Branko Vujović: Valorizaciju Instituta uskladiti sa Bolnicom Meljine

Branko Vujović: Valorizaciju Instituta uskladiti sa Bolnicom Meljine

2637
4
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_razno_april_prezentacija_institut_vujovicInstitut Igalo će nakon prestanka važenja ugovora o kupoprodaji sa američko britanskim konzorcijumom IWG ostati u državnom vlasništvu, a za sada je neizvjesno da li će biti ponuđen na prodaju, odnonsno na tenderu, peti put, kazao je za Radio Jadran, predsjednik Tenderske komisije, Branko Vujović.

Komisija je analizirala ispunjenost uslova da bi bila zaključena transakcija u skladu sa ugovorom, koji je potpisan u novembru prošle godine sa IWG. Ali pošto obaveze nijesu ispunjene, ugovor je postao nevažeći. Vujović je podsjetio i koje je obaveze morao da ispuni IWG:

Picerija i restoran

“Kupac je imao obavezu da predloži članove Odbora direktora proporcionalno vlasničkoj strukturi, da saglasnost na Statut i normativna akta, da od Agencije za zaštitu konkurencije dobije saglasnost, obezbijedi memorandum sa IHG-om – svjetskom renomikranom kompanijom koja se bavi menadžmentom u wellnes centrima po svijetu, kao i da  potpiše izjavu o ispunjenosti uslova na osnovu čega bi bila uplaćena kupoprodajna cijena. S obzirom da to nije urađeno u predviđenom roku, mi smo na Tenderskoj komisiji konstatovali da ugovor više ne važi i to je konačna odluka”, pojasnio je on.

Tenderska komisija je prema njegovim riječima u saradnji sa menadžmentom Instituta ispunila skoro sve obaveze kako bi se ugovor mogao realizovati, ali s obzirom da kupac nije ispunio svoje, morao se konstatovati  prekid postupka:

“Zahtjev kupca da se produži rok na neodređeno vrijeme nijesmo prihvatili, jer njihovi razlozi zbog čega nijesu do sada ispunili svoje obaveze za nas nijesu bili ubjedljivi”, dodao je Vujović.

Kako dalje?

Sada treba tražiti pravo rješenje za dalju sudbinu Instituta, jer je do sada bilo dosta primjedbi na traženje investitora koji nijesu bili najbolji  za Institut. Prema riječima  Vujovića, dobro bi bilo da se bolja rješenja i saopšte. No, uz to treba odlučiti da li je pravo vrijeme i koji je način poslovanja  najbolji za Institut.

“Pri činjenici da imamo 4 neuspješna tendera, treba da se zabrinemo, odnosno da konstatujemo da nije baš jednostavno naći pravog investitora, koji treba da investira preko 50 miliona eura, kao i da kompaniju vodi na pravi način, koji bi ga doveo u fazu u koju je nekad bio. On mora biti lider, ne samo u regionu nego i mnogo šire. Institutu su neophodne investicije bez kojih ne može postići nivo usluga da bi bio održiv u dugoročnom periodu”, naveo je on.

Uz to, postavlja se pitanje ne samo valorizacije Instituta već i bolnice Meljine, kako bi se te dvije institucije “uvezale”:

“Ako bismo mogli imati specijalizovane usluge, a ne samo bolnicu, uz Institut kao rehabilitacioni centar, to bi bila najbolja moguća valorizacija tih kapaciteta”, kazao je Vujović.

Intersovanje norveških investitora

Budući da su pacijenti Univerzitetske bolnice Oslo najbrojniji u Institutu već 4 decenije, nerijetko se moglo čuti i da bi Institut trebalo “pokloniti” upravo njima. Komentarišući takve navode, Vujović za Radio Jadran, otkriva i da je bilo pregovora sa norveškim fondovima, međutim interesovanje još uvijek nije zvanično:

“Neki investicioni fondovi su iskazali interesovanje prije nekoliko dana – jedan investicioni fond iz Norveške, kao i Udruženje svjetskih veterana preko UN, kolji su zainteresovani da koriste dio kapaciteta za svoje potrebe. Bilo je još nekih ideja i inicijativa posljednjih dana, ali to sve još uvijek nije u toj formi da bismo mogli reći da je nešto izvjesno”, dodao je Vujović.

Predsjendik Tenderske komisije kaže i da ne treba zaboraviti da Institut Igalo “drže” zaposleni, koji imaju primanja ispod prosječne crnogorske zarade. Iako se radi o specifičnim zanimanjima, to je  najveća vrijednost Instituta:

“Nijesu to ni pozicija, ni objekat niti usluge smještaja, već upravo radnici kojih je tamo oko 700”, ocijenio je on.

Inače, tokom čitavog procesa pregovora sa IWG grupacijom  iz Tenderske komsije su imali izuzetno korektnu saradnju i komunikaciju sa menadžmentom Instituta, kako bi se poslovanje odvijalo nesmetano, budući da je kompanija bila pred prodajom, što je otežavajuća okolnost – podsjetioje na kraju Branko Vujović.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code