Božović: Daljinsko upravljanje prekinuće „bljeckanje“ javne rasvjete

Božović: Daljinsko upravljanje prekinuće „bljeckanje“ javne rasvjete

3085
27
Podijeli

U projektu ugradnje LED rasvjete, vrijednom 2,6 miliona eura, do sada je ugrađeno oko 4300 svjetiljki, a oko 1500 je ostalo da se ugradi.
setaliste rasvjeta rj 180416Taj projekat počeo je sa implementacijom sredinom februara, a sprovodi ga  Stambeno komunalno d.o.o u saradnji sa kompanijom Hesel light.

Po riječima direktora Stambeno komunalnog preduzeća, Branka Božovića, na terenu je pet ekipa koje svakodnevno rade, pa se tačan broj ugrađenih svjetiljki ne može sa sigurnošću navesti.

Picerija i restoran

Božović je pojasnio i zbog čega je evidentno konstantno “bljeckanje” novih LED svjetiljki, pri čemu se na par sekundi isključi i uključi čitav niz:

“Riječ je o kodiranim svjetiljkama koje će prestati da „bljeckaju“ kada budu vezane na daljinsko upravljanje na kompjuter. Pošto još uvijek nijesu na tom režimu upravljanja, one još uvijek “traže svoje mjesto”, a očekujemo da će se i to uskoro riješiti”, pojasnio je Božović.

images_slike_licnosti_branko_bozovicOn je naveo i da je u toku najavljena ugradnja rasvjete na šetalištu. Podsjećamo, riječ je o 900 kugli koje će biti postavljene cijelom dužinom šetališta i u centru grada, i do sada je prema njegovim riječima, ugrađena skoro polovina:

“Čitava Njegoševa ulica je “pokrivena”, svi parkovi su praktično osvijetljeni, i kreće se sa šetalištem. Tu na pojedinim stubovima imamo problema sa bravarskim elementima, ali i to ćemo ubrzo sanirati i prilagoditi”, dodao je Božović.

Božović je sredinom marta u razgovoru za Radio Jadran najavio i da je u planu fasadno dekorativno osvjetljenje Sat kule, Forte Mare i Kanli kule kao i starog grada, koje obuhvata dva dijela:

“Prvi dio obuhvata postavljanje dekorativne rasvjete u starom gradu i Sat kule sa antičkim fenjerima i trebalo bi da se radi u sklopu ovog projekta LED rasvjete. Neophodno je potpisati aneks proširenja posla sa izvođačem. U drugom dijelu osvjetljenja Forte Mare, Kanli kule i zidina istočnog i zapadnog podgrađa, očekujemo projekat na osnovu kojeg bi raspisali sasvim novi tender koji nije vezan sa ovim projektom”, naveo je Božović.

led rasvjeta centarBožović je kazao i da za sada nema planova da se košarkaški teren, u Igalu kod pijace, osvijetli na bilo koji način, budući da je u večernjim časovima konstantno u mraku, već duži niz godina, na šta ukazuju slušaoci i čitaoci Radija Jadran. Teren je ranije imao reflektore koji su se palili po potrebi KK Primorje za njihove treninge. Teren i dalje rekreativno koriste djeca iz obližnjih zgrada, koji sa prvim mrakom moraju da ga napuste. Kako nam pričaju slušaoci, reflektori odavno nisu u funkciji, iako za njima postoji potreba, tvrde oni.

