BRODOGRADILIŠTE POSLOVALO LANI S GUBITKOM, ALI MANJIM NEGO PRETHODNE GODINE

BRODOGRADILIŠTE POSLOVALO LANI S GUBITKOM, ALI MANJIM NEGO PRETHODNE GODINE

128
0
Podijeli

Jadransko brodogradilište Bijela, za čiju je privatizaciju u toku četvrti tender, prošlu godinu poslovalo je s gubitkom od 2,66 miliona eura, što je 4,2 odsto manje nego 2012.

Prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Montenegroberze, prihodi kompanije su porasli za 28,3 odsto na 16,37 miliona eura. I rashodi su bili uvećani za 23 procenta i iznosili su 18,48 miliona eura. Na zarade, naknade i ostale lične rashode potrošeno je 6,71 miliona eura.
Kako je našem radiju kazao izvršni direktor Petar Tušup, u prošloj godini remontovano je 78 brodova. Uposlenost tokom prvog dijela prošle godine rezultirala je i pozitivnim finansijskim saldom. Međutim,u drugoj polovini godine došlo je do značajnog pada uposlenja, naročito u posljednjem kvartalu, pa u decembru praktično nije uplovio nijedan brod.
Kako Tušup dodaje, uposlenost je sada dobra, jer je na remontu 8 brodova: po 2 iz Italije i Grčke, po jedan sa Kipra, Hrvatske, Njemačke i Holandije. U Bijeloj je još i školski brod Jadran. Za prvu polovinu aprila ugovoren je dolazak još 6 brodova: dva iz Njemačke, po jedan sa Malte, Kipra i Monaka. Optimistične su najave za maj i jun.
Tušup nam je potvrdio i da su predstavnici holandske kompanije „Amels Damen Shipyards” inače aplikanti na tenderu za prodaju Brodogradilišta, proteklih dana obišli sobu sa podacima u ovoj kompaniji. Detaljnije su se upoznali sa poslovanjem i stanjem u firmi i do 15. aprila očekuje se njihova ponuda. Druga firma koja je takođe prošla kvalifikacije za učešće na tenderu jeste italijanska kompanija Fincantieri:
“Predstavnici ove kompanije još nisu obišli sobu sa podacima, mi ih očekujemo i mislim da pitanje dana kada će doću u Bijelu” – ističe Tušup.
Ukupna aktiva Brodogradilišta na kraju prošle godine iznosila je 41,84 miliona eura, 1,5 odsto više nego u uporednom periodu. Akumulirani gubitak kompanije iznosi 10,23 miliona eura.
Dugoročna rezervisanja i obaveze su 2,3 miliona, a kratkoročna 18,03 miliona eura.
Četvrti tender za prodaju 61,57 odsto akcija Jadranskog brodogradilišta raspisan je 21. januara. U međuvremenu je odbijen konzorcijum kojeg čine Blotraco Shipping Kipar, Roman Denkovych i litvanska UAB Litana, jer nije ispunjavao kvalifikacione uslove. Potencijalni strateški partneri, italijanska i holandska kompanija, koje su zadovoljile kvalifikacione ulsove, treba da do 15. aprila dostave