BOJANA BLAGOJEVIĆ: DO KRAJA MJESECA 10 TURISTIČKIH BIROA ZA PRIJAVU GOSTIJU

BOJANA BLAGOJEVIĆ: DO KRAJA MJESECA 10 TURISTIČKIH BIROA ZA PRIJAVU GOSTIJU

174
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Temelj rada lokalne TO u Herceg Novom biće ono što je usvojeno na Skupštini TO, a to je inovativan plan, kao i finansijski program ove organizacije, u čemu i nova v.d. direktorka TO Herceg Novi Bojana Blagojević vidi temelj svog “ustoličenja” na nimalo laku funkciju na koju je došla “preko noći”.

U razgovoru za Radio Jadran ona kaže da je svjesna činjenice da su problemi itekako nagomilani, da je puno posla koji je čeka, ističući smjelo da nijedan problem nije nerješiv. Novo, brzo imenovanje i dinamika posla su je, kaže, spriječili da se predstavi ne samo medijima, već i Novljanima, što ubuduće neće biti slučaj, jer TO, kako smatra, treba da bude otvovrena za sugestije i kritike radi boljeg servisiranja turista.
Gorućih problema na početku sezone u Herceg Novom je mnogo. Pored nedostatka vode, raskopane obale zbog kolektora i kasnog konzerviranja gradilišta, na neefikasnu prijavu boravka gostiju i naplatu boravišne takse, mali broj punktova, upozoravaju turistički radnici, izdavoci smještaja, gosti. Uradili su to i članovi Udruženja turističkih agencija. Oni su ponudli rješenje u interesu svih, ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa TO i prostor za radnike u svojim agencijama za prijavu gostiju, kako bi se se naplatilo planiranih 390 hiljada eura boravišne takse, ali to nije po zakonu, odgovara Blagojevićka.
Ona napominje da su otvorena 4 turist biroa, a u pripremi je peti u centru grada, koji će biti otvoren ove sedmice. Takođe, u toku su pregovori sa Mjesnim zajednicama da se koriste njihovi prostori gdje bi se takođe mogla obavljati prijava boravka.
– Kad je riječ o saradnji sa TO ja shvatam želju i potrebu turističkih agencija da nastave kao što su do sada radili i opravdavam to. Ali, od momenta deblokiranja TO intenzivno se pregovaralo oko rješavanja ovog problema i stav Ministarstva je da se istraje u sprovođenju Zakona o strancima i boravišnoj taksi. To znači da prijavu boravka mogu samo da rade stanodavci, TO i MUP, kazala je Blagojevićka.
Na konastante pritužbe građana da je u turist biroima nedovoljan broj radnika koji nijesu ni kvalitetno obučeni niti su im obezbijeđeni adekvatni uslovi za rad, nova v.d. direktorica je to demantovala, ističući da su sve radnike obučili inspektori MUP-a i programeri.
– Svi su dovoljno obučeni. Moguće da je takav utisak ostavio prvi radni dan, jer je gužve bilo na svim punktovima, a posao se nagomilao tokom maja dok su se prijave obavljale u MUP-u. Gužve su sada manje i biće ih manje sa otvaranjem novih punktova. Do kraja juna biče otvoreno ukupno 10 punktova, a možda i više, tvrdi ona.
Osim prijave boravka, dostupnost javnosti svih informacija, saradnja sa privrednicima i svim značajnim institucijama, kao i organizacija manifestacija koje će animirati goste biće u fokusu daljeg rada TO, najavila je Blagojevićka:
– Na sljedećoj sjednici IO ići će prijedlog konkursa koji bi trebalo da budu raspisan naredne sedmice za podršku manifestacijama za ovu sezonu, dodala je ona.
Kad je riječ o sponzorstvu od 15 hiljada eura za boksera Zvjezdana Vidakovića za organizovanje meča, Blagojevićka pojašnjava da će odluka biti donešena uz pomoć konkursa.
– Njegov slučaj jeste dio finansisjkog plana za 2014. god., ali meč nije odigran, a isto tako nije potpisan ugovor koji bi nas obavezao na uplatu. Usljed odgovornog ponašanja IO, donešena je odluka da se slučaj pravno definiše, jer bez ugovora ne možemo nikakav novac da isplatimo, tvrdi ona.
A sezona je po posjeti za sada bolja no lani, prema evidenciji TO. Zaključno sa prošlim petkom u Herceg Novom boravi 4.750 gostiju – u hotelima 1.830, u domaćinstvima 2.920, što je za 2% više prijavljenih gostiju u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code