Bjelorusi osvojili 13. Svjetski šampionat u brzoj telegrafiji

Bjelorusi osvojili 13. Svjetski šampionat u brzoj telegrafiji

878
0
Podijeli

Dodjelom priznanja najboljima u Herceg Novom je okončan  trodnevni 13. Svjetski šampionat u brzoj telegafiji, sa pobjedničkim timom iz Bjelorusije. U ukupnom plasmanu druga je Rusija, a bronzu je osvojila reprezentacija Rumunije.

telegrafija-sp-nagrade-1Iz Bjelorusije su i najbolji takmičar Siarhei Shviadko i takmičarka Hanna Shavialenka, koja je sa Ruskinjom Annom Sadukovom dostigla svjetske rekorde u kategorijama Prijema Slova (310) i Mješovito (240).

Picerija i restoran

Kao najstariji takmičar priznanje je dobio sedamdesetosmogodišnji Ullrich Weiss iz Njemačke, a najmlađi je bio dvanaestogodišnji Artem Melkin iz Rusije.

telegrafija-sp-nagrade-2 U restoranu Instituta “Dr Simo Milošević” uručene su nagrade u svih devet kategorija, kao i zahvalnice onima koji su doprinijeli odličnoj organizaciji prvog ovakvog šampionata u istoriji Crne Gore.

Na dan proglašenja pobjednika i novih rekorda, sva pošta iz Herceg Novog otišla je sa žigom ovog svjetskog događaja i imenom grada i države.

–  Šampionat je ocijenjen kao najuspješniji i najbolje organizovan do sada. Tehnička podrška i organizacija su bile besprekorne, a ovakvom uspjehu doprinijela je izuzetna profesionalna podrška Opštine Herceg Novi, Javne ustanove kulture “Herceg-Fest”, firme “Sky Sat” i “Fin-ing”, te lokalnih radioamatera, istakao je Ranko Boca, član Izvršnog komiteta međunarodne amaterske radio unije.

Takmičenje je okupilo 150 učesnika iz 22 zemlje Evrope, Južne i Sjeverne Amerike i sa Bliskog Istoka, koji su demonstrirali stečena znanja i savladane vještine. Domaćin šampionata bili su crnogorski radioamateri, organizator svjetska radioamaterska organizacija IARU, a pokrovitelj Opština Herceg-Novi.

Pored nadmetanja, prikazana je izložba o radioamaterizmu u holu Instituta, a u jednoj od prostorija opremljena je radio stanica gdje su svi zainteresovani mogli da se oprobaju u ovoj disciplini. Na ovaj način šampionat je ispunio i svoju edukativnu i promotivnu ulogu, sa ciljem da se što više ljudi zainteresuje i priključi zaljubljenicima u takozvani kraljevski hobi.

telegrafija-sp-nagrade-3

Boca je informisao i da je već juče u ponoć po  Grinič vremenu sa naše takmičarske stanice na Obosniku međunarodna ekipa mladih radioamatera startovala  u svjetskom takmičenju pod pozivnim znakom 4O10A, koji simbolizuje 10 godina nezavisnosti Crne Gore. Trenutno drže prvo mjesto u svijetu u svojoj kategoriji sa dobrom razlikom, i večeras u 2 sata po lokalnom vremenu znaćemo njihov konačan plasman.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code