Božić je: Mir Božji, Hristos se rodi!

Božić je: Mir Božji, Hristos se rodi!

1791
1
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Pravoslavni vjernici slave Božić, dan Hristovog rođenja. Uz Uskrs, to je najradosniji hrišćanski i porodični praznik. Simbolizuje mir i praštanje. Dolazi nakon 40-odnevno posta, kojeg se posljednjih godina vjernici sve više pridržavaju.

bozic ilust 2U pravoslavnim hramovima jutros se služe svete liturgije. Uprkos savremenom načinu života koji mijenjaju običaje, mnoge domove pohode polaznici. Oni prvi ulaze u kuću, s narančom, božićnim pozdravom, željama za napredak i blagostanje. Domaćice ih zasipaju pšenicom, daruju, a svi ukućani dočekuju s radošću, česnicom i mrsnom trpezom.

Picerija i restoran

Neka domove svih pravoslavaca, čitalaca i slušalaca Radija Jadran ispuni radost, novi život i nada. Mir Božiji, Hristos se rodi!

Božićne poslanice

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je narod u Crnoj Gori raspolućen po svim šavovima – vjerskim, nacionalnim, jezičkim, kulturnim, azbučnim, i u njemu se sve svodi na ekonomiju i materijalne vrijednosti. On je u Božićnoj poruci naveo da “nema dana bez očinjeg vida niti prave slave bez Božića”.

“Na Božić, Bog se otkriva i daruje kao neiskaziva ljubav, koja sobom grli i prožima sve i sva; Božićem čovjek postaje slika i prilika, nosilac i svjedok te Svetotrojične ljubavi. Na Božić Sin Božiji Jedinorodni postaje naš brat”, naveo je Amfilohije.

Njime, kako je dodao, svaki čovjek postaje “naš vječni sabrat”.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo poručio je u božićnoj poslanici da se samo na temeljima pravde i božanske istine može graditi, učvršćivati i njegovati mir, bratstvo i dobra volja među ljudima. On je naveo da je duboko zabrinut zbog ponižavajućeg statusa Crnogorske pravoslavne crkve.

Pozvao je Vladu, Skupštinu i predsjednika Crne Gore, sve državne organe i ambasade u državi, međunarodne i nevladine organizacije, kao i sve ljude dobre volje, da pruže podršku vraćanju manastira, crkava i kulturne baštine u vlasništvo crnogorskoga naroda i države, kojima je to nezakonito i nasilno oduzeto.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code