BOKELJSKI POLJOPRIVREDNICI TEK SE „ZAGRIJAVAJU“ ZA PONUĐENA BESPOVRATNA SREDSTVA PROJEKTIMA

BOKELJSKI POLJOPRIVREDNICI TEK SE „ZAGRIJAVAJU“ ZA PONUĐENA BESPOVRATNA SREDSTVA PROJEKTIMA

0
Podijeli

Iako poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori od 29. decembra mogu predavati zahtjeve za bespovratnu podršku investicijama od 4,1 milion eura kroz IPARD like javni poziv, oni iz Boke Kotorske još nijesu dovoljno zainteresovani.

Jedan od razloga je svakako praznični period, ali i blago povećani kriterijumi za ostvarivanje podrške Ministarstva poljoprivrede, potvrdila nam je savjetnica za biljnu proizvodnju, Mileva Marić:
“Uslovi su podignuti na malo viši nivo, tako da ih većina ne može ni zadovoljiti da bi aplcirali. Još se niko nije prijavio, jer svi budući korisnici prvenstveno moraju biti registrovani kao poljoprivredno gazdinstvo. Najvjerovatnije će jedan poljoprivrednik sa Kruševica ostvariti podršku za izgradnju skladišta, jedan iz Tivta u oblasti akvakulture, kao i jedan uzgajivač svinja”.
Kad je riječ o stočarstvu, poljoprivrednici moraju da imaju određeni stočni fond da bi aplicirali. Generalno, najviše zanimanja za bespovratna sredstva je u toj oblasti. Jer, da bi poljoprivrednici aplicirali za podršku u nabavci mehanizacije, moraju imati 2 hektara obradive zemlje, odnosno zemlje koja je već pod nekom kulturom, a to u Boki nema niko.
Najviše je onih koji traže informacije telefonom, pa je i najviše poziva savjetodavna služba primila iz novske opštine.
Nakon uspjele prezentacije u Herceg Novom, predstavljanju IPARD like javnog poziva u Kotoru prisustvovalo je tridesetak poljoprivrednika. Oni su, uglavnom, saglasni oko činjenice da je Ministarstvo poljoprivrede voljno da pomogne, jer je novac obezbjeđen, ali i da su kriterijumi za ostvarivanje podrške preoštri, budući da ih većina ne može zadovoljiti.
“U Herceg Novom je više ljudi koji bi zaista i htjeli nešto da rade, iz Tivta je samo bilo nekoliko poziva. Moguće je da će jedan maslinar iz Tivta ostvariti podršku za mlin, jer zadovoljava uslov od 200 stabala masline. Iako je najviše zainteresovanih iz Herceg Novog to svakako ne znači i da će podršku i ostvariti” – kaže naša sagovornica.
Da bi poljoprivrednici uspješno konkurisali za bespovratna sredstva potrebno je da dostave Ministarstvu ispunjen Zahtjev za odobrenje projekta i svu dodatnu dokumentaciju navedenu u dodatku zahtjeva. Obrasci za prijavu mogu se uzeti u prostorijama savjetodavnih službi i preuzeti sa sajta Ministarstva. Prijem zahtjeva je do 28. februara 2015. godine.
Cilj IPARD like podrške, koja se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, je dalje jačanje crnogorske poljoprivrede kroz rast stočnog fonda i površina pod zasadima. Posebno je važno dostizanje potrebnih standarda,kako bi se Crna Gora i njeni poljoprivrednici pripremili za korišćenje IPARD sredstava, planiranih za 2016. godinu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code