Borba žena koja traje više od vijeka

Borba žena koja traje više od vijeka

2343
3
Podijeli

Gotovo da mladi naraštaji danas i ne znaju zašto se u svijetu obilježava 8. mart Dan žena. U doba SFRJ bio je to jedan od ključnih praznika, ali nove države na ovim prostorima danas različito tretiraju ovaj praznik. Mnoge žene crvene od crvenih karanfila, ruža, poklona, ukoliko ih kojim slučajem dobiju. Jer, to vezuju za prošla komunistička vremena, ili im je nedostojno u situaciji kada još nijesu stekla svoja prava.

U Crnoj Gori u žiži je protest majki u Podgorici, koje smatraju da im niko ne može oduzeti pravo na naknadu za troje djece. Demonstriraju i čekaju kako kažu, odluku Ustavnog suda, proširuju zahtijeve, traže ostavke…

Picerija i restoran

Druge majke sa jednim, dvoje, troje i više djece ne vide sebe u takvim protestima. Ovaj dan posvećuju sebi, druženju, intimnijem, ili provodu u kafani, na izletu ili čak putovanju u inostranstvo. I u Herceg Novom biće danas puni lokali, za žene Gradska muzika pravi svečani defile gradom, a neke žene, poput onih iz „Vodovoda“ otputovale su za Amsterdam.

Važno je da svaka žena, ipak, razmisli kako živi, kao i da sama na „svom mikro planu“  vidi šta može sa svojim životom, a šta da učini za  okruženje.

Kako god bilo, valja se prisjetiti da je na inicijativu njemačke revolucionarke Klare Cetkin, Međunarodna konferencija žena socijalista u Kopenhagenu prihvatila 1910. godine prijedlog da se obilježava Međunarodni dan žena, u znak sjećanja na demonstracije američkih žena u Čikagu 8. marta 1909. To je na Generalnoj skupštini UN 1977. godine i potvrđeno rezolucijom.

3 Komentari

  1. “, u znak sjećanja na demonstracije američkih žena u Čikagu 8. marta 1909. ” SLAVE DAN ZENA , A ne vide sebe u takvim protestima! TOLIKO O TOME!

    3
    1
  2. Potpuno pogrešno shvaćen Dan ,nepotrebno izdvojene žene toga dana,same slave,večeraju,plešu….a cijeli život imaju za sebe,ono što rade njima se vraća,ono što daju one dobijaju,cijeneći sebe postaju cijenjene,poštujući se poštovane su.Cvijeće i sreća su “svukuda” oko njih,a one znaju bolje s tim,one imaju smisla za ljepotu,za život.Muškarcima treba njihova pažnja od rođenja,ako je nemaju postaju nepažljivi,jer sve se kružnom putanjom kreće…

    5
    1

Ostavite komentar

*

code