Borivoje Bonić: Prekovremeni rad isplaćujemo po sporazumu sa bivšim Sindikatom „Ćistoće“

Borivoje Bonić: Prekovremeni rad isplaćujemo po sporazumu sa bivšim Sindikatom „Ćistoće“

2040
8
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_turizam_sseptembar_press_sezona_0109_bonicRadnicima hercegnovske „Čistoće“ nije lako ovih sparnih dana, a koliko im je teško ukazali su i iz novoformirane Sindikalne organizacije kada su saopštili da im menadžment ne isplaćuje prekovremeni rad, a jednoj grupi se, po tvrdnji predsjednika Daša Đurđevića, duguje po tom osnovu od 2013. godine.

Međutim, kako je Radiju Jadran kazao izvršni direktor Borivoje Bonić prekovremeni rad se isplaćuje u rokovima, po sporazumu  od 20.02.2015. sa Sindikalnom organizacijom SSCG, iz koje su istupili  članovi nove sindikalne organizacije.

Picerija i restoran

– U tom cilju bio je potreban minimum zainteresovanosti odgovornih predstavnika USSCG prema predsjednici njegovog bivšeg Sindikata oko  informisanja, što očigledno nije učinjeno. Pored toga novi Sindikat ili veći dio njegovih članova je po našim sazanjima bio stalno informisan po ovom problemu od  predstavnika zaposlenih u Odboru direktora, bivšem upravnom odboru… Koliko je meni poznato, gospodin Đurđević je dao preciznu informaciju da su isplaćena tri mjeseca zaostatka, a ja lično sam u obavezi da saopštim da ćemo po rokovima sporazuma isplatiti većinu zaostataka što smo do sada i održali. Prekovremeni rad od 2014. godine ide redovno uz zaradu zaposlenih što je lako utvrditi uvidom u personalna dokumenta zainteresovanih, osim za dio zaposlenih kojima je uslijed obima i potreba djelatnosti prekoračenje maksimuma dozvoljeno, o čemu je svaki zaposleni dobio potrebno rješenje u skladu sa zakonom – precizirao je Bonić.

On je dodao da je rok za isplatu svih zarada na osnovu prekovremenog rada  do polovine 2017. Godine, a po sporazumu je predviđeno da ako poslodavac ne izvrši svoje obaveze podleže podnošenju prijave i rješavanje ovog pitanja preko nadležnog suda.

– Ukupan iznos sredstava koji je potrebno obezbjediti je oko 86.000 eura, što je javno predstavljeno i u izvještaju o radu za 2015. godinu koji je usvojio Odbor direktora DOO  Čistoća, a koji je upućen Opštini  Herceg Novi. Međutim, dio zaposlenih ima dugovanja na ime povraćaja stambenih kredita što čini znatan dio obaveza našeg društva za prekovremeni rad i do danas nije zatražio poravnjanje između svojih potraživanja za prekovremeni rad i obaveza koje imaju prema  društvu – kazao je Bonić, dodajući da oko toga odluku treba da donese organ upravljanja i da se uspostavi socijalni dijalog sa 2 reprezentativna sindikata.

Jer, izvršni direktor ne može o ovome odlučivati i bez valjane sudske odluke obavljati umanjenje zarada i ostalih naknada zaposlenih, kaže Bonić. On je ukazao i da su neke njegove kolege  opraštale dugovanja zaposlenima, “vjerovatno iz želje da radnicima olakšaju uslove koje imaju prema privrednom društvu, ne sumnjajući u neke druge namjere, što predstavlja klasično krivično dijelo“ u što ne želi da se upušta.

 

U zaštitu na radu se dosta ulaže

 

Na pitanje da li su tačni navodi generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata, Srđe Kekovića da zaposleni u Čistoći nijesu zaštićeni, da rade bez zaštitne opreme, te da se poslovodstvo firme oglušuje o zahtjeve radnika, Bonić je saopštio:

kamion cistoce 290716–  U aprilu ove godine, a nakon šestomjesečnog rada na edukaciji zaposlenih i obuci za bezbjedan rad, završili smo svu potrebnu dokumentaciju definisanu Zakonom o zdravlju i zaštiti na radu. To je naša obaveza i po zahtjevu novoosnovanog sindikata i dostavili smo je u cjelini kako bi njihovi članovi mogli imati uvid u definisanu procjenu rizika za svako radno mjesto i opremu potrebnu. Uvažite da je malo ko od javnog sektora bar kod nas završio ovu imperativnu zakonsku normu.

