Blago živjela i blago otišla u 106. godini: Pola Mitrović željela samo...

Blago živjela i blago otišla u 106. godini: Pola Mitrović željela samo vode s Kruševica

8217
6
Podijeli

Najstarija Novljanka, Pola Mitrović iz Bijelskih Kruševica, iz zaseoka Kalimož, preminula je u 106. godini u Domu starih “Grabovac” u Risnu.

Pola je otišla onako kako je i živjela, nenametljivo i tiho, priča nam Stanka Vodovar, Polina pirjateljica iz Bijele, koja ju je redovno obilazila u Domu starih, gdje je provela posljednje 4 i po godine. Kako kaže, nije bolovala ni od čega posebno, ali godine su učinile svoje, i posljednjih dvadeset dana počela je da se pomalo “gasi”. Jedina želja joj je bila da se napije hladne vode iz rodnih Kruševica, koju joj je Stanka svakodnevno donosila. Sestrićima je tražila crnogorskog kačamaka. Uz to, htjela je da ode onako kako je i hodila životnim putem – mirno, povučeno, ne opterećujući nikoga, priča nam Stanka:

Picerija i restoran

“Obilazila sam je često posljednjih 15-20 dana. Bila je okružena velikom pažnjom, kako svojih sestrića, tako i osoblja u Domu, koje je zaista divno i ljudski brinulo o njoj. Molila je Boga da što prije umre i da se ne muči i, eto, dao joj je da kako je blago živjela tako blago i ode”, priča nam Stanka.

Pole je u Domu starih dijelila sobu sa svojom rodicom Sofijom, koja je sada ostala usamljena i tužna, dodaje Stanka. Stanku smo zatekli u Bjelskim Kruševicama, gdje je kako kaže, sa Polinim sestrićima, došla da sredi Polinu kuću i pripremi sve što je neophodno za njen ispraćaj.

Inače, Polu su u Domu posljednje dvije godine, uz Stanku i još neke prijatelje iz Bijele, obilazile i članice NVO Bonaca iz Zelenike. Svi zajedno, posljednjih godina brinuli su i tome da Pola ima i rođendansku proslavu kako i dolikuje slavljenicima, uz tortu, ali i onaj simbolično istaknut broj godina na njenom vrhu.

Pola je bila jedna od rijetkih koja je “uspjela” da “pobijedi” onu narodnu “prvih sto je najteže”. Sa svojih 106 godina bila vrlo vitalna, u granicama koje ta životna dob dozvoljava. Nasmijana, voljna za šalu, i iznad svega veoma svjesna.

Inače, Pole se nikada nije udavala, iako je imala 7 bračnih ponuda. Od familije je imala brata, koji se odselio za Australiju, i sestru koja je udata u Boki. Pole je živjela sa roditeljima, a nakon njihove smrti ostala je sama.Biće sahranjena danas u 15 h, u rodnom selu.

6 Komentari

Ostavite komentar

*

code