Blažić: Smijeniti ne samo vlast, već cijelu političku klasu

Blažić: Smijeniti ne samo vlast, već cijelu političku klasu

10
Podijeli

Kandidat za predsjednika Crne Gore, prof. dr Đorđije Blažić i njegov tim najoštrije dematuju način na koji je, kako navode, iz konteksta istrgnuta i zlonamjerno prenesena njegova izjava prilikom današnje posjete Herceg Novom, kako bi se, kako tvrde, prikazalo da se profesor tobože protivi smjeni vlasti, nakon što se za nju u kontinuitetu 20 godina zalaže.

U reagovanju navode da je profesor Blažić izjavio sljedeće:
„Baviću se ključnim pitanjima i potrebama promjena u Crnoj Gori. Ali, ne zalažem se SAMO za promjenu vlasti, jer promjena vlasti znači da jedni sjašu, što bi lijepo rekao naš narod, a drugi isti takvi uzjašu. Smatram da to apsolutno nije potrebno i cjelishodno, ali se zato zalažem za promjenu društvenih vrijednosti”.

Picerija i restoran

Drugim riječima, kako objašnjavaju u reagovanju profesor Blažić smatra kako je promjena vlasti NUŽAN, ali NE I DOVOLJAN USLOV za duboke društvene promjene i kategorički odbija logiku po kojoj površne personalne promjene uz očuvanje istog partitokratskog sistema i koruptivnog partijskog zapošljavanja predstavljaju bilo kakve stvarne reforme. Za one koji bi samo da preuzmu i potom očuvaju postojeći sistem, za one koji imaju ogromne finansijske koristi od fundamentalno nelegitmnih budžetskih izdvajanja za političke partije, ovakav stav je neprihvatljiv.

Umjesto da svoju oštricu usmjere prema oligarhiji, odlučili su da je nezavisni demokratski kandidat koji u pitanje dovodi njihove nezaslužene privilegije zajedno sa privilegijama onih na vlasti, opasniji protivnik.

To nas samo učvršćuje u uvjerenju da je smjena vlasti NUŽNA, ali NEDOVOLJNA i da je za stvarni boljitak zemlje potrebna smjena CJELOKUPNE POLITIČKE KLASE- objašnjava, pored ostalog, u saopštenju prof. dr Blažić.

Radio Jadran: Blažić nema što da demantuje

Razgovor koji je Radio Jadran imao sa uvaženim prof. dr Đorđijem Blažićem u Herceg Novom je gotovo integralno prenesen, bez istrgnutih djelova. Ništa ni zlonamjerno niti tendenciozno. Krajnje profesionalno. Srećom, postoji i audio zapis.

Jasno se može čuti da predsjednički kandidat nije izgovorio riječ “SAMO”, kako tvrdi on i njegov tim, nudeći u reagovanju novi citat. Ostajemo pri citatu koji smo naveli i koji možete čuti:

“Nemam posebnih aspiracija u ovoj kampanji da se bavim bilo kime. Baviću se ključnim pitanjima i potrebama promjena u Crnoj Gori. Ali, ne zalažem se za promjenu vlasti, jer promjena vlasti znači da jedni sjašu, što bi lijepo rekao naš narod, a drugi isti takvi uzjašu. Smatram da to apsolutno nije potrebno i cjelishodno, ali se zato zalažem za promjenu društvenih vrijednosti”-

Prema tome, uvaženi profesor nema što da demantuje, jer smo prenijeli samo to što je rekao, pa i naknadno, dodatno objašnjenje njegove pr službe.

10 Komentari

 1. “Zalažem se za promjene u Crnoj Gori, ali ne za promjenu vlasti”.
  “Smijeniti ne samo vlast, već cijelu političku klasu”.
  Neka se dogovori sa sobom,paneka konkuriše lideru,a izvinjavam se.

 2. Ma Bojanic,pa bolja je Draginja od njega.I mislim da ce bolje ona proci jer je, Bojanic u zadnji trenutak predlozen.Jer bolje ako on izgubi nego Becic ili neko od lidera politickih partija.Zasto onda nece da pristanu na ovaj uslov Danilovica,da u slucaju poraza daju ostavke i povuku se? Zato jer znaju da ce da izgubi.

  5
  8
 3. Neke stvari o funkcionisanju drzave ljudi treba da znaju.Predsjednik drzave nema nikakva bitna ovlascenja.On ima uticaj na vodjenje spolje politike.U drzavi on je kontrolor,on kontrolise rad.Zakonodavne Izvrsne i sudske vlasti(Skupstina, vlada Ustavni vrhovni i osnovni sud)Cita donosenje zakona koje donosi skupstina po potrebi kritikuje i vraca na popravku.Kontrolise vladu da li izvrsava obaveze prema zakonu i parlamentu,da li se zakoni sprovode u roku.Sud kontrolise da li su sudije politicki obojeni,dali donose odluke samostalno i dali postuju pretpostavku nevinosti.Ima pravo da razresi sudiju ako je pristrasan i na osnovu toga je donio presudu i daje pomilovanja osudjenima ako zato ima razloga.Ako on to sve radi kako treba onda drzava funkcionise.Ako je predsjednik Filip ili u buduce bilo koji drugi politicar iz Dps-a.Od ovoga nema nista, Milo je predsjednik kosarkaskog saveza pa ima jaci uticaj nego bilo ko,jer je on kult licnosti, sef stranke zvana Dps.(Danas poskupjuje sve)zato predsjednik drzave treba da bude iz naroda,profesor diplomata pravnik,novinar.Neko ko je obrazovan,a da nije clan partije nego nestranacki.Kako bi on mogao raditi svoj posao.I kako nebi bilo sjasi kurta da uzjase murta.Da se opet nebi pravile prve i druge familije.Dosta je toga vise,za ovih 30 godina.

  8
  3
 4. Upravu je covjek.Promjena vlasti mora da se desi.Ali bez promjene sistema bice upravo tako,sjasi kurta da uzjase murta.Treba nam sistem i nova politika i predsjednik koji nije figura nego koji radi i govori ono kako jes,a ne kako vecini odgovara.

  8
  2
 5. Odgovor Mračeviću…Gospodine, vi ste izgleda od onih kontraša i podmetača, preplaćeni za ovaj portal, očigledno…Čovjek nije rekao to kako vi kažete Nemojte nam prevoditi i podmetati. Pročitali smo i ćuli. To možete i vi, malo isperite uši, pa preslušajte još koji puz. Jer, u citatu Blažić nije pomenuo smjenu sistema , nego vlasti, za koju se ne zalaže…Žao mi je ako ste njegov simpatizer, ali tako je.

  5
  2
 6. Hm… odslušah… ipak ste ga loše prenijeli… na snimku se čuje da kaže “ne zalažem se za SMJENE VLASTI već… sistema”, dakle da generalno misli da je to nedovoljno, a vi ste prenijeli u jednini kao da misli na dps, što očevidno nije slučaj… I još stavite onakav naslov, kao niko ko je ovo prenio… pazite malo, stalno vas pratim, ali ovo je vijest o predsjednickim izborima, ne o pucanju cijevi kod škvera.

  15
  4
 7. Očigledno je čovjek želio da kaže da nije samo za promjenu vlasti, već i sistema, što je valjda normalno. Nije lud da sebi uskače u usta tokom kampanje i posle 20 godina kritike režima. Možda se loše izrazio, ali i ovaj demanti je odagnao svaku sumnju, jer je očigledno šta je htio da kaže i kako se toga sjećao. Dosta je borbe unutar opozicije, a Blažić je svjetlosnim godinama bolji kandidat od Bojanića.

  11
  9

Ostavite komentar

*

code