je postala punopravni IHO član za kratko vrijeme zahvaljujući ažurnosti zaposlenih u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju, posebno direktoru Luki Mitroviću. U Jadranu Crna Gora ima vrlo specifičnu i jedinstvenu lokaciju za pomorsku sigurnost i zaštitu podmorja. Vaša zemlja ima divnu obalu i treba da vodi računa o zaštiti mora i prevenciji zagađenja” – poručio je direktor IHO-a viceadmiral Mustafa Ipteš.

Naglašavajući da je Crna Gora veoma počastvovana da prvi put u istoriji bude domaćin 20. Konferencije Hidrografske Komisije za Mediteran i Crno more, komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda, Darko Vuković, kazao je da je to i godinia u kojoj smo postali članica NATO saveza:

„To članstvo će pojačati naše napore i odlučnost da jačamo mir i saradnju i doprinosimo regionalnim i međunarodnim naporima da izgrade i sačuvaju mir. Svjetska hidrografska organizacija (IHO) i Hidrografska Komisija za Mediteran i Crno More (MBSHC) predstavljaju jake i stabilne temelje za međunarodnu saradnju u ovom specifičnom području. Zajednički usvojeni međunarodni standardi za hidrografiju radi unapređenja sigurnosti plovidbe na moru našli su svoje mjesto i daju ogromnu podršku jačanju saradnje i u drugim oblastima koje se tiču mora. Glavni ciljevi su osigurati da su zajednički brodski puteva i komunikacije u međunarodnim morima i okeanima adekvatno ispitani i premjereni kako bi se obezbjedila sigurnost plovidbe – naglasio je kapetan bojnog broda Vuković.

Drektor Zavoda za hidrometeorologiju i sezmologiju, Luka Mitrović kao domaćin skupa, skreće pažnju na Sektor hidografije i okeanografije koji već deset godina uspješno obavlja premijere unutrašnjih plovnih puteva ,luka, marina, uvala, zaliva. Jezera i rijeka, izrađuje karte i planove, nautičkle vodiče i peljare:
– Kruna svega je što smo osposobljeni za izradu elektronskih navigacijskih karata. Osim obuke koju su naši zapsoleni prošli u Turskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, SAD, Hrvatskoj, Zavod je nabavio savremenu opremu, dijelom iz budžetskih sredstava, ali i kroz IPA projekte – kazao je Mitrović uvjeren da naša zemlja sada ima osposobljenu i efikasnu hidrografsku službu.

Predsjedvajući Komisije, Bruno Frachon istakaoje da kroz međunorodnu saradnju zemlje učesnice ove Komisije mogu poboljšati sigurnost plovidbe na Mediteranu, kojim plovi sve više brodova. Zato je neophodno da Hidrografski instituti i sektori što više razmjenjuju korisne podatke i informacije za navigaciju radi poboljšanja plovidbe u međunrodnim, ali i sopstvenim vodama.

Ne treba zaboraviti da je Crna Gora tek 2009. godine osnovala hidrografski sektor sa malim brojem osoblja i plovila, pa je veliki uspjeh da je postala ravnopravni partner ove Komisije i da ispunjava svjetske standarde u ovoj oblasti, napominje kapetan korvete, Branislav Gloginja, iz Sektora za hidrografiju ZHMS:

„Jedan od glavnih zadataka ovog skupa biće razvoj kapaciteta i uspostavljanje novih sistema za siguni premjer Bokokotorskog zaliva zbog velikog broja kruzera. Takođe i uspostavljanje kompletnog premjera teritorijalnog mora Crne Gore. Pratimo standardre svjetske hidrografske organizacije naročito od prošle godine kada smo u IPA projektu sa Hrvatskim hidrografskim institutom dobili ultrazvučni dubinomjer“ – ističe kapetan Gloginja.

Skupu je priosustvovao i predstavnik ambasade Južne Koreje, koja je prije dva mjeseca donirala našem Zavodu softvere za izradu elektronskih pomorskih karata. Plan je da u sljednoćoj godini cijela crnogorska obala bude pokrivena elektroonskim i papirnim navigacijskim kartama. Za sada je izrađena samo elektronska karta Boke Kotorske, u kojoj je, inače, prvi hidrografski premjer urađen još prije 100 godina.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code