„Bokeško srce“, druga modna revija na Forte Mare i bokeški modni spektakl

„Bokeško srce“, druga modna revija na Forte Mare i bokeški modni spektakl

1
Podijeli

Drevna tvrđava Forte Mare bila je pretjesna sinoć za posjetioce druge modne revije, koju je priredila dizajnerka i stilistkinja Vesna Krivokapić. Ova Novljanka, koja živi i radi u Kopenhagenu, svim srcem je nastojala da gradu i Crnoj Gori pokloni pravi modni spektakl.

U tome je uspjela uz pomoć kolega i najnovijih modela Marine Banović Džuver, Aide Korman, Diaza Kove i Lydije of Denmark, a krunu je dala i sopstvenom kolekcijom „Voljeni hladni kamen“.
Publika je upoznala rad pet dizajnera i šest kolekcija sa blizu 80 modela.

Picerija i restoran

Bilo je mnogo vruće, ali mnogo lijepo, kaže nam Marina Banović Džuver, koja je prvi put u Herceg Novom predstavila kompletan svoj rad:

– Ovo je aktuelna kolekcija od 30 haljina. Uradila sam za ovo ljeto tri male, zovem ih kapsula kolekcije, zato što prate brendove. Postao je hit da dizajneri izbacuju male kolekcije za tržište. Za kraj se uvijek čuvaju elementi visoke mode, pa ću i ja ostaviti neke modele za „Montenegro fashion week“ – kaže nam Banović Džuver.

Sa ovom kolekcijom već je gostovala u Tivtu, a 6. avgusta će na Svetom Stefanu sa novim dijelom. Modom se bavi već 15 godina i objašnjava da su u početku sve njene kolekcije bile dio vioske mode sa elementima ručnog rada, inspirisane nacionalnim kostimom, po čemu je prepoznatljiva. Ali, zašto je željela da ode i u neke druge dizajnerske vode, koje otkrivaju njene sposobnosti da stvara i haljine za svaki dan:

– Griješim što uvijek kolekeciju, ručno rađenu, tešku, nosim za inostranstvo i prikazujem publici tamo, a trebalo bi takve kolekcije da čuvam za domaću publiku, a da tamo nosim one komercijalne. Ne može umjetnik, ipak, da bira trenutak kada će nešto da uradi. Radi ono što je u datom trenutku nahođenje, inspiracija. Po meni kolekcije koje putuju sa mnom za ino tržište obično budu priče iz crnogorske tradicije, vezane za našu nošnju, običaje, vez – priča nam autorka kolekcija „Ćerke kralja Nikole“, „Crnogorske razglednice“, „Noći skuplje vijeka“….

Lydija of Danmark je dizajnerka iz Kopenhagena i priredila je sinoć svojevrstan performans, sa 17 haljina, pod nazivom “Adam i Eva”. Kolekcija nosi naziv “Buđenje prirode”, a praznik za oči posjetiocima je bila haljina “Šumska kraljica”, sastavljena od 150 m materijala.

„Resort“ kolekciju Aide Korman iz Sarajeva, činilo je 10 mladalačkih modela, koji su odisali optimizmom i slobodom. Materijali na linije uklapaju se u siluete dugih večernjih haljina, koje su savršene, kako za šetnju na rivi, tako i po crvenom tepihu.
Čuveni tvorac unikatnih tašni, Nijaz Kovač, alijas Diaz Kova iz BiH, predstavio je deset tašni. Poznat je po tehnici izrade bez upotrebe konca, mašina i sličnih pomagala. Koristi tehniku kakva ne postoji u svijetu.

„Voljeni hladni kamen“ odiše nostalgijom

Inicijatorka i organizatorka revije „Bokeško srce“, zajedno sa JUK Herceg festom, je zadovoljna kako je sve ispalo, mada je utisak njene božanstvene kolekcije „Voljeni hladni kamen“ umanjio tehnički propust. Umjesto osmišljene muzičke podloge , sa autentičnim crnogorskim melosom, koji je trebalo da prati njenu kolekciju inspirisanu crnogorskom narodnom nošnjom i familijom Petrovića, pušten je drugi CD. S razlogm, Vesna je bila malo razočarana, ali manekenke su se snašle, a njeni modeli su bili zaista prelijepi i prava modna poslastica.

Svih deset haljina i deset kombinezona bili su u crnoj boji, elegantni, od prve crnogorske haljine koju je nosila kraljica Milena do moderne. Ručni rad obrađen je crnogorskim zlatnim koncem.

– Ovo je kolekcija s kojom sam se u martu predstavila na Siciliji. Vez je radila gospođa iz Skadra. Moja inspiracija je već 16 godina crnogorska narodna nošnja. Toliko živim u Kopenhagenu i dosta sam nostalgična. Uvijek se vraćam Crnoj Gori. To sam ovoga puta prenijela na materijal. Nazvala sam kolekciju „Voljeni hladni kamen“, jer naša Crna Gora je krševita, samo u prvi mah hladna, ali prelijepa i voljena naša domovina – kazala nam je poslije revije Vesna Krivokapić.

Primjećujemo da iako djeluju ekskluzivno i elegantno njeni modeli su veoma nosivi, a ne samo za modne piste:

– Drago mi je da sam u tome uspjela. Vjerujem da će se dopsasti mnogima. Nadam se da ćemo se vidjeti i iduće godine na Forte Mare – poručila je Vesna.

Modele je nosilo 20 manekenki agencije Danke Baljević Uljarević iz Nikšića, „Dani models“, a 40 djevokaka je obučavala manekenka Svetlana Ceca Krivokapić.

Veče na Forte Mare na kraju je uljepšao novski Boka bend sa pjesmom „Bokeško srce“, po kojoj je veče mode u Herceg Novom i dobilo ime.

Podršku su dali sponzori, posebno Opština Herceg Novi i JUK Herceg fest.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code