27 Komentari

 1. Hahaha e kuku majko kakvi “pametni” komentari,toliko mozgova u gradu a da treba napravit nesto nidje se jedan nebi cuo,samo palamudjenje u prazno i vazda neko kriv,milo sveto milic peric stojic vazda je neko kriv za sopstvene frustracije i odredjene boljke lijenih i neradnickih gradjana…svi bi da se bave politikom ili u opstinu da se zaposle i zo im je san,a da neko nesto smisli i uradi eee to je vec filozofija…Radite nesto pameti novska pustite se vi rasvjete i drugih stvari,nego na zalost odje komentarise vazda 3-4 ista bilmeza…Inace led rasvjeta je obavezna u svakom gradu,uslov evrposke unije,junadi!!!
  0  0
 2. ne isplati se ni komentarisat ako narod nevidi da nevidi onda je glupo pričati kako neradi rasvjeta koja je radila prije dvadeset i više godina….
  0  0
 3. U pravu ste, baš je ružno što bljeckaju. A sada kada je ovo uspješno riješeno mogli bi uložiti nekoliko milijardi u vjetrenjače za proizvodnju el. energije, isplatilo bi se na nekoliko vjekova.
  0  0
 4. Mislim da je u gradu bilo vaznijih i primarnijih stvari za rjesavanje od rasvete. Ako su vec odlucili ovako nesto mogli su barem solarnu staviti pa da se stedi. Svakako ce nas ovo kostati mnogo vise jer je veliki Dusko Kruso toliko strucan pa je sve ove bijele uzeo, a za magistalu moraju biti na zuto. Svuda u svijetu.
  0  0
 5. Imam utisak da bih se lakse navikao na mracnu magistralu, nego ovako kako je osvjetljena kad zamraci. Nego, zasto taj kompjuter za daljinsko upravljanje nije prvo postavljen, pa tek onda rasvjeta – manje bi se primjetila ova bolest samotrazenja.

  Idu duzi dani, pa ce manje bljeskati 🙂
  0  0
 6. I rivijera je dobila nove led svjetiljke i to parkovske kugle jacine 30 wati. One nikako ne mogu da nadomjeste stare svjetiljke po jacini, tako da je sada prilicno mracno i tesko se privici na nove uslove.
  0  0
 7. Kada se govori o kvalitetu svjetla najbitniji je spektar boja koje to svjetlo daje u poređenju sa sunčevim svjetlom.

  Pošto su ove LE diode deklarisane kao 5.600K, one su najpribližnije sunčevom spektru. Jedino bolje je ksenon koji za razliku od LED ima potpuno linearni prenos boja od 400 do 700 nm.

  Uzmite pa ponekad pročitajte nešto…
  0  0
 8. Unistili ste grad sa ovom rasvjetom… sivilo gdje dog okrenes. A nemojte ni slucajno staviti rasvjetu na terene nego osvijetlite tamo gdje niko ne zalazi a gdje djeca trebaju zdravo da rastu to nemojte ni slucajno! Cudi me samo kako ove terene niste pretvorili u “hotele” kao sto je Tamaris sada???? Ja se stvarno nekad pitam sta smo mi toliko zgrijesili da unistite grad na svaki moguci nacin?!Sa tim parama ste mogli otvoriti trzni centar koji fali ovom gradu pa da se ljudi zaposle i da zive,ovako im mozda bude bolje kada pogledaju u Vasu led rasvjetu!
  0  0
 9. Ne znam zasto niko ne pominje da u KUMOBORU ( a dje drugo ) stalno nestaje struje po tri puta dnevno na kratko, evo vec sedmicu dana. Eto materijala za istrazivacko novinarstvo!
  0  0
 10. Popraviti kandelaber sa novom sijlcom(sad ne radi) parking taxija pri ulasku u Orjenski bataljon i X hercegovačka ispod nadvožnjaka.
  Hvala
  0  0
 11. Zar za te pare nije bilo bolje da ste napravili jedan manji hotel ili parking garažu na nekoliko etaža. Tako bi ovaj grad malo oživi, a i dobila bi se nova radna mjesta.
  0  0
 12. Bolja je bila prethodna rasvijeta nego ova, ova rasvijeta em sto loše svijetli Em je i depresivna boja… Ona žuta je bila bolja sto puta i vise je bacalo svijetlosti nego ova ….pi
  0  0
 13. Sijalice traze svoje mesto pa bljeskaju? ????? U starom gradu je prilicno mracno sa ovim novim resenjem. Svetle kao lampa na mobilnom. Dobra ideja al losa realizacija.
  0  0

Ostavite komentar

*

code