Bokeljski demokratski savez: Interesuje nas Boka i lokalne teme i nećemo sa...

Bokeljski demokratski savez: Interesuje nas Boka i lokalne teme i nećemo sa DPS-om

3008
0
Podijeli

Lista koja na majskim lokalnim izborima u Herceg Novom nastupa pod rednim brojem 1, Bokeljski demokratski savez, jedina u nazivu ima riječ Boka. Riječ je o lokalnoj listi, koju interesuju lokalne teme, kazao je na press konferenciji, nosilac liste Stevan Lepetić.

On je sa kandidatima za odbornike,  dr Markom Savovskim i Aleksandrom Pestorić, predstavio  program Bokeljskog demokratskog saveza. U fokusu su bili Institut Igalo, Bolnica Meljine, kultura, kao i predizborna i postizborna kombinatorika.

Picerija i restoran

– Nas interesuje racionalna lokalna samouprava, ravnomjeran regionalni razvoj i rješavanje svakodnevnih nagomilanih problema građana Herceg Novog i ove regije. Ukoliko nam građani ukažu povjerenje, trudićemo se da u narednom četvorogodišnjem periodu ostvarimo dio našeg izbornog programa. To je, prije svega, pravičan odnos prema morskom dobru  i da građani Herceg Novog imaju pristup javnim plažama. Takođe, u našem ekonomskom programu je kapitalni projekat, izgradnja javne garaže na platou ispred Opštine Herceg Novi. Na taj način bi se riješio problem parkiranja u gradu, a u nadzemnim etažama bi se dobio mini tržni centar – naglasio je Lepetić.

On se osvrnuo i na stečaj u Jadranskom brodogradilištu Bijela,  objašnjavajući da je riječ o programiranom stečaju, kojeg je pokrenula Vlada Crne Gore, odnosno poreska Uprava za dug koji nije bio nenadoknadiv:

– Još jednom smo dovedeni u situaciju da Herceg Novi i Boka zavise od Podgorice, da Podgorica  preko Vlade Crne Gore uništi privrednog giganta, koji je poslovao na ovim prostorima decenijama i decenijama. Takvom nepoštenom odnosu moramo stati na put. To jedino možemo učiniti preko lokalnih listi i lokalnih ljudi. Nama ne trebaju posrednci iz Podgorice, koji će delegirati neka rukovodstva u Herceg Novom, koji će navodno da brane naše interese. Mi to želimo sami da radimo i ne samo da želimo, već i možemo – ustvrdio je Stevan Lepetić.

Nosilac liste Bokeljski demokratski savez, Stevan Lepetić,  poručio je svim građanima Herceg Novog da nakon majskih izbora njihova lista ni pod kojim uslovima i kombinatorici  neće u koaliciju sa DPS-om.

–  S obzirom da iz ostatka opozicije postoje još ljudi koji vjeruju, ili žele druge da navedu da vjeruju, da smo mi navodni satelit, ili privezak DPS-a, ponavljam da nikakve postizborne kombinacije sa njima nijesu moguće. Mi smo nezavisna  grupa, odnosno udruženje građana, autohtono udruženje iz Herceg Novog. Finansiramo se isključivo  od naših članova i nemamo sponzore. Najbolji primjer za to je što smo jedina lista koja učestvuje na ovim izborima, a da nema ni sopstvene prostorije – istakao je Lepetić i dodao da građani mogu biti spokojni  po tom pitanju.

Kandidat za odbornika Bokeljskog demokratskog saveza, dr Marko Savovski, kao dugogodišnji medicinski radnik, odgovorno je ustvrdio da je privatizacija Vojne bolnice Meljine bila pogrešna i tragična za građane Herceg Novog:

– Mi smo sada svjesni pravnog epiloga i čekamo na odluku Privrednog suda o legalnolsti daljeg opstanka  te iste Bolnice. Došli smo u situaciju da od jedne dobrostojeće bolnice u regionu imamo bolnicu koja ne može da izvrši tehnički i medicinski sve ono što jedan grad, kao što je  Herceg Novi, od nje traži. Možda su ovo posljednji trenuci da mi, građani Herceg Novog, nešto učinimo da se vrati ona stara Bolnica, koja bi služila prvenstveno građanima Herceg Novog – naglasio je dr Savovski.

Predstoji privatizacija Institute Igalo i sve će se isto desiti kao sa Bolnicom Meljine, uvjeren je dr Savovski:

– Pokušava se da se ugasi rad jedne takve ustanove i da se to jednog dana iskoristi za neke druge ciljeve. Bokeljski demokratski savez ne želi da se spušta na nivo međustranačkih svađa. Smatramo da svaki građanin treba da iskoristi svoje demokratsko pravo i da izabere šta je najbolje za njega u ovom gradu – poručio je dr Savovski.

Kandidatkinja za odbornicu, Aleksandra Pestorić, govorila  je kulturnoj politici u Herceg Novom. Festival Sunčane skale, po kojem je grad bio prepoznatljiv i koji je dovodio turiste i poznate muzičke zvijezde iz okruženja, trebalo bi obnoviti pod nazivom “Novske skale “, pod okriljem Opštine, predložila  je Pestorić:

–  Zbog evidentnog skraćenja turističke sezone  sadržaje tog tipa trebalo bi organizovati krajem sezone, odnosno u septembru, ili oktobru.  Takođe, svjesni smo koliko grad živne kada jednom u tri mjeseca imamo priredbu u Dvorani Park i kada tri večeri zaredom za kino sve karte budu rasprodate. Smatramo da je neophodno obnavljanje kina, uz kupovinu dva kinoprojektora. “Herceg fest”  ima sistematizovano radno  mjesto kinooperatera, a nema kinoprojektor. To je isto kao da imate zaposlenih vozača, a ne posjeudjete  automobile -primjetila je Pestorić.

Iz ovog udruženja pozvali su na kraju građane da glasaju 7.maja za br. 1 – Demokratski bokeljski savez, zato jer su njima Boka i Herceg Novi na prvom mjestu.

Plaćeni izborni program

Nema komentara