Bokokotorski zaliv do 2018. bez otpadnih voda

Bokokotorski zaliv do 2018. bez otpadnih voda

1145
0
Podijeli

otpadne vode ko tv 1U Đuraševićima u Tivtu za 20. jun ove godine najavljen je završetak radova na zajedničkom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda Kotora i Tivta. Postrojenje se gradi od januara 2015. godine.

U toku su završni radovi i testiranje opreme. Nakon puštanja postrojenja, čiji je kapacitet  za 72 hiljade stanovnika, biće potrebno da prođe nekoliko mjeseci do postizanja projektovanog stepena prečišćene vode. Vrijednost ugovora iznosi 10,247 miliona eura.

Picerija i restoran

Gradilište u Đuraševićima obišli su danas predsjednici opština Kotor i Tivat, dr Aleksandar Stjepčević i Ivan Novosel, kao i predstavnici izvođača – njemačke kompanije WTE, kompanije GKW Consult koja je nadzor i predstavnik Vodacoma.

Projekt menadžer izvođača WTE , Marcin Szwajca je jako zadovoljan tokom radova. Plan je da se 15. maja priključi kanalizacija, što će u mnogome poboljšati životnu sredinu u Boki.

Predsjednik opštine Tivat, Ivan Novosel je ukazao da je  ovo primjer dobre saradnje dvije opštine, koje su prvo prepoznale značaj izgradnje postrojenja. Ovo je i kruna ulaganja koje su imali proteklih godina u zaštiti životne sredine, prije svega Bokokotorskog zaliva – istako je Novosel.

U planu je da do početka sezone, zajedno sa opštinom Kotor i Direkcijom za javne radove, saniramo havarisani ispust u zalivu Trašte – istakao je Novosel najavljujući završetak kanalizacione infrastrukture u opštini Tivat, posebno u gornjim dijelovima grada, Donjoj Lastvi i Gradiošnici.

otpadne vode ko tv 2Predsjednik Opštine Kotor, dr Aleksandar Stjepčević, ukazao je na važnost ovog projekta:

“Kako bismo opravdali epitet ekološke države, sačuvali diverzitet morske flore i faune, nastavili da iz godine u godinu privlačimo sve veći broj kvalitetnih turista, zajedničkim naporima moramo konstantno poboljšavati situaciju primorske regije. Upravo takva kolaboracija dobrih snaga rezultirala je postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda” – naveo je dr Stjepčević.

Oba predsjednika su saglasna da će nakon završetka ovog projekta Boka Kotorska imati zdraviju i čistiju životnu sredinu na zadovoljstvo svih njenih žitelja i gostiju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code