BRODOGRADILIŠTE IŠČEKUJE VIŠE POSLA I KUPCA KOJI ĆE SE POZABAVITI I GRITOM

BRODOGRADILIŠTE IŠČEKUJE VIŠE POSLA I KUPCA KOJI ĆE SE POZABAVITI I GRITOM

103
0
Podijeli

Uposlenost u Jadranskom brodogradilištu Bijela nije dovoljna, jer obim remonata na brodovima koji su na dokovima nije veliki. Naročito ako se uporedi sa obimom posla u prvom kvartalu godine, ali i u istom periodu prošle.

– Došlo je do određenog pada uposlenja, što je u ovom poslu i za očekivati, jer se kontinuitet dobrog uposlenja ne može održati uz sve poznate probleme koje imamo, pojašnjava za Radio Jadran, izvršni direktor Jadranskog brodogradilišta, Petar Tušup.
– Imamo dosta upita za period neposredno ispred nas, ali od upita do ugovora dugačak je i neizvjestan put. U ovom trenutku radimo na pet objekata. Neki su tu već duži vremenski period. Prije par dana stigao nam je i brod “Lucky Star” koji će ostati malo duže, s obzirom da čeka rezervne djelove, a biće mu neophodno i dokovanje kao i ostali poslovi, navodi Tušup.
Uz sve probleme koje ova kompanija ima sa likvidnošću, potencijalnom primjenom Zakona o strancima koja je u jednom trenutku stvorila “konfuziju” među poslodavcima, u Brodogradilištu muku muče sa fianansiranjem radova i rokovima.
Prema riječima Tušupa još nije poznato kako će se tretirati grit u Brodogradilištu, kojeg ima negdje oko 70 hiljada tona.
– Predloženo je nekoliko varijanti za rješenje, a da li je neko prihvaćeno, mislim da nije. Nakon što se odabere najpovoljnija varijanta ići će se na tender za odvoženje grita. Međutim, ovo su informacije koje su nam usmeno saopštene, jer nije Brodogradilište finansiralo ispitivanje grita CETI-ju. To je uradila Agencija za zaštitu životne sredine i vjerujem da oni imaju preciznije podatke, kaže Tušup.
U Brodogradilištu su trenutno stalno zaposlena 392 radnika. Podsjetićemo, Vlada je na sjednici 18. juna usvojila Informaciju o realizaciji prijedloga za rješavanje viška zaposlenih u Jadranskom brodogradilištu AD Bijela. Zaduženo je Ministarstvo finansija da obezbjedi dodatnih 275.000 eura, za 126 radnika Brodogradilišta, koji na dobrovoljan način raskidaju radni odnos. Biće omogućeno da se za svakog zaposlenog koji raskida radni odnos na dobrovoljnoj osnovi izmire obaveze po osnovu poreza i doprinosa, u punom namijenjenom iznosu.
– Prošle godine 98 radnika napustilo je Brodogradilište kroz taj program, u dva kruga isplate otpremnina. Sada očekujemo da će ih oko 125 na isti način napustiti firmu, kako bi broj zaposlenih sveli na 260, odnosno 270, pojasnio je on.
Zaključkom Vlade je obuhvaćeno i još 7 bivših radnika Brodogradilišta koji usljed neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa u proteklom periodu nisu mogli ostvariti pravo na penziju.
Sredstva za njih će izdvojiti Jadransko brodogradilište iz sopstvene kase.
Do sada nijesu uspjela četiri tendera za privatizaciju komapnije i pregovori sa zainteresovanim kompanijama oko kupovine Brodogradilišta su u toku. Tušup u ovom momentu ne može reći kada će oni biti okončani, budući da su uslovljeni tretiranjem grita.
– Pregovori se odvijaju paralelno, jer je svaka investicija za budući remont jahti uslovljena je rješavanjem grita, tako da ćemo vidjeti koliko će to potrajati. Sa druge strane, imamo poteškoće sa likvidnošću, koje već ugrožavaju poslovanje do kritične mjere, ali nastojimo da to prevaziđemo, kao i dosada. Naravno, kako vrijeme više odmiče, situacija je sve teža, zaključio je naš sagovornik.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code