BITI VATROGASAC – POZIV ZA HRABRE I ODVAŽNE

BITI VATROGASAC – POZIV ZA HRABRE I ODVAŽNE

0
Podijeli

firemanGarava lica, sakrivena ispod velikih kapa, oprema okačena na ramenima, snaga, jačina, hrabrost, a po najviše humanost. To je ono što oslikava sve ljude koji bukvalno gase požare i spasavaju ljude i mnoga dobra.

Vatrogasci ustvari često život stavljaju u zalog kako bi spasili one kojima su po nekada oni posljednja “slamka spas”’.

Picerija i restoran

Bilo da ih izvlače iz dubokih ponora, oslobađaju iz smrskanih automobila, ili na rukama iznose iz plamena – oni u tom trenu ne misle na sebe.

Zbog svega toga je biti vatrogasac poziv koji obavezuje i uliva nadu u ono najbolje u čovjeku.

A kada sa 10 godina prvi put zavirite u prostorije vatrogasne službe, onda je to moguće i ostvarenje dječačkog sna. To se upravo dogodilo i rukovodiocu Službe spašavanja i zaštite u Kotoru, Maksimu Madiću.

– U Kotoru je nekada davno postojalo dobrovoljačko društvo, jedno od najstarijih u to vrijeme, gdje sam kao pionir prvi put došao sa 10 godina. Nisu nam mnogo toga dozvoljavali da radimo, u stvari, malo toga smo smjeli, ali smo učili i gledali kako se pruža pomoć unesrećenima, kako se spašava i kako se smiruju vatrene buktinje, čak i kad djeluje da je to nemoguće – priča za Radio Jadran, Maksim Mandić.

On se sjeća da su prvi put pokazali šta znaju kroz vježbu koju su prikazali na tada jugosovenskom Festivalu pozorišta za dijecu u Kotoru.

– To je za nas bilo jedno veoma lijepo iskustvo i tada  sam znao da će to biti moj poziv – kaže Mandić.

Na žalost, sada desetogodišnjaci nemaju gdje da osjete i saznaju šta znači biti vatrogasac, ističe Mandić i kaže da nastoje da ponovo oforome dobrovoljačko društvo koje bi okupljalo buduće vatrogasce.

Inače, kod našeg sagovrnika u karijeri je išlo redom, od sna do rada kao vatrogasca – dobrovoljca, preko pripravnika, pa profesionalnog vatrogasca, mlađeg, pa starijeg, onda vođe smjene i zamjenika komandira. Nakon 20 godina iskustva danas se nalazi na najodgovrnijem mjestu – komandira Službe zaštite i spasavanja u Kotoru.

– Svaka intervencija nosi opasnost sa sobom, a ovi ljudi svakoga dana žive sa saznanjem da mogu krenuti u akciju, bez sigurnosti da će se iz nje i vratiti. Bez obzira na to, ovaj poziv ne bismo mijenjali za ni jedan drugi. Jer, na kraju svake akcije koja prođe kako treba u kojoj ne izgubimo ni jedan život, dobijamo novi podstrijek da se što više pruži.

Mandić ističe da su za ovu sezonu požara spremni, a da je to potvrdila i nedavno održana taktičko pokazna vježba spašavanja u magacinskom prostoru Kipsa.

– Spremni jesmo, ali bi bilo dobro kada bismo mogli nabaviti i novu ličnu opermu za vatrogasce, kako bismo bili što bolje zaštićeni od visokih temperetaura kojima smo izloženi tokom gašenja požara -objašnjava Mandić, dodajući da će im u nabavci pomoći gradonačelnica Marija Ćatović.

Danas je njihov dan, Dan Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Neka ih svetac čuva, kao što oni čuvaju nas.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code