BOLJI ROD MASLINA U BOKI – ULJE IZUZETNOG KVALITETA

BOLJI ROD MASLINA U BOKI – ULJE IZUZETNOG KVALITETA

606
0
Podijeli

Početak berbe masline u Boki ove godine obilježen je proteklog vikenda u maslinjaku porodice Vujović u selu Pelinovo u Grblju, uz druženje maslinara i gostiju, prezentacijom načina branja i prerade maslina.

Predsjednica Maslinarskog društva Boka Vesna Đukić, ističe da je posjećenost bila dobra, a kuriozitet je što je bilo više inostranih nego domaćih posjetilaca, Čeha, Holanđana, Novozelanđana, Amerikanaca.
Prema njenim riječima njih je interesovalo sve: od načina berbe, vrste maslina koje su se brale do prerade. Budući da je cilj okupljanja bilo ipak prevashodno druženje, nije ubrana neka značajna količina maslina, već samo 300 kg, ali ipak kvalitet je mnogo bolji nego prošlih godina ističe Đukićka:
„Plod je ovog puta bio zaista jako dobar, upravo zbog vremenskih prilika koje nijesu pogodovale značajnijoj pojavi i razvoju štetočina, pri čemu posebno mislim na maslininu muvu i svrdlaša koji nam je prije dvije godine uništio rod, tako da se kvalitet ne može uporediti sa pojedinim prosječnim godinama. Dobili smo ulje izuzetnog kvaliteta, u manjim količinama, ali berba se nastavlja”, pojašnjava ona.
Berba je počela i u ostalim bokeškim maslinjacima, ali kakav se rod očekuje neće se znati do završetka sezone berbe.
„Opšta je ocjena da je rod ponovo ispod prosjeka, ali biće to za nekih 10-20% bolji prinos u odnosu na prošle godine. Ipak, to ćemo sve znati na kraju godine kad sumiramo rezultate, ali ni to opet neće biti poptuni podaci jer nemamo informacije kako i koliko prerađuju privatni mlinovi”, navodi ona.
Ona je podsjetila da je i ove godine u maslinjacima evidentna pojava da na jednom drvetu rod bude izuzetan a zatim na sljedeća dva ili tri ga uopšte nema.
Berba se nastavlja uz aktivnosti Maslinarskog društva Boka predviđene planom i programom rada, u susret redovnoj godišnjoj Skupštini maslinara koja ih očekuje krajem godine.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code