Branko Ivanović predložen za predsjednika kotorske Skupštine: Opozicija i SDP okrenuli leđa

Branko Ivanović predložen za predsjednika kotorske Skupštine: Opozicija i SDP okrenuli leđa

6
Podijeli

Iako i u trećem nastavku konstitutivne sjednice Skupštine opštine Kotor nije izabran predsjednik, danas je prvi put sa predlogom kandidata izašao predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović. On je inicirao, nudeći i blanko potpis, da predsjednik lokalnog parlamenta bude Branko Baćo Ivanović, predsjednik OO SNP-a, jedan od tri odbornika te partije i predsjedavajući Skupštinom kao najstariji u sazivu.

so-kotor-21216-1Još nije ni završio svoje obrazloženje zasnovano na činjenici da treba spriječiti kolaps do koga može doći neusvajanjem budžeta i finansijskog plana Direkcije za uređenje Kotora, a dio opozicije i SDP su napustili zasjedanje.

Picerija i restoran

Odbornici  Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta, Socijaldemokratske partije i Građanskog pokreta URA očigledno nijesu za to da Ivanović bude na čelu parlamenta, iako je on iz opozicije.

U klupama su ostali DPS, SD, HGI, LP i tri odbornika SNP-a. Prethodno je Vladimir Jokić (Demokrate) podsjetio da je opoziciji osnovni princip da razvlaste DPS u Kotoru. Da o tome dogovaraju, ali ne pregovaraju. On je pozvao SNP da odustane od svog zahtjeva prema SDP-u da izađe iz vlasti ako misli sa opozicijom da kroji novu. Dao im je i rok da to urade iduće sedmice.

“Odluka je jednostavna: ili nas 5 političkih subjekata da formiramo novu lokalnu vlast, ili da neko pruži ruku DPS-u i sa njima stupi u pregovore, ili da izazove ponovljene izbore, što ćemo smatrati takođe kao pruženu ruku DPS”, poručio je Jokić.

To je izrevoltiralo SNP, koji nije htio da sa opozicionarima napusti zasjedanje u momentu kada je Andrija Popović predložio Branka Ivanovića za predsjednika.

so-kotor-21216-2U DPS-u i u SNP-u ocijenili su gest opozicije koja ne želi dijalog, nekonstruktivnim, zauzimanjem isključivo za partijske interese i fotelje umjesto za glavna godišnja dokumenta  i funkcionisanje grada.

Predsjednik Skupštine mora dobiti podršku jedne trećine odbornika, odnosno devet od 33. Za sljedeći nastavak biće valjda poznato je li kandidat Ivanović ili neko drugi, jer Ivanović treba da konsultuje i loklani odbor partije.

On je nakon zajedanja ponovio da interes građana Kotora mora biti iznad interesa svakog pojedinca i svake partije:

– Ovdje je očigledno da neki pojedinci i partije smatraju da je njihov interes viši od interesa građana Kotora. SNP niti se slaže s tim, niti će im dozvoliti to da rade. Sinoć se sastala opozicija sa SDP-om, jer mi SDP ne smatramo opozicijom. On je konstituent vlasti u Kotoru, sa DPS-om. Pojedinci iz DF-a, tačnije iz Demokratske narodne, Kneževićeve partije  i iz PZP-a su, ipak, apelovali na SDP da prihvate naš zahtjev da daju ostavke na funkcije. Međutim, oni to ne prihvataju – kazao je Ivanović.

On nije htio da komentariše da li to znači da je sada SNP bliži DPS-u, tim prije što jedini nije potpisao opozicioni dokument u kome garantuje da neće sarađivati sa DPS-om. A da li bi eventualna koalicija sa DPS-om, SD-om,LP-om i HGI-jem značila prevaru opozcionih birača?

–      SNP do sada nije nikoga prevario, neće ni građane Kotora i svoje glasače. Već sam rekao, ono što je i naš predsjednik Milić na Skupštini, SDP i DPS imaju znak jednakosti. Oni su vlast u Kotoru, pa ćemo da vidimo – rekao je Ivanović.

6 Komentari

 1. Ovaj SNP je komedija od partije.
  Ovaj SDP je komedija od partije.
  Ova URA je komedija od ……..
  ………………………………………
  ………………………………………
  Ispasce na kraju Mandic i Mracevic najpametniji!
  I ….. naravno, Dzej

 2. Logično razmišljanje SNPa. Kako je SDP opozicija kad možda i 4 najjače pozicije pokriva njihov kadar iz vremena vlasti sa DPSom prije izbora!? Ako si u opoziciji napuštaš ta mjesta i pravi se nova vlast SNP DF DCG SDP i Ura i kreće se od nule. Ovako SDP već ima funkcije.

Ostavite komentar

*

code