Borci i antifašisti Boke: Nećemo dozvoliti prekrajanje istorije

Borci i antifašisti Boke: Nećemo dozvoliti prekrajanje istorije

1844
7
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

borci polaganje vjenaca podi 210116 1Na Podima, iznad Herceg Novog obilježena je 73-godišnjica pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića i Sava Ilića i prvoboraca Daša Pavičića i Stijepa Šarenca. Domaćin događaja ove godine je bilo Udruženje borava NOR-a i antifašista Kotora. Borci i antifašisti iz sve tri opštine Boke poručili da, uprkos pokušajima, ništa neće zasijeniti junačku pogibiju četvorice proletera, kao i da neće dozvoliti prekrajanje crnogorske istorije.
borci polaganje vjenaca podi 210116 2Delegacije Udrženja NOR-a i antifašista Kotora, Tivta i Herceg Novog, kao i predstavnici opština položili su cvijeće na spomenike na Podima i na Savini. Uspomene na ratne godine, djelovanje četvorice junaka NOR-a, članove Mjesnog komiteta za Herceg Novi, rukovodioce Orjenskog bataljona, na njihovo partijsko politički rad, evocirao je predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotora, Jovo Bećir.
Podsjetio je da su poginuli u borbi protiv stotinak okupatorskih vojnika, 50-ak četnika Grahovskog bataljona i 150 nacionalista Antikomunističkog bataljona „Orjen“.
borci polaganje vjenaca 210116 3– Njihovu junačku pogibiju pokušale su zasijeniti sluge okupatora igrajući “Krvavo kolo“ na glavnom Trgu u Herceg Novom oko njihove odjeće, veseleći se smrti bokeljskih rukovodećih komunista i vjerujući da je za sva vremena osigurana vlast okupatora i izdajnika – kazao je Bećir.
On je ustrvdio da je djelo ovih junaka NOR-a, utemeljeno u državnost Crne Gore, naše i njihove svete otadžbine:
– Dali ste ogroman doprinos pobjedi nad fašizmom. Crna Gora je kao učesnica Drugog svjetskog rata bila dio koalicije koja je izvojevala pobjedu nad fašizmom i ostala antifašistička zemlja i antifašizam je vodilja Crne Gore na svojim evroatlanskim integracijama i čime smo priznati u svijetu.
borci spomen ploca podi rjNaše udruženje djeluje kao udruženje boraca NOR (1941-1945), antifašista i poštovalaca trajnih vrijednosti NOB-a kao što su sloboda, antifašizam, multireligijski i multikulturalnisklad i suživot i zaštita ljudskih prava na čemu možemo zahvaliti našoj antifašističkoj vlasti.
Nećemo dozvoliti prekrajanje istorije kako to neki žele, jer nam to ne bi nikad oprostile pale žrtve u NOR-a poručio je Bećir.

7 Komentari

 1. Posteni MRLE moram Vam odgovoriti da su neskolovani crveni pobili na ovim nasim prostorima sve inteligentne i skolovane ljude,jer su se plasili pametnih ljudi.Ne mozete sakriti istinu.Kazite ko je po HN i Grblju pobio intelekt.
  0  0
 2. Koji rodoljubi?! Oni sto su ubijali komsije i sugradjane i lizali se sa okupatorima?
  Ajde kako vas nije sramota?!
  Smrt fasizmu, sloboda narodu! Do smrti!
  0  0
 3. Postavljam jedno pitanje casnim borcima da kazu nama m;ladim jedan tacan i istinit podatak.Ko je vise pobio domacih rodoljuba i strij eljao, okupator ili domaci nes
  kolovani borci.Kad cujem pravu istinu,znacemo tok II svijetskog rata.Takooddje kazite ko je Srbe i Crnogorce slao i neljudski mucio na Golom otoku!?
  0  0
 4. DOBRO JE DA IMA JOS ZIVIH LJUDI IZ TOGA DOBA,JER BI NAS U PROTIVNOM UBJEDILI DA SU CETNICI OSLOBODILI GRAD I ZEMLJU. RANIJE SAM IMAO NEDOUMICA ALI SADA MOGU DA TVRDIM DA SU KOMUNISTI I SOCIJALIZAM BILI ZAKON.
  0  0

Ostavite komentar

*

code