BOSILJKA PUŠIĆ “UHVATILA” NOVE SNOVE SA NOVOM KNJIGOM O STAROM HERCEG NOVOM

BOSILJKA PUŠIĆ “UHVATILA” NOVE SNOVE SA NOVOM KNJIGOM O STAROM HERCEG NOVOM

136
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

„Hvatač snova (ili Bilo nekad u Herceg Novom)”, nova je knjiga hercegnovske spisateljice Bosiljke Boke Pušić, koju je izdao Otvoreni kulturni forum sa Cetinja.

U razgovoru za Radio Jadran, vremešna, ali duhom jednako mlada Bosiljka Pušić kaže da je riječ o zbirci priča o starom Herceg Novom, odnosno o ljudima-stvaraocima koji su boravili u ovom gradu, a koji su ostavili veliki utisak na autorku i njeno oblikovanje kao književnice.
U knjizi su sabrane 23 priče, kroz koje se provlače Zuko Džumhur, Aco Prijić, Ivo Andrić i drugi velikani koji su dio života provodili u gradu pod Orjenom, priča Pušićka:
“Riječ je o mojim viđenjima tih ljudi u nekim našim kratkim, blic-susretima ili dužim sjedeljkama, što se vidi u svakoj priči. Uglavnom, ja nisam komentarisala njihova dostignuća na polju umjetnosti, već sam ih “slikala” baš kao žive ljude, onako kako sam ih ja doživjela”, kazala je autorka.
Budući da je vrijeme još uvijek toplo i temperature previsoke, Boka Pušić ističe da u ovom trenutku ne može precizirati tačan datum promocije knjige u Herceg Novom, ali, kako je kazala, to će se najvjerovatnije desiti “čim malo zahladi”.
Izdavač knjige je Goran Martinović, urednik Milorad Popović, a knjigu je likovno opremila Suzana Pajović. Predgovor za knjigu napisao je Momir Mićunović:
“Kada se zatvori posljednja stranica ove knjige, shvatite da je to početak nove, koju ćete napisati vi ili neko drugi, a za vremena koja će tek doći. Postanete svjesni da je živjeti u stvari nesebično darivanje i primanje. Otvorite dilemu pitanjem: da li postoji razlika između metamorfoze jednog sna iz kojeg nastaje vrstan literata i metamorfoze kao prirodnog fenomena u kojem nastaje jedan leptir? Počnete nazirati kosmičku istinu o energiji koju smo posudili i koju ćemo jednog dana vratiti, utrošivši dio nje za dobro budućih vremena. Spoznate, da je to što ste pročitali, potvrda da postoji širi smisao života. Omeđeni smo vremenom koje je precizno izmjereno i koje je odvojeno isključivo za nas i naše savremenike. To je prirodna vremenska mjera naših života. U toj determinanti se rađamo, odrastamo, zaljubljujemo, stvaramo i ponovo rađamo kroz obličja naše djece. Ko umije da uoči, svjestan je snage i siline životne rijeke koja nas uz kosmički huk valja prema budućnosti”, zapisao je Mićunović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code