Bista Sima Matavulja u Herceg Novom sinoć završila na zemlji

Bista Sima Matavulja u Herceg Novom sinoć završila na zemlji

15
Podijeli

Bistu Sima Matavulja, postavljenu na platou ispred tzv. magarećih vrata, u podnožju Kanli kule u Novom,  pronašla je sinoć služba komunalne policije,  oborenu pored postolja…

Načelnica komunalne policije, Marija Andrić nam je kratko kazala da je bista predata u Muzej Mirko Komenović na čuvanje i restauraciju, te da ovaj slučaj nije prijavljen Centru bezbijednosti Herceg Novi.

Picerija i restoran

Istoričar umjetnosti, Nenad Šerović koji je zaposlen u Gradskom muzeju Mirko Komenović, kazao je da je bista donesena bez ikakvih vidljivih oštećenja, zbog čega se ne može procijeniti da li je nasilno oborena sa stuba.

Bistu će, kako je kazao, “nadležne institucije” vratiti na mjesto na kojem je i stajala.

15 Komentari

 1. Jako cesto prolazim stepenistem Sima Matavulja i ponekad odmorim u parku istog imena u kojem je i pomenuta bista. Vec par godina ima da se vidjelo da je bista rasklimana tj. da je neko blago odvojio od postolja. Nazalost u nasem gradu nista sto bi trebalo da je sveto se ne postuje. Ne postujemo zaduzbine kao drustvo, a unistavamo spomen obiljezja kao pojedinci. Zlo vrijeme i zla vlast i ovaj narod cine losim. Treba dukovat djecu od malena da cuvaju spomenike da bar neke buduce generacije budu kako treba.

  15
 2. Stvati koie se ne odrzavaju je za ocekivati da padnu, propadnu.. Ne trebaju nam vandali kada se nista ne odrzava i samo pada. Sledeca na rwdu da padne je Kanli Kula. Predlazem ostini da izdvoji 300e i kupi prskalicu pod pritiskom za ciscenje kamenih povrsina. Mislim da bi bio red jednom u 100 godina da se operu kamene fasade tvrdjava ako vec druge sanacije niste sposobni da uradite.

  27
  1
  • Tacno. Mozda ne bjezati ali konacno se upitati ko I kako vodi brigu o kulturi Herceg Novog. Od Gareije I Muzeja do Herceg festa. Neznavenost, inercija, odradjivanje od bijede nuznih zadataka, traljavo. Putuju se saTuristickom, setaju straznjice, za cije babe zdravlje? O vojvodi Miljanovu izjavu daje sefica kominalne I Serovic koji prodaje ulje I rakiju. Pad glave Markove jeste znak cjelokupne brige o kulturi. Marko je sam skocio, kao I trojvjerni Tvrtko, ne bi li nesto nekome pokazali, kad vec niko nista ne vidi ili nece da vidi. Grad u kome padaju spomenici. Neka se spremi Copic, Matavulj, Car… I nek naprave mjesto novim bistama gradskih celnika koji ostavljaju dubok znak u kulturi grada.

   19
   2
   • Što se ljudi čudte o stanju kulture u Hercegnovom? Mjesto na kojem je postavljena bista Sima Matavulja je namjerno odabrano da se malo ko sa strane upozna sa djelom ovog značajnog čovjeka. Da ironija bude veća, bista je postavljena kod tzv. “magarećih vrata”, ali ste špacakominu bistu postavili u centar grada.

    19
    3

Ostavite komentar

*

code