Bolja zaštita izvorišta Bolje sestre

Bolja zaštita izvorišta Bolje sestre

523
0
Podijeli

regionalni agencija 261115Agencija za zaštitu životne sredine i JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” potpisali su Protokol o saradnji na zaštiti izvorišta Bolje sestre za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja.
S obzirom da područje II i III zaštitne zone izvorišta pokriva veliko područje, ne može život da zastane, ali je važno da svi budući infrastrukturni i građevinski objekti budu tehnološki najmodernije opremljeni da bi se mogućnost zagađenja isključila na održiv način. Ključno je da JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” uzme aktivnu ulogu u praćenju postojećih i budućih planova i projekata na području II i III sanitarne zone izvorišta Bolje sestre – kazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Ervin Spahić.
On je ilustrovao važnost kvaliteta vode za piće kroz izreku „Ko upravlja naftom upravlja državama, ko upravlja hranom upravlja ljudima, ko upravlja vodom upravlja životima”.
Prema riječima direktora JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”, Gorana Jevrića, u okviru održivog upravljanja regionalnim vodovodnim sistemom najvažniji zadatak je zaštita izvorišta „Bolje sestre”. Ovo preduzeće se od puštanja u rad regionalnog vodovodnog sistema 2010. godine, susreće sa izvjesnim nelogičnostima koje potencijalno mogu da ugroze kvalitet vode na izvorištu „Bolje sestre”, upozorio je Jevrić. Zato poslovnom politikom treba unaprijediti saradnju sa relevantnim institucijama u čijoj nadležnosti je monitoring nad mogućim rizicima, radi zaštite izvorišta Bolje sestre.
Među najvažnijim institucijama je Agencija za zaštitu životne sredine, koja će sa JP međusobno razmjenjivati informacije o pojavama koje mogu eventualno negativno uticati na vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja u okviru područja druge i treće zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre na području glavnog grada Podgorice i opštine Nikšić.
– Kvalitet vode koja se isporučuje potrošačima na Crnogorskom primorju bio je i biće jedan od osnovnih prioriteta JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” – saopšteno je nakon potpisivanja Protokola.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code