Bijeli lencuni

Bijeli lencuni

1
Podijeli

Jedna od prvih stvari koje su me pozitivno iznenadile kada sam sedamdesetih godina otišao u Njemačku bili su – šareni lencuni! To mi se veoma dopalo i brzo sam ih nabavio i spavao na njima.
U Novom sam tada slušao komentare tipa: “Šta će reći ljudi kada dođu u goste”, ili “šareni lencuni ne izgledaju sasvim čisti”….


Danas su mnogi i u Boki postali pragmatični i koriste šarene lencune ili one u boji. Ima i konzervativaca koji ostaju odani tradicionalnim bijelim lencunima i to ponosno prezentiraju sugrađanima na žici za sušenje.

Picerija i restoran

Bokeljski izraz lencun dolazi od italijanskog lenzuolo, isto kao što čaršav potiče od turskog: çarşaf.

Portugalci kažu dosta slično: lençol. Interesantno je da u Brazilu u kom se govori portugalski jezik postoji oblast koja se zove: Maranhenski lencuni (Lençóis Maranhenses). Radi se o pješcanim dinamna koje su prožete velikim brojem malih jezera koji su sva spojena podzemnim putem. To je nevjerovatan prirodni fenomen koji tokom vremena mijenja formu, ali u principu ostaje stalno isti. Bijele dine između jezera podsječaju na lencune! To je velika turistička atrakcija Brazila. Koga interesuje može prenijeti u Google ili Youtube: Lençóis Maranhenses i lično se uvjeriti u čarobnu ljepotu Maranhenskih lencuna.

Đorđe Matković, Herceg Novi Minhen

1 komentar

Ostavite komentar

*

code