Božić: Simbol rađanja i stvaranja

Božić: Simbol rađanja i stvaranja

770
1
Podijeli

bozic ilust 2Pravoslavni vjernici slave Božić, najradosniji je hrišćanski i porodični praznik, dan rođenja Isusa Hrista. Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvijezda koja se kretala od Istoka prema Zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.
Božić simbolizuje rađanje i stvaranje, slogu, praštanje, ljubav. U svim pravoslavnim hramovima služene su liturgije, slavi se dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrijednosti vjere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi grijeh.
U domove vjernika poranili su polaznici sa naranđžom i željama za dobro zdravlje i napredak domaćina. Domaćica ih posipa pšenicom i dariva. Po običaju polaznik ostaje i na svečni objed. Nakon 40-odnevnog posta, na dan velikog praznika, trpeza je bogata i mrsna. To je najčešće zelje, suvo meso kaštradina, pršut, pečenje.
Prema drevnom vjerovanju, Božić se smatra veselim porodičnim praznikom. Ne ide se u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u svojoj kući. U narodu se odvajkada vjeruje da bi ovog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste jedni drugima uvrede. Takođe i da treba počinjati svaki posao koji vam “ne ide od ruke” da bi tokom godine bilo napretka.
Vjernici se tri dana mirbože i pozdravljaju riječima: ”Hristos se rodi” i odgovaraju “Vaistinu se rodi”.
U Boki Kotorskoj, tradicionalne vrijednosti dvije velike kulture i religijski običaji pravoslavlja i katoličanstva tokom minulih vijekova nijesu se sukobljavali, već stalno prožimali. Tako će i danas, kao i na katolički Božić, na svečanom ručku kod pravoslavaca biti i mnogi prijatelji i rodbina katoličke vjere.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code