Bokeljski poljoprivrednici najviše zainteresovani za podršku u maslinarstvu, stočarstvu i organskoj proizvodnji

Bokeljski poljoprivrednici najviše zainteresovani za podršku u maslinarstvu, stočarstvu i organskoj proizvodnji

0
Podijeli

Savjetodavna služba pri Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, koja pokriva tri bokeljske opštine, u protekloj godini bila je najviše angažovana oko realizacije mjera Agrobudžeta, te u pomaganju poljoprivrednicima da što prije i efikasnije ostvare podršku, odnosno premije koje je Ministarstvo pripremilo kroz javne pozive.

Kako nam je kazala savjetnica ove Službe u Herceg Novom, Mileva Marić, najviše interesovanja bokeljski poljoprivrednici pokazali su za sektor maslinarstva, premije u stočarskom sektoru, organskoj proizvodnji i preradi:

Picerija i restoran

– Direktnih plaćanja bilo je i u sektoru ratarstva, voćarstva i maslinarstva. U javnim pozivima prednjače maslinari. Uglavnom, svi maslinari sa područja Boke koji su aplicirali dobili su podršku. Ona je iznosila 50% realizovane investicije, a sa područja Boke u protekloj godini podršku je ostvarilo 8 maslinara – kazala je Marić.

Neki od njih aplicirali su za podizanje podzida, privođenje zemljišta namjeni – zasnivanje novih maslina, te nabavku specifične opreme odnosno mehanizacij :

–  Međutim, sa ovog područja ljudi su kasnili sa aplikacijom i nijesu uspijeli da ostvare podršku, pa je poziv zatvoren prije nego što su se prijavili. Interesovanje je svakako bilo veliko, ali nijesu tražene krupne mašine, već one koje se, uglavnom, koriste na primorju – balirke, motokultuvatore i pile – navela je ona.

Iako su proteklu ljetnju sezonu dominanto na Luštici obilježili dvomjesečni požari, niko od poljoprivrednika se nije obraćao za pomoć u sanaciji bilo kakvih zasada. Izuzetan je jedan slučaj maslinara kojem su izgorjele masline na Luštici, stara stabla koja je revitalizivao, međutim, Marić nije mogla precizirati o kojem broju stabala je riječ.

Sa druge strane, bokeljski poljoprvrednici najviše su subvencija tražili za izgradnju bistijerni, jer javnim pozivom za navodnjavanje podržano je samo iskopavanje bunara. Protekla godina bila je izuzetno sušna, a to su najbolje na rodu osijetili poljopirevdnici novskog zaleđa:

– Baš na Vrbanju i Kruševicama podbacio je prinos krompira, pogotovo na Vrbanju, jer je nedostajalo vode, a angažovanje cistijerni nije jeftino i zahtijevalo je veće troškove proizvodnje – dodala je Marić.

Resornom Ministartsvu uskoro predstoji usvajanje Agrobudžeta za ovu godinu. U narednom periodu biće intenzivirane edukativne radionice za poljoprivrednike.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code