BIVŠI RADNICI “NOVITA” BEZ 10 PLATA VEĆ SKORO 2 GODINE

BIVŠI RADNICI “NOVITA” BEZ 10 PLATA VEĆ SKORO 2 GODINE

188
0
Podijeli

U firmi “Novito”, koja je u vlasništvu “Mješovitog”, traje stečaj od 24. aprila prošle godine. Za oko 110 radnika „Novita” prestao je radni odnos i duguje im se nekoliko plata, kao i naknade za poreze i doprinose.

To je oko 300 hiljada eura, jer riječ je o zaostalim platama od juna 2012. do aprila 2013. godine, kada je stečaj uveden.
Kako nam je kazao stečajni upravnik “Novita”, Nenad Amidžić, radnici Novita najvjerovatnije će morati da traže neko kompromisno rješenje sa „Mješovitim” kako bi dobili novčane naknade za ono što su odradili.
“Suština priče jeste da „Novito” nema imovinu, jer je imovinu u zakup dalo „Mješovito”. Dakle, „Novito” nema stečajnu masu i radnici ne mogu ništa da ostvare, jer ja kao stečajni pravnik nemam imovine koju bih mogao da prodam da bi radnici ostvarili svoja potraživanja”.
Stečajni postupak protekao je u skladu sa zakonom dodao je Amidžić, a u Upravi prihoda sačinjen je zapisnik u kojem je precizno evidentirano koliko im se novca duguje. Pomoćnica stečajnog upravnika, Jelena Domazetović, ipak, dodaje da postoji mogućnost da se radnicima uplate porezi i doprinosi za pomenuti period. No, ni ona nije imala informaciju kako će biti isplaćene zaostale zarade.
“Kad je riječ o porezima i doprinosima, Mješovito će preuzeti na sebe njihovo uplaćivanje. A kad je riječ o platama zbog nepostojanja stečajne mase biće jako teško te isplate realizovati. U ovom momentu zaista ne znam kako bi se to moglo ostvariti”.
Kako su ranije saopštili iz kompanije „Mješovito”, procedura o iznosu i načinu izmirenja je pokrenuta kod nadležnih državnih organa. Sve do završetka procedure i definisanja tačnih iznosa zaostalih obaveza, kompanija nije u mogućnosti da definiše datum za izmirenje obaveza. Iz kompanije „Voli”, koja je zakupila maloprodajne objekte „Mješovitog”, takođe ranije je saopšteno da će posla biti za svih 160 radnika „Novita”. Od tog broja, 30 je u trenutku preuzimanja radnji, potpisalo ugovore sa kompanijom „Voli”. Ostali su odbili takvu ponudu, u strahu da im nikada neće biti uplaćeni doprinosi za penzijski staž i ocjenjujući da je posao u „Voli”-ju nesiguran, jer se ugovor sklapa na određeno vrijeme od samo dva mjeseca.
Podsjećamo da je 29. juna 2012. kompanija “Voli”, preuzela 18 maloprodajnih objekata “Novita” i njegov dug od 13 miliona eura, od čega je oko 10 miliona eura dug prema povjeriocima.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code