Ulažemo dosta sredstava za obezbjeđenje nabavke potrebne opreme (odjeće, obuće i opreme kao i sigurnosne opreme na godišnjem nivou) što se i vidi iz naših izvještaja o radu i lako može provjeriti u službi nabavke za potrebe radnika. U svakom slučaju spremni smo da ako postoji neusaglašenost potreba po novoj procjeni rizika izvršimo dodatne javne nabavke te ne mogu osporiti zabrinutost jednog od sindikata ako postoje nedostaci, ali ću u svakom slučaju naložiti nadzor referenta zaštite na radu po ovom dokumentu kao i kontrolu obezbjeđenih zaštitnih sredstava i njihovog korišćenja.

 

Nema obmane oko ugovora za kupovinu stanova

 

Interesovalo nas je i da li je tačno da je nekoliko zaposlenih u Čistoći, obmanuto zaključivanjem ugovora o navodnoj kupovini stana po povoljnim uslovima, uz posredovanje poslodavca, a stanove su kupili po cijenama većim od tržišne, kao se čulo na pressu novog Sindikata.

– Navodi da je neko obmanut prilikom zaključivanja ugovora o kupovini stanova po povoljnim uslovima krajnje je zlonamjeran i neosnovan. Naime, čudi me da upravo NVO Mladi Romi koji su uslijed ovakvih dezinformacija, zatražili zaštitu svojih članova preko zaštitnika ljudskih prava koji je po zakonu o slobodnom pristupu informacijama dobio kompletnu dokumentaciju i obradom iste kao nadležni državni organ, nije našao niti jedan element greške u pravnoj proceduri i valjanosti (odluka, rješenja i ugovora) te primjene zakonskih propisa koji određuju ovu oblast.

Ja sam lično nekoliko puta imao zahtjeve dijela zaposlenih, u kojem se po meni nastojala izbjeći ugovorna obaveza sa privrednim društvom. O svakom zahtjevu informisani su bivši organi upravljanja i donosili potrebne odluke o čemu imamo potrebnu arhivu u dokumentaciji organa i u dosijeima stambene komisije društva.

Ono što je meni bitno jeste da do danas uredno izmirujemo svoje kreditne obaveze prema poslovnoj banci ne ugrožavajući poslovanje, da smo vlasnici predmetnih nekretnina, iako smo u proteklom periodu radi upravo toga što radnici nisu uplaćivali obaveze imali značajne probleme sa poslovnom bankom – istiiče Bonić i podsjeća da je Zakon o slobodnom pristupu informacijama po bilo kom dokumentu i predmetu programa stambenog zbrinjavanja zaposlenih u DOO Čistoća, dostupan je svakom pojedincu uz ograničenja koja nameće zakon o zaštiti ličnosti, kao i da je svakom na raspolaganju.

 

Čiste ulice tek sa nabavkom vozila za pranje kontejnera

 

Kada je riječ o stanju na terenu, onome što svi građani mogu da vide jeste da se odvoženje smeća oragnizuje redovno, ali uz nesnosne mirise koji se šire iz kontejnera i kamiona za odvoz otpada. I dalje je evidentno da iz kamiona ili iz kontejnera curi  zagađena “voda”, Zbog čega se ovo dešava i može li se to ikako suzbiti?

tragovi po ulicama cistoca– Skoro 6 godina unazad tražili smo nabavku vozila za pranje kontejnera i to je i ove godine planirano, međutim, prednost je data nabavci specijalnog vozila za Šetalište manjih gabarita. Da li će nadležni organi opštine moći kroz rebalans ili na drugi način regulisati finansijska sredstva za nabavku ovog vozila, ne mogu u ovom trenutku odgovoriti. Nabavkom vozila za pranje u potpunosti bi se anulirali neprijatni mirisi oko kontejnerskih mjesta. I pored toga preduzimamo niz mjera pranja i dezinfekcije za smanjenje ovog efekta odlaganja otpada. Napominjem da je samo na području rivijere (donjim putem Kumbor-Bijela) u toku ove godine potpuno zamijenjeni svi kontejneri, ali kultura odlaganja istresanjem, posebno iz ugostiteljskih objekata i kuhinja u njima, bez odlaganja u propisanim kesicama i  plastičnim vrećama uzrokuje ove probleme. Ne postoji neriješiv problem, a već primjenjujemo od ove godine na dvije pozicije  sistem ( pilot projekat podzemnih kontejnera ). Zato molim da bar protekne 6 mjeseci upotrebe pa da donesemo zaključke, da li ovaj tip ili neki drugi može obezbjediti uslove da se neprijatni mirisi ne šire oko kontejnerskih mjesta.

