Borba sa palminim surlašem: Napadnuta i palma “kod dva lava”

Borba sa palminim surlašem: Napadnuta i palma “kod dva lava”

1621
13
Podijeli

Sektoru zelenila Komunalno stambenog preduzeća prijavljen je novi slučaj napada  palminog surlaša, ovoga puta u jednom od najljepših đardina u gradu, staroj kući Anteljevića, odnosno kući kod “dva lava”.

– Vlasnik je tražio da intervenišemo i čekamo odobrenje fitosanitarnog inspektora, kazali su nam u ovom preduzeću.

Picerija i restoran

I na ovoj palmi biće neophodno uraditi dendrohirurgiju, mada u ovom trenutku u Komunalno stambenom nam nijesu mogli kazati u kakvom je stanju palma, kao ni ima li izgleda da se ona nakon zahvata oporavi.

Krajem prošle sedmice, kako je i najavljeno, ovaj zahvat obavljen je na palmi ispod Puba Got u gradu, a ranije i na jednoj od palmi sa gornje strane Forte Mara. Na taj način odstranjene su prepoznatljive krošnje, odnosno “oboljeli” djelovi stabala, ali u Komunalno stambenom vjeruju da su reagovali na vrijeme, te da će palme ipak biti spasene.

Šefica Sektora zelenila u ovom preduzeću, Vanja Spaić, ranije nam je kazala da je do sada obavljeno  preko 15 dendrohirurgija, a 20% zahvata nije rezultiralo pozitivnim ishodom zbog niskih temperatura tokom zime.

Ona je istakla da su sve dendrohirurgije  u proljeće i tokom ljeta dale pozitivan efekat i palme su počele da se revitalizuju. Stabla na kojima je ovaj zahvat rađen pred posljednju izuzetno hladnu zimu i pored premazivanja kalem-voskom, nijesu uspjela da se oporave.

13 Komentari

 1. Brko uništava surlaše prirodnim otrovima koje je sam napravio.Vidio sam da bere listove smokve i neke bobice na Podima.Javite se njemu da nebude poslije kasno.
  5  0
 2. Da li je moguće da vlasnici palmi JOŠ UVIJEK nisu čuli da surlaš uništava palme???
  Da li je moguće da NEĆE da preventivno zaštite svoje palme???
  Hajde sad malo da krivimo državu i sve ostale jer samo MI nikako nijesmo odgovorni !!!
  Palmin surlaš uništava palme u CG od 2012. godine. Svi koji hoće da zaštite svoje palme neka to i urade natapanjem palme insekticidima. Te poslove na teritoriji opštine HN rade ovlašteni pružaoci usluga (komunalno stambeno itd) i to naravno da košta ali daleko manje nego da ostanemo bez palme.
  5  1
  • Cak ni to nije garant da ih surlas nece napsti. Bilobi super da je to jedini problem, i da kad bi surlas mogo tako lako da nestane..ja bi licno bio presretan
   0   0
 3. Ima jedna u Srbinu kod skole, jedna na put iznad Laforesta, onda ona sto je ostavljena kod turisticke, jedna sa zapadne strane opstine u neposrednoj blizini novoizgradjene zgrade..
  6  0

Ostavite komentar

*

code