BORAVIŠNU TAKSU U NOVOM JOŠ NIKO NE NAPLAĆUJE

BORAVIŠNU TAKSU U NOVOM JOŠ NIKO NE NAPLAĆUJE

163
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Premda je finansijskim planom od preko milion eura za ovu godinu u TO Herceg Novi predviđen i prihod od 390 hiljada eura od boravišne takse, još nije „ubran” niti jedan euro – upozoravaju iz NVO Udruženje turističkih agencija Herceg Novog.

Pri tom, gosti su počeli da pristižu. Razlog su novi propisi prijave i naplate boravišne takse.
Obnavljajući svoje djelovanje Skupština ovog Udruženja se najviše bavila ovim, kao i problemom sive ekonomije u turizmu, pojave dilera, divljih prevoznika, vodiča, organizatora izleta… .
– Najveći problem zbog kojeg sada trpi grad i turisti jeste novi način prijave gostiju i naplate boravišne takse. Do prošle godine se hercegnovskim turističkim agencijama „gledalo kroz prste” i mogle su obavljati prijavu i naplatu. Međutim, sada je prijava stranaca moguća samo u MUP-u, gdje se stvaraju velike gužve, jer je radno vrijeme ograničeno, a vikendom službenici ne rade. Gosti sa razlogom negoduju, jer naplatu boravišne takse treba da radi Turistička organizacija, a ona još nije otvorila info punktove – kaže nam Ilija Sladović, vlasnik agencije „Elips”.
S druge strane, omugćena je stanodavcima i pružaocima smještaja elektronska prijava stranaca na osnovu novog programa Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, što je obaveza da učine u roku od 24 sata od dolaska u Crnu Goru. Međutim, Ilija Sladović tvrdi da su turističke agnecije uzalud otkupile od Pošte programe i da oni nisu u funkciji.
– Predlažemo kao NVO da turističke agencije, koje su sklopile ugovore sa stanodavcima mogu, kao i lani, da prijavljuju i napalaćuju boravišnu taksu koja ide u budžet opštine. Svakodnevno nam dolaze stanodavci i negoduju – kaže Sladović, najavljući da će predlog uputiti lokalnoj samoupravi i TO Herceg Novi. Samo saradnjom i dogovorom se može izbjeći gubitak očekivanih prihoda od boravišne takse, loš imidž turističkog Herceg Novog i nezadovpljtsvo turista – kaže Sladović.
Na Skupštini ovog Udruženja, koje čini oko 40 članova, izabran je novi predsjendik, Gorano Čolović i predsjendik UO Ilija Sladović. Do sada je ovu NVO predvodio Ilija Budeč, koji je izabran za počasnog člana Udruženja.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code