BRISEL: PREDATA APLIKACIJA ZA KANDIDATURU HERCEG NOVOG ZA EVROPSKU PRIJESTONICU KULTURE...

BRISEL: PREDATA APLIKACIJA ZA KANDIDATURU HERCEG NOVOG ZA EVROPSKU PRIJESTONICU KULTURE 2021.

375
0
Podijeli

Evropskoj komisiji u Briselu predata je danas kandidatura Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture.

Aplikaciju su u ime Herceg Novog predale savjetnica predsjednice opštine Nataša Martić i izvršna koordinatorka projekta “Herceg Novi 2021” Tamara Lepetić. Delegacija Herceg Novog posjetila je i Misiju Crne Gore pri Evropskoj uniji. Na sastanku sa šefom misije, ambasadorom, Ivanom Lekovićem i prvim sekretarom, Vukom Vujnovićem, zaključeno je da projekat “Herceg Novi 2021” predstavlja praktične korake na putu ka evropskim integracijama Crne Gore.
Aktivnosti na ovom jedinstvenom poduhvatu u istoriji Crne Gore, u opštini Hreceg Novi traju posljednjih 8 mjeseci. Internacionalni tim je zajedno sa ekipom iz Herceg Novog vrijedno pripremao aplikaciju, trudeći se da istakne sve što je značajno i lijepo u kulturi Herceg Novog, Boke Kotorske i Crne Gore.
Imajući u vidu da su standardi za ovu kandidaturu visoki, prevashodni zadatak tima je bio da se ti standardi maksimalno ispune i da aplikacija na 80 strana bude na evropskom nivou. Dati su odgovori na ukupno 51 tipsko pitanje. Tema i koncept projekta “Herceg Novi 2021” su “Frenemies – peace of art”.
U nastavku procesa Evropska komisija će krajem godine objaviti koga je desetočlani žiri, sastavljen od evropskih ekseprata, predložio za naredni krug kvalifikacija u 2016. godini.
Inače, Evropska prijestonica kulture jedan je od najvećih događaja na svijetu i održava se od 1985. godine, kada je i ustanovljena na predlog tadašnje grčke ministarke kulture Meline Merkuri i njenog francuskog kolege Žaka Langa. Do danas su ukupno 52 grada u Evropi nosila ovu prestižnu titulu.
Zahvaljujući novoj evropskoj regulativi i države koje su u statusu kandidata za Evropsku uniju imaju pravo da kandiduju gradove za najvažniji kulturni događaj u Evropi.
Po novom pravilniku od 2021. godine Evropska prijestonica kulture će imati i treći grad, svake treće godine. Imajući u vidu da su 2021. godine na redu Grčka i Rumunija, treći grad iz Evrope koji će im se priključiti biće iz jedne od pet zemalja i to Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code