BEZBJEDNIJE DO VIDIKOVCA ODIJEVO (1571 m)

BEZBJEDNIJE DO VIDIKOVCA ODIJEVO (1571 m)

233
0
Podijeli

subra Ekipa nakon postavljanja kutije na OdijevoSekcija za markacije i vodičku službu PK Subra je proteklog vikenda markirala i održavala planinarsku stazu za Odijevo, vrh Dobroštice na 1571 metar. Postavljena je metalna kutija za upisnu svesku i pečat.
– Kutije na vrhovima sastavni su dio infrastrukture planinarskih staza i važna stavka u povećanju bezbijednosti njihovih korisnika. Upisne sveske, koje neupućeni shvataju kao mjesto za poetske uzlete, ustvari su dokumenti koji svjedoče o vašem dolasku na vrh, datumu, satu, podacima učesnika, njihovom broju i što je takođe važno za daljnji pravac kretanja – kaže načelnik Sekcije u “Subri”, Željko Starčević. subra Odijevo2On dalje objašnjava da je u slučaju nestanka planinara i nemogućnosti kontakta sa njim, kutija sa upisnom sveskom prvo mjesto koje treba obići i konstatovati u kom pravcu usmjeriti potragu. – Zato je naša topla preporuka da se traženi podaci u upisnim sveskama ažurno unose, jer taj postupak doprinosi vašoj sigurnosti. Takođe, ako primjetite neku neispravnost kutije, upisne sveske i ostalog pratećeg materijala, molimo da nas o tome obavijestite kako bi problem bio što prije otklonjen – poručuje Starčević.
Inače, Odijevo je poznati vidikovac, a za lijepa vremena pruža naročito lijep pogled na obalski dio, praktično od Albanije pa sve do srednje Dalmacije. Ovog vikenda nije bilo tako, vrh je bio u oblaku, ali i ostatak staze, tako da obnova markacije mora sačekati neko ljepše vrijeme, jer je podloga bila mokra. Staza je ovom prilikom raskrčena od većeg broja izgorjelih stabala koja su znatno otežavala i snalaženje i prolaz.
U narednom periodu, u zavisnosti od vremenskih uslova, Sekcija za markacije i vodičku službu planira rad na remarkiranju staza koje povezuju ostale najjužnije vrhove masiva Orjena: Siljevik, Robodo, Vranjaj, Radoštak, kao i rad na stazi od Radoštaka i Sedla do skretanja za Žlijebsku jamu podno Velikog Ćedila. Postaviće još jednu kutije, ovog puta na Siljevik (1452 m), vrh udaljen oko jednog sata hoda od planinarskog doma Za Vratlom.subra odijevo3

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code