BORCI TRAŽE DA JEDNA ULICA U HERCEG NOVOM NOSI NAZIV JOVANKE BROZ

BORCI TRAŽE DA JEDNA ULICA U HERCEG NOVOM NOSI NAZIV JOVANKE BROZ

0
Podijeli

serbianna.comSavjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova u Herceg Novom (predsjednik Boris Boćo Vujović, članovi Obrad Gojković, Mirko Mršić, Biljania Kršanac, Zoran Tešić), uskoro će stići zanimljiva inicijativa novskog Saveza udruženja boraca NOR-a.

Ta NVO traži da jedna od ulica u Igalu nosi naziv nekadašnje prve dame SFRJ, Jovanke Broz.
Na sastanku organizacije Saveza boraca Herceg Novi i Udruženja penzionera u Zelenici u decembru prošle godine predloženo je da se Savjetu za imenovanje ulica i trgova dostavi ovakav predlog.
Prema riječima predsjednika ovog boračkog udruženja, Mihaila Kilibarde, u pripremi je materijal koji će dostaviti Savjetu.
– Sama procedura traje jako dugo i nadamo se da prepreka za naš prijedlog neće biti, bez obzira o kojim se “strujama” radilo – rekao je Kilibarda za Radio Jadran.
Titova dugogodišnja saputnica, Jovanka Broz, je po njima, nacionalna heroina koja itekako zaslužuje ulicu sa svojim imenom u Herceg Novom ili Igalu. Ona je za članove SUBNOR-a, istorijska ličnost, čiji su preci bili rukovodioci u Boki.
Njeno ime se vezuje i za manifestaciju sa najdužim vijekom trajanja – Praznik mimoze, a bila je sa Titom i gost Igala u vili Galeb.
Borci predlažu i da se jedna ulica u Novome nazove po prvom komadantu Orjenskog bataljona, narodnom heroju Mirku Matkoviću.
Kako novoizgrađenih ulica u Herceg Novom nema, pretpostavka je da bi se nečije ime moralo izbrisati da bi se ozvaničilo novo. Svakako, ako takva odluka prođe Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova u Herceg Novom, a potom i lokalni parlament. Jer, na njenom je čelu, novskoj Skupštini poznati “ljubitelj” komunizma i socijalizma, kojim je obilježeno doba Tita i Jovanke Broz.

Picerija i restoran

SAMO PO TITOVIM ZASLUGAMA
Novljani su podjeljenog mišljenja oko ideje da se jedna ulica nazove po Jovanki Broz. U anketi Radija Jadran neki nemaju ništa protiv smatrajući da ona to i zaslužuje, dok na drugoj strani preovladava mišljenje da ima zaslužnijih ličnosti, čija bi imena nosila nazive nekih ulica. Jedan od komentara je bio i taj da je Jovanka takvu čast zaslužila samo po “Titovim zaslugama”.

PARTIZANKA S ČINOM MAJORA I PRVA DAMA

Jovanka Broz, udovica bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, koja je 20. oktobra 2013 preminula u Beogradu, rođena je 7. decembra 1924. godine u zaseoku Pećane kod Korenice, u Lici, tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.
Titova udovica, lidera socijalističke Jugoslavije i doživotnog predsjednika SFRJ, kako je navođeno u njenim zvaničnim biografijama, imala je 17 godina kada je postala članica Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).
Poput brojnih drugih njenih zemljaka u NOB-u je učestvovala od 1941. godine. Gotovo čitava njena porodica stradala je tokom Drugog svjetskog rata.
Jovanka Broz, djevojački Budisavljević, iz rata je izašla kao dobitnica dva ordena za hrabrost, majorka JNA, kao i Partizanske spomenice 1941. Ali i s jednim dragocjenim poznanstvom. Prilikom njemačkog desanta na Drvar u maju 1944, gdje se našla kao pripadnica Šeste ličke, upoznala je Josipa Broza Tita.
U aprilu 1952, u Iloku, u vili Dunavka oni su se vjenčali, skriveno od javnosti. Kumovi su bili Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak. Ona je imala 28, a on 60 godina, a javnost je za taj brak doznala kasnije.
Idilični bračni odnosi, narušeni su negdje tokom ranih sedamdesetih. Neki istoričari kao i svjedoci tih vremena koji su bili u njihovom najbližem okruženju kazali su da je upravo u Igalu došlo i do prvih ozbiljnijih bračnih prepirki, pa i konačnog razlaza, kada je zbog svoje navodne ljubomore prema maserkama, Tito ošamario.
Upravo ovaj detalj Jovanka je u knjizi ”Moj život, moja istina”, koju je po njenom svjedočenju pisao Žarko Jokanović, demantovala, rekavši da je to sve bilo podmetanje.
“Pa ja znam da Tito njima ništa nije mogao. Šta je mogao? Eventualno da ih pljesne po zadnjici. To je maksimalno što je mogao da učini u tim poznim godinama. Tito me je neizmjerno volio”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code