Blizu 60 poljoprivrednika iz Boke Kotorske obučavaju se za kompostiranje

Blizu 60 poljoprivrednika iz Boke Kotorske obučavaju se za kompostiranje

0
Podijeli

Gotovo svi poljoprivredni proizvođači sa područja Boke neodrživo upravljaju zelenim otpadom iz proizvodnje, pokazala je analiza prikupljenog otpada u okviru projekta Aktivna agro javnost.

Takođe, utvrđeno je da komunalna infrastrukltura nije adekvatna, niti se nalazi na odgovorajućim lokacijama, pa poljoprivredni proizvođači imaju veliki problem sa odlaganjem otpada.

Picerija i restoran

To je u susret sjutrašnjem okruglom stolu u Herceg Novom pod nazivom “Održivo upravljanje zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje”, kazala Ljiljana Radunović iz EKO Centra Delfin, koji je jedan od organizatora.

– Ako govorimo da je samo 43% ukupne maslinarske proizvodnje Crne Gore iz tri bokeške opštine, onda možemo pretpostaviti kolika je to količina otpada odnosno maslinske komine. Ova analiza nam je pokazala da se moraju promijeniti neka razmišljanja i politike, te da se mora ići ka tome da se uspostavi održivo upravljanje i ove vrste otpada – kaže Radunović.

Stoga je sa lokalnim upravama Boke dogovoreno unaprjeđenje komunalne infrastrukture za one koji ne žele da kompostiraju, dok će podsticajne mjere i programi edukacije, informisanja i tehničkog osposbljavanja biti organizovane za poljoprivrednike koji žele da se bave kompostiranjem, i to kroz nabavku kompostera i sporvođenje edukativnih programa.

– Negdje oko 60 proizvođača iz Kotora, Tivta i Budve su se prijavili za program obuke kompostiranja, dok je u Herceg Novom njih 19 dobilo kompostere. Proces je vrlo uspješno, posebno u Herceg Novom sproveden. Imamo 2 korisnika koji su od februara do sada dobili kompost koji su stavili u upotrebu, što je veliki uspjeh jer govorimo o 4 mjeseca kompostiranja. To je primjer dobre prakse i za ostale opštine sa crnogorskog primorja kako upravljati otpadom iz poljoprivredne proizvodnje – navodi Radunović.

Ona podsjeća da je zajednička kompostana komunalnih preduzeća Boke i Budve, otvorena prije 3 godine u Kotoru, jedina za zeleni otpad sa javnih površina. Zato su ovim projektom nastojali da “pokriju” otpad koji ostaje nakon poljoprivredne proizvodnje.

Tako su poljoprivrednicima zainteresovanim za kompost, osim edukacije, dodijelili i kompostere zapremine 400 l, što nije velika zapremina u odnosu na potrebe poljoprivrednika, ali je dobro radi njihove edukacije i sticanja prakse.

– Ono što su bitni rezultati ovog projekta je da smo uspjeli da sa sve tri bokeške opštine dogovorimo nastavak saradnje sa poljoprivrednicima, kroz Platformu koju ćemo sjutra potpisati sa predstavnicima Opštine Herceg Novi. Ona se odnosi na definisanje buduće saradnje poljoprivrednih proizvođača i lokalne uprave u smislu realizacije edukativnih i drugih inicijativa, koje će doprinijeti unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje kroz saradnju, redefinisanje odluka o podsticajnim mjerama, unaprjeđenje i lokalnih planova upravljanja otpadom u segmentu održivog upravljanja zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje, što nam je veoma značajno – ističe Radunović.

Okrugli sto

Na sjutrašenjm okruglom stolu, u 11 h, u maloj sali Opštine Herceg Novi, učesnicima će osim Platforme o budućoj sradnji, biti distribuirane brošure i priručnici “Održivo upravljanje zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje – kompostiranje”, “Principi dobre poljoprivredne prakse” i “Kalendar poljoprivrednih radova”.

Uvodno izlaganje održaće savjetnica za zaštitu životne sredine Opštine Herceg Novi, Jovanka Matković.

Okrugli sto organizuju NVO Eko Centar DELFIN, Maslinarsko društvo “Boka” i Udruženje privatnih vlasnika šuma i poljoprivrednika Herceg Novog u saradnji sa Opštinama Tivat, Kotor i Herceg Novi, u okviru projekta “Aktivna Agro Javnost”.

Projekat “Aktivna Agro Javnost” realizuje se u okviru programa  podrške Evropske Unije – Održiva poljoprivreda za održivi Balkan: „Jačanje kapaciteta NVO u zagovaranja i razvoju politika na zapadnom Balkanu, koji realizuju ORCA (Srbija) i konzorcijum partnera: AKTIV (Kosovo), FLOROZON (Makedonia), CZIP (Montenegro) i  IEP (Albania).

Kroz projekat “Aktivna Agro Javnost” u proteklih 12 mjeseci, radilo se na informisanju i edukaciji donosioca odluka, poljoprivrednih proizvođača, javnosti i svih  relevantnih  aktera o značaju i prednostima uspostavljanja održivog upravljanja  zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje, kao i na uspostavljanju efikasanog mehanizama saradnje između udruženja poljoprivrednih proizvođača i lokalnih uprava u Kotoru, Tivtu i Herceg Novom u procesu donošenja odluka.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code