Brodogradilište isključeno sa berze, mogućnost trgovine akcijama postoji: Kako, ako ne vrijede?

Brodogradilište isključeno sa berze, mogućnost trgovine akcijama postoji: Kako, ako ne vrijede?

2428
6
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

brodogradiliste lucky star 070316Komisija za kotaciju Montenegroberze donijela je odluku o isključenju Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju sa berzanskog tržišta hartija od vrijednosti. Ipak, kako je saopšteno, akcijama Jadranskog brodogradilišta može se od petka trgovati na podsegmentu slobodnog tržišta akcija.

Šta to, ustvari, znači? Kakve su šanse da i manjinski akcionari, kojih je 5500 i kojima pripada 37% imovine prodaju svoje akcije dok je firma u stečaju?

Picerija i restoran

U NVO Manjinski akcionari i u Sindikatu Brodogradilišta ni sami ne znaju odgovore, čekaju objašnjenje stečajnog upravnika, Žarka Ostojića. Iz Montenegroberze su Radiju Jadran objasnili:

– Komisija za kotaciju Montenegroberze AD Podgorica je na I elektronskoj sjednici, 14. marta donijela odluku o isključenju sa berzanskog tržišta hartija od vrijednosti emitenta „Jadransko brodogradilište“ u stečaju AD Bijela (simbol trgovine: JABD), zbog neispunjavanja obaveza definisanih Pravilnikom o kotaciji „Montenegroberze“ AD Podgorica. Akcije emitenta „Jadransko brodogradilište” u stečaju AD Bijela, sada se nalaze na podsegmentu slobodnog tržišta akcija, što znači da se njima više ne trguje putem kontinuirane, već aukcijskom metodom.

A šta podrazumijeva aukcijska metoda trgovanja?

– Ona podrazumijeva da se transakcija može zaključiti po bilo kojoj cijeni, ukoliko postoje ponuda i tražnja po toj cijeni, tako da je trgovina ovim hartijama omogućena manjinskim akcionarima. Trgovina se ne obavlja tokom cijelog radnog vremena Berze, već jednokratno putem aukcija, ali je omogućena svakog dana – kazali su nam iz Montenegroberze AD Podgorica.

Na drugoj strani, ekonomisti, koje je konsultovao Radio Jadran, tumače da je ovim činom Montenegroberza skinula Brodogradilište sa svoje zvanične „A“ liste, jer više nema referentne finansijske  rezultate, time ni primamljive akcije za trgovinu.

Prevedeno, berza nije dužna da trguje akcijama koje ne vrijede. Njih sada neko može kupiti u bescijenje, po sistemu „daj što daš“. Imovinom Brodogradilišta upravlja Stečajno vijeće, a time i državnim, kao i akcijama manjinskih akcionara.

Onaj ko ima namjeru da kupi imovinu Brodogradilišta (za što je drugi tender u toku) mogao bi se sporazumjeti sa manjinskim akcionarima o preuzimanju njihovih akcija. Ali to je sve još o „dugom štapu“ i vlasnik nema nikakvu obavezu prema njima. U svakom slučaju, za manjinske akcionare ništa povoljno.

6 Komentari

Ostavite komentar

*

code