BOŽIĆ JE, PRAZNIK MIRA, NADE I RADOSTI

BOŽIĆ JE, PRAZNIK MIRA, NADE I RADOSTI

333
0
Podijeli

Uz zvona crkava, svečanim svetim misama-ponoćkama u katedrali Sv. Tripuna, Bogorodičinoj crkvi na Prčanju, u crkvi Sv. Jeronima u Herceg Novom, Sv. Ane u Kamenarima, s lijepim porukama i željama vjernici rimokatoličke vjeroispovjesti u Boki ušli su u najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Danas je na svim trpezama bogat, mrsan objed, u kome uživaju po tradiciji katolici, ali i njihova rodbina i prijatelji pravoslavci. Tako je i u domu Jakše Andrića u Đurićima u Kamenarima, gdje smo sinoć bili na Badnje veče.
Kada su se začula zvona crkve Sv. Ane to je bio znak da je vrijeme za nalaganje badnjaka. Nasječeno je i okićeno onoliko koliko ima ukućana, plus jedan za napredak. Muškarci su ih unosili u kuću Andrića nazdavljajući, a žene ih pri tom posipale orizom.
Za posnom trpezom u dobrom raspoloženju katolici i pravoslavni, rodbina i prijatelji. Od jela dominirale su čarobne priganice, koje je po starom receptu pripremila Jakišna supruga Sonja. Svekrva Milena prepustila je njoj i da parića druge posne delicije od ribe i morksih plodova.
Za večerom, baš kao i danas za svečanim mirisnim ručkom za Božić neizbježna je priča o viševjekovnoj vjerskoj toleranciji u Boki, o čuvanju te tradicije zajedničkog života.
– U Kamenarima smo 600 godina, nastojimo da sačuvamo to najveće bogatstvo Boke, multiklturalnost, druženje. Mi smo i familijarno izmješani, otac mi je bio katolik majka i supruga su pravoslavne…. Običaji su jako slični – priča domaćin Jakša Andrić.
Njegova majka Milena došla je iz Srbije prije 50 godina i prihavtila sve običaje iz Boke, jer su je tako, kaže, učili u rodnoj kući, da poštuje kuću u koju dolazi.
Prijatelj Andrića, Milivoje, Lule Mazić, potvrđuje da se obilježavanje Božiča nikada nije prekidalo u Boki, ni kod pravoslavnih niti kod katolika. Čak i u najvećim nedaćama nije bilo krvnih delikata zbog vjerske ili nacionalne pripadnosti.
Vjernicima rimokatoličke vjeroispovijesti Božić su čestitali bokeljski predsjednici opština i Skupština, kao i partijski čelnici, uz želje da praznuične dane provedu u miru i radosti.
I Redakcija Radija Jadran svima koji slave želi da Božić donese novo ohrabrenje, zdravlje i ljubav.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code