Bivša zgrada „Prvoborca“ ne ispunjava normative za nastavu đaka sa Savine

Bivša zgrada „Prvoborca“ ne ispunjava normative za nastavu đaka sa Savine

5731
23
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

osnovna skola milan vukovic 2Predstavnici Ministarstva prosvjete i lokalne uprave u proteklom periodu su obišli Dom omladine u Starom gradu i zgradu „Prvoborca“ u Meljinama. Utvrdili su da su potrebna izuzetno velika sredstva i obimni višemjesečni radovi kako bi se prostor uredio za boravak djece. Komsija Ministasrtva ostaje pri prvobitnom i sigurnom predlogu da se osnovci smjeste po obrazovnim ustanovama od Kamenara do Sutorine, a Opština još traži mogućnost za zbrinjavanje đaka u jednom objektu.

Obilazak je uslijedio nakon što je novska Skupština odlučila da predškolce i osnovce sa Savine, koji su ostali bez objekata, smjesti u  adaptirane prostore Srednje škole  „Ivan Goran Kovačić“, bivše upravne zgrade „Prvoborac” i Doma omladine u Starom gradu. Sredstva za adaptaciju obezbijedili bi lokalna uprava i nadležno Ministarstvo.

Picerija i restoran

Iz Opštine tvrde da su se ponijeli maksimalno odgovorno i da su  svjesni hitnosti rješavanja ovog pitanja iako je ono isključiva nadležnost i obaveza Ministarstva prosvjete. Time se bave već dva mjeseca. Zato, kako su nam kazali, pokušavaju da pronađu alternativno rješenje, kako bi se za učenike starijih razreda Osnovne škole „Milan Vuković“ obezbijedila organizacija nastave u jednom objektu.

–  Početak izvođenja radova, dinamika i vrijednost adaptacije objekata će se znati nakon što Ministarstvo da  saglasnost i donese konačnu odluku na koji način će biti prevaziđena trenutna situacija – odgvorili su nam nadležni u Opštini na jedno od pitanja koja su se odnosila na sudbinu skoro 1000 djece sa Savine u novoj školskoj godini.

U Ministarstvu prosvjete su, pak, uvjereni da njihovo prvobitno rješenje da se rasporede osnovci sa Savine po vaspitno obrazovnim ustanovama duž rivijere je jedino sigurno.

–      Komisija Ministarstva je utvrdila da objekat u Meljinama ne ispunjava normative za izvođenje nastavnog procersa. Prostorije u Omladinskom domu bi se mogle adaptirati, ali za to je potrebno vrijeme i da Opština napravi procjenu neophodnih radova. Posao sigurno ne može biti gotov do septembra – kaže za Radio Jadran pr Ministarstva, Marija Jovović.

Ona dodaje da je Ministarstvo napravilo raspored za svu djecu iz OŠ Milan Vuković za pohađanje nastave u drugim školama.

–      Svako dijete će biti smješteno, nema potrebe za brigu, jer će biti  obezbijeđen prevoz od dvorišta škole na Savini do one gdje će privremeno učiti đaci. Takođe i u suprotnom smjeru. Od roditelja očekujemo da budu odgovorni i da izvršavaju svoje zakonske obaveze oko vaspitanja djece – kazala je Jovović. Ona je potvrdila da će mališani iz vrtića Naša radost boraviti u adaptiranim prostorijama Srednje škole, kao i u Zadužbini Ukropina u Igalu.

dom omladineS druge strane, više NVO ostraju bez prostora u Domu omladine u Starom gradu. Opštinsko rukovodstvo je već upoznalo njihove predstavnike s nepopularnom mjerom iseljenja kako bi od jeseni u Domu boravilla četiri prva razreda  OŠ Milan Vuković.

–      Opština Hreceg Novi će kao i do sada ulagati napor da obezbijedi prostorne uslove za rad nevladinog sektora i pored nepostojanja zakonske obaveze za to – kazali su iz lokalne uprave. To podrazumijeva i period kada se prevaziđu problemi zbog nemogućnosti održavanja nastave u Osnovnoj školi „Milan Vuković“, boravka djece u vrtiću „Naša radost“ i potrebe obezbjeđenja uslova za boravak lica smetnjama u razvoju.

 

23 Komentari

 1. Alo ljudi, mi smo djeca valjda se i mi nesto pitamo? Kako da nas rasporedite duž rivijere kada ima nastavnika koji prvi čas predaju 8 razredu a drugi cas 6! Kako vi mislite to da izvedete? Škola je godinama u ovakvom stanju. Direktor ni niko nije reagovao, ali da se ne zaboravi da svake godine od svakog učenika je traženo po 4 eura za “odštetu”!! Kada smo pitali kakvu odsetu rekli su za potrošenu vodu u wc, za čistacice koje čiste za vama, i u slučaju da škola treba da bude renovirana. I gdje su sada te pare? Koja još škola plaća za vodu u wc ?? Samo Milan Vukovic! Došli smo do vanredne situacije a tih para sada nema! Za jednu godinu 700 učenika puta 4 eura nije malo! Ali niko nije svestan krađe koja se vršila godinama! Škola je zadnji put bila okrečena prije najmanje 10 godina! Vlaga na sve strane, a da ne pričam da grijanje je katastrofalno!!!!!!!!!!!!
  0  0
 2. Moji su odili u malu skolu u kumbor i nijesam ih vozio a nije mi ni autobus pred kuću stajao a moj komsija je vozio u velje skole pa mu danas i sin u vrtic vozi u velji vrtic ne na zeleniku.A moji iz male skole postadose kapetani.Nije to do skole..zid je zid i u novi i u bijelu..zgrada je zgarada kako god obrnes
  0  0
 3. ovo su sumanute odluke…. neće na ovome završit ako ima nas roditelja a vjerujem da nas ima da dignemo glas i stanemo svi zajedno uz nasu djecu i za njihovo dobro… narode reagujmo dok još mozemo da se nadje najbolje riješenje… nemojte opet cutat pognutih glava iza skura….
  0  0
 4. Da covjek ne vjeruje, dva odjeljenja u Sutorini , cetiri u Zelenici, dva u Djenovicu, nekoliko u Bijeloj i Kamenarima,,,,pa u Risnu, Kotoru, Budvi, Cetinju i sl….jedno petnaestak autobusa ispred skole na Savini,,, a mogli bi da idu i pjeske jer to je zdravije….ako bude kise nastava se otkazuje….djeca nek se ustaju u pet, sest ujutro…povratak uvece…i svi zadovoljni….gospodjo draga radi ovakve izjave se daje ostavka,,,a ministar u Riu. Sreca da su roditelji odgovorni pa ce organizovati protest kakav se ne pamti u ovom gradu

  Djak pjesak
  0  0
 5. Srele,jedini realno gledaš na stvar,tačno sve znaš,ti treba da odlučiš,jer će tvoja đeca bit najbolje naučena.Svaka čast.Moji već rade bez dana na birou,nikad nijesmo ni mislili o tome đe je škola,išli smo svi pješke po 5 km.nekad,a ova đeca kojoj roditelji uče i vode ih ko …..ne znam,ali bi me bilo strah da su moji.
  0  0
 6. Ovo nema veze sa politikom…a realno ne vlada šuga niz rivijeru…uostalom veliki broj te đece je sa rivijere…jer mame ne mogu pit kafu niz rivijeru kad đecu dovezu u skolu.jer đao je popio ako te niko ne vidi…a većina tih mama se iz AGENCIJA..citaj KAFIĆA udala za mjestane…i donijela duh velikog grada..pa su đecu odma upisali u više škole
  0  0
 7. Kako je lako tuđu djecu raspoređivati, organizovati, pa pri tom duž čitave rivijere. Ko zna možda bi i Trebinje i Dubrovnik bili u nekoj opciji samo kad bi ti donjelo kakav politički poen.
  A stvarnost je sledeća, umjesto situacije da djeca idu u najbližu školu u koju su većinom išla pješke sada će pohađati škole koje su udaljene 10 km i više. Svaka vam čast na rješenju. Ovakva situacija u HN nije bila ni 79-te poslije zemljotresa.
  0  0
 8. Dobro doslo ekipi da pljuva po portalima.Ajd ovako,da naćeramo nastavnike da uče djecu po kucama…Samo da na vrijeme ovi roditelji naprave raspored kad im valja da nastavnici dodju.Ne rano dok se mame naspavaju…mizda oko deset taman da pripazi nastavnica mladje dijete dok mama popije kafu sa prijateljicom.Ma sram da vas bude,ni djeca nam bolja ne mogu bit od ovakvih roditelja.Ide se u skolu tamo đe se rasporedi.Da pane prozor i ogrebe dijete nečije oči bi išćerali nadležnima ministarstvu opštini..ma svima.
  0  0
 9. Zgrada vojne komande u Meljine pokraj Laxareta. Napuštena, prazna. Veliki park. Ograda. Parking ispred. Idealno. Samo je trebalo ranije misliti i renovirati.
  0  0
 10. Upravo tako, djeca su najvaznija.
  Zasto ne bi uselili skolu u zgradu Opstine?
  Ionako je vise puta bilo rijeci o tome da Opstinu prebace u zgradu Prvoborca
  0  0
 11. “Od roditelja očekujemo da budu odgovorni i da izvršavaju svoje zakonske obaveze oko vaspitanja djece – kazala je Jovović.” – Nevjerovatno da covijek ne povjeruje.
  0  0
 12. Znalo se jos peije pola god. sta se desava sa vrticem i Osnovnom skolom ma Savini. Ova g.dja iz Ministarstva nema blage veze. Piram je sta bi ona uradila da joj malo dijete mora putovati svakog dana 34 km tamo ovamo. Imali ste gospodo pola god. da nadjete rjesenje za ovu djecu. S R A M O T A !!!!!!
  0  0
 13. Ništa školi ne fali. Stručnjak je, da skine odgovornost sa sebe, zabranio rad. Bilo koja, ali bilo koja!, škola, vrtić ili zgrada, ako tražite dlaku u jajetu, mogle bi da se zatvore zbog sitnih pukotina. Puštite đecu da idu u školu, jadni ne bili, ne avetajte, kakav Prvoborac i gluposti. Uostalom, pripitajte još nekoga, ne samo toga jednoga stručnjaka.
  0  0
 14. Jovovicka ma dajte ljudi jel to normalno??
  Moze skola u institutu i problem rijesen…Titova vila, Crveni krst, hotel Igalo…ako ima volje sve se moze..
  0  0
 15. Tako i treba kad svi sute!Gdje su savjeti roditelja ?Zgrada Prvoborca nije uslovna,a zgrada Instituta u Igalu jeste!!!!!!O cemu pricaju ovi iz Ministarstva,kad je podignuta zadnja obrazovna ustanova u Opstini?Sramota!!!!Ovi iz Opstine bar rade nesto i trude se ,ali uzalud kad ovi pametnjakovici iz udobnih ,cistih kancelarija odlucuju!!!!
  0  0
 16. A zgrada Opstine? Cijela skola moze tamo stati, imalo bi dovoljno ucionica, a opstinare rasporediti u zgradu Prvoborca i slicno. Valjda su djeca vaznija i osjetljivija, a zgrada Opstine zadovoljava vise kriterijuma nego mnoge skole.
  0  0
 17. A da ministar prosvjete dio para koje baca da njegovi iz kabineta opale po par selfija na sve utakmice ma dje na svijet se odrzavale, opredijeli za restauraciju obrazovne ustanove?
  Ili misli da je bolje cerati nekoga da se provoza sa djetetom do Kamenara, izletnicki, pa poslije 3-4 ure opet po dijete.
  Ruglo i sramota.
  0  0

Ostavite komentar

*

code