S obzirom na stalne pritužbe da se ulice ne peru, dok ne padne kiša, od prvog čovjeka ovog komunalnog preuzeća dobili smo odgovor da pranje obavljaju kontinuirano, ali ne na čitavom području opštine, nego na udarnim zonama u području morskog dobra i lokacijama kontejnerskih mjesta:

– Pranje se obavlja jednom cistjernom za vodu koja ne može efikasno  pokriti čitav prostor opštine. Termini pranja u načelu su noćni od 1 do 7  časova. U najvećoj mogućoj mjeri nastojimo da zahvatimo što vreći broj ulica. Gradski trgovi peru se iz hidrantske mreže i do sada nismo imali primjedbi na isto – zaključuje Borivoje Bonić.

8 Komentari

 1. Postovani gradjani herceg novog.neke stvari jesu tacne a neke nisu tacne sada kad su doveli cistocu u prosjacki stap niko nije kriv a neki pojedini ljudi su krivi za to.
  0  0
 2. Ocigledno da tebe RADNIK 2 hrani i zaposljava ili si jedan od onih sto je na platnom spisku a ima vas dosta pa cak i naknadu za mlijeko koja iznosi 7e mjesecno primate a i prekovremenim da ne pricam a tehnika je na zavidnom nivou da ne komentarisem vozaci neka vam je Bog na pomoc a kad je vec napravljena steta od 10 000e zasto je onda prodat kamion za smjene pare odredjeno ljudima kada samo 12 guma koje su ostale ne dovacene vrjedne 3 000e kad sve znas ajde nam trci a za tvoji informaciju kamion je prvih godini dana bio iznajmljen i to je kostaloo firmu 10 000 pa je onda otkupljen za dodatnih 15 000 a u medjuvremenu su promjenjena 3 motora sto je jos dodatnih 10 000 a radi se o kamion starom 30 godina
  0  0
 3. Pogledajte na što nam grad i opština liči;đe se god okreneš smeće,iz otvorenih kontejnera neprijatan miris , oko njih gomile smeća. Prilaz kontejnerima ljepljiv i smrdi.Bitno da čistaći , po najvećoj žegi i saobraćajnoj gužvi, metu ulice. Izvrsna organizacija.Svake godine sve gore.A skave godine po jedan novi pilot projekat.Što se tiče pranja ulica redovno su se prale ali prije desetak godina.Sada i ne znamo kako izgleda čista i oprana ulica
  0  0
 4. E tek sada sve jasno .Radnik Daso prvi komentar a bivsi onaj sto je s…j..bo kamion i napravio stetu 10000 eura.Pa kako ove ljude nije stid taj covjek je od ganelja pretvorio firmu u prepznatljivu medju komunalcima .Neka odu malo u Niksic i Bar a nedaj boze u Kolasin ili Berane pa da pitaju o tehnici platama a o prekovremenima bi cekali kao prosci.Zalosno moj Bonicu izdadose te oni koje si hranio i zaposljavao bar ti imas mjesta jer si odje ociglednio protiv ovih zasticenih .
  0  0
 5. Novi sindikat je osnovan zato sto Bonic nije dozvolio da radnici rukovode sindikatom , na celo sindikata postavio je svoju sluzbenicu a u odbor direktora covjeka za kojeg nije glasao ni jedan clan sindikata iako su radnici glasanjem izabrali Nedjeljka Vujnovica , Bonic mu nije dozvolio da on bude u bord direktora , samo zato da ne bi istina izasla na vidjelo , i da bi imao jedan glas vise .. pozzzz
  Sa istom tom sluzbenicom on je napravio plan isplate a njegova obecanja ranici cekaju 4 godine , Svi kamioni su im neispravni , neka policija zaustavi bilo koji kamion koji ide na dugunju i posalje na vanredni tehnicki ni jedan nece proci , zato se kamioni voze u pluzine i zabljak da bi ih mogli registrovat.
  0  0
 6. A sta je sa nama koi nismo bili clan nijednog sindikata i koi smo radili pod ugovorima o radu na odredjeno vrijeme i pod ugovorima o DJELU kako je isti protiv zakoniti a uz prijetnje KO NECE DA RADI PREKOVREMENO IDE KUCI od strane Milivoja Radoicica (upravnik sektora usluga) a pozivajuci se na gospodin Bonica a radili se i po 24 sata sto je tek protiv zakonito pa sam samo u julu 2015 imao preko 200 sati PREKOVREMENO pored 180 redovno.
  A obzirom da vise nisam radnik D.O.O Cistoce pitam se kad ce meni biti isplacena ostvarena zarada
  0  0

Ostavite komentar

*

code