“BOKA BEND”: PJEVAJU I SVIRAJU IZ SRCA NOVSKOG I BOKEŠKOG

“BOKA BEND”: PJEVAJU I SVIRAJU IZ SRCA NOVSKOG I BOKEŠKOG

1333
1
Podijeli

Herceg Novi, a samim tim i muzička scena Crne Gore, bogatija je za novi bend, simbolično nazvan “Boka band”.

Čine ga tri, odnosno četiri Novljanina, čijim venama “teče muzika”, dok im “ritam srca” “diktira” njihova Boka, sve što je krasi, i što će nastojati da opjevaju, odajući tako “zahvalnost” kraju u kom su stasali i načinili prve “muzičke korake”.
Deni Deranja i Stevan Tomašević kao vokali, uz klavirsku pratnju prof. klavira Đura Poznanovića, te podršku udaračke sekcije Olivera Nedovića, krenuli su ovog ljeta u “zajedničku štoriju”, koju su ovjenčali imenom “Boka band”. Novskoj javnosti odavno su poznati – Deni, po singlu “Lako je pomislit” a i kao sin jednog od istaknutih novskih pjevača, Ivice Deranje, koji je često pjevao o “njegovim skalama”, Stevan – kristalno čist i prodoran bariton, čest je učesnik programa u Muzičkoj školi, ali i drugim muzičkim programima u gradu, Đuro Poznanović – profesor je klavira u Muzičkoj školi i takođe čest gost gradskih zabavnih dešavanja, dok je Oliver dugi niz godina aktivan član standardne postavke Gradske muzike.
Do sada su Novljanima i fureštima prezentali dvije pjesme – “Smokvu” i “Bokeško srce” za koju su ovih dana ekranizovali spot. U razgovoru za Radio Jadran pričaju kako je sve krenulo:
– Ovoga ljeta je počela naša zajednička storija, ne toliko slučajno, svi smo u muzici, čitavog života i svi smo u Boki, pa i onda kada nismo bili. Boka je dio nas i možda je i najlogičnije da o tome pjevamo, more, nebo, sunce, ljubav, vino, žene, ne nužno tim redosljedom, kaže jedan od članova benda, Oliver Nedović.
– U bendu su, što nije tako često, dva pjevača Deni Deranja i Stevan Tomašević, pa se I može naslutiti da nam je to primarno, jer u ovim krajevima uvijek se više pjevalo nego sviralo. Pa, čak i Đuro Poznanović, koji svira klavijature, izvrsno upotpunjuje tu glasovnu sliku koju pokušavamo prenijeti. Udaračka sekcija rezervisana je za mene, ali pojavljuju se, a i dalje će, muzičari iz Novog i Boke koji će svojim licnim pečatom ostaviti trag na onome što radimo, dodaje dalje Nedović.

Picerija i restoran

“SMOKVA”, “BOKEŠKO SRCE”,PA…

Prvu pjesmu “Smokva”, vrcavog ritma, predstavili su na posljednjoj ljetnjoj fešti u gradu, “Fešti od skalina”, koju su Novljani i furešti zdušno prihvatili, igrajući po skalinama u njenom ritmu. Međutim, ovi momci nijesu se tu zaustavili i za vrlo kratko vrijeme predstavili su novu – “Bokeško srce”, za koju su i snimili spot na pozornicama Kanli kule. Na taj način sublimirali su upravo ono što im je intencija – prikazati jedan od najljepših zaliva svijeta, dok se u pozadini smjenjuju pitki glasovi Denija Deranje, i baritona, Stevana Tomaševića.
– “Smokva” je nastala zaista spontano, pozvali su nas organizatori ove manifestacije da nastupimo, a mi smo vođeni trenutnom inspiracijom stvorili pjesmu koja im ostaje kao lična karta. Veći dio posla obavio je Deni, ja sam malo pomogao oko teksta i svako je odradio svoj dio posla, priča Nedović.
Prema njegovim riječima, njihova druga pjesma “Bokeško srce ” je kompozicija koju su dugo pripremali, Deni je autor teksta i muzike, dok je aranžman radio Mićo Marjanović.
– Kada je sazrela realizovan je spot koji je snimio naš prijatelj iz Užica, Zoran Ristanović, koji se profesionalno bavi ovim poslom, što se na spotu može vidjeti. Za sada, finansiramo se samostalno i oslanjamo se, u nekim segmentima na usluge prijatelja kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo, poručuje Nedović.

 

LJEPŠE JE PROVESTI VRIJEME UZ INSTRUMENT NEGO UZ SOKOĆALO

Bez velikih pretenzija, svjesni doba u kojem se živi, ova 4 Novljanina polako “pričaju svoju priču”, zadovoljni reakcijama sugrađana, podrške koja im svakodnevno stiže i na društvenim mrežama, koja ohrabruje ali i obavezuje da nastave u istom tempu. Kako Nedović navodi, dosta ugostitelja je iskazalo interesovanje da ih angažuje na svojim terasama, a do tada:
– Postoji velika vjerovatnoća da u okviru proslave Dana Herceg Novog nastupimo sa ostalim velikim gostima na glavnom gradskom trgu. Probe održavamo u prostorijama Gradske muzike Herceg Novi i ovim putem se i njima zahvaljujemo sto nam izlaze u susret, kaže naš sagovornik.
“Muzička bašta” regiona prepuna je “raznog cvijeća”, ipak, ovi momci odlučili su se za onaj teži put do “cvjetanja”, izabravši nekomercijalni žanr, mediteranski stil, kojeg baš i nema mnogo, a svoju odluku obrazlažu:
– Mi smo mišljenja da nam je upravo to prednost, trenutno niko u Crnoj Gori ne radi nešto u ovom, ajmo reći, mediteranskom điru, treba imati i sreće ali je potrebno i dosta rada. Komercijalni uspjeh nije nužno i rezultat kvaliteta, pojašnjava Nedović.
– Boka, Jadran, Mediteran, pjesme koje smo voljeli i slušali kao mlađi, otprilike je to ono što radimo, ja volim da kažem – bez tenzija i pretenzija – dodaje on.
Oni ne bježe od činjenice da je hiperprodukcija uzela maha, da se u kvantitetu negdje izgubio kvalitet, te da je muzičara možda više nego ikada jer “brzina života uzima danak”, navodi Nedović:
– Muzika, kao i svaka umijetnost slabo reauguje na ultimatume, mladi bi sve u pet minuta a kada to ne uspiju gube interesovanje. Ipak iz kvantiteta ispliva i kvalitet, svako ko se, makar malo bavio muzikom potvrdiće koliko mu je život upravo zbog toga bogatiji. Mnogo je ljepše provesti vrijeme uz instrument nego uz sokoćalo, tvrdi on.
Skromne finansijske mogućnosti ne ograničavaju ovu novsku i bokešku četvorku u namjeri da istraju u svojim željamai. Pripremaju nove kompozicije, a ubrzo će publiku obradovati sa dva nova spota. U iščekivanju nastupa na proslavi Dana grada, već su “upakovali” novu pjesmu koju bi trebalo da predstave početkom novebra, kada se u gradu priprema još jedna fešta.
– Ipak, da ne kvarimo iznenađenje, sve u svoje vrijeme, zaključuje tajnovito Nedović.
Do tada uživajmo u “Bokeškom srcu” :”Sa ukusom mora na duši, malo guštam skale te, do tvoje obale, bijeli galeb zove me, da se vratim domu svome, na zlatnoj rivi rođen…”

1 komentar

Ostavite komentar

*

code