Bezbjednost na plažama moguća jedino uz zajedničko djelovanje inspekcije, kontrolora, Morskog dobra,...

Bezbjednost na plažama moguća jedino uz zajedničko djelovanje inspekcije, kontrolora, Morskog dobra, zakupaca…

1284
1
Podijeli

Najznačajniji preduslov za uspješnu organizaciju, red i bezbjednost na kupalištima i priobalnom moru je zajedničko i koordinirano djelovanje svih inspekcijskih organa u saradnji sa kontrolorima JP Morsko dobro. To je  zaključak sastanka predstavnika Morskog dobra, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Uprave za inspekcijske poslove, Nacionalne turističke organizacije, Crvenog Krsta Crne Gore, Uprave pomorske sigurnosti, Lučkih kapetanija iz Kotora i Bara, te predstavnika Sekretarijata za privredne djelatnosti  i Komunalnih policija iz svih 6 primorskih opština.

Na sastanku, u hotelu “Queen of Montenegro” u Budvi, razmatrana su pitanja od značaja za pripremu i praćenje kupališta i lokacija u zoni morskog dobra tokom ljetlje sezone. Direktor JP Morsko dobro, Predrag Jelušić istakao je potrebu pojačane kontrole plovila i skutera u priobalnom moru, te uspostavljanje i održavanje reda u lukama, na pristaništima, privezištima i sidrištima.

Picerija i restoran

– U ovom trenutku imamo nešto oko 950 ugovora u zoni morskog dobra, koji će biti aneksirani ove godine. To je jedna baza podataka, koja je javnosno transparentna i koja je dostupna svim nadležnim institucijama, da mogu kvalitetno pratiti aktivnosti svakog zakupca iz svoga ugla, koji je važan za obavljanje te djelatnosti – naveo je Jelušić.

Nakon sastanka, održan je “Dan otvorenih vrata”, u okviru kojeg su zakupci kupališta imali priliku da se upoznaju i informišu o svim potrebnim uslovima, porcedurama i pravilima za organizaciju kupališta u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, opštinskih sekretarijata za privredu, republičkih i opštinskih  inspekcijskih organa, Lučkih kapetanija i Uprave pomorske sigurnosti, Nacionalne turističke organizacije, te predstavnicima Crvenog krsta Crne Gore koji sprovodi programe osposobljavanja spasilaca na plažama.

Koordinator Službe spasavanja Crnevnog krsta Crne Gore o bezbjednosti na kupalištima, Ivan Terzić, kazao je da će ove godine biti obučen dovoljan broj kompetentnih spasilaca, koji će biti raspoređeni od Ade Bojane do Prevlake.

– Naši spasioci zaisa dosta rade na uređenim i izgrađenim kupalištima, sprovode preventivne mjere, obavljaju edukaciju naših kupača i učestvuju i organizuju akcije spasavanja. Mi smo zaista zadovoljni saradnjom sa JP Morskim dobro i inspekcijskim službama i na ovom sastanku smo se dogovorili da tu saradnju unaprijedimo, a sve u cilju poboljšanja bezbjednosti turista na crnogorsim plažama – naglasio je Terzić.

Zakupcima je predstavljen  Program pod nazivom “Plava zastavica”, sa mogućnošću prijave za dvogodišnju pilot fazu, zatim, mogućnost uključivanja u projekat poboljšanja uslova za reciklažu limenki na plažama, koji je predstavila fondacija “Re-can”.

Profesor na Elektrotehnickom fakultetu UCG, Nikola Zarić predstavio je dva inovativna sistema za upotrebu na kupalištima, za solarno napajanje, za punjenje mobilnih telefona na kupalištima, koji se instalira na suncobranima i sistemu “pametne bove”.

– Sistem “pametne bove” SeaMark omogućava on line mjerenje parametara morske vode. Temperatura, salinitet, pH vrijednost, temperatura vazduha su kao parametri krajnjim korisnicima pomoću ovog sistema dostupni u svakom trenutku putem web portala, koji smo razvili i na taj naćin korisnici mogu biti informisani o tome kakvi su parametri morske vode – kazao je Zarić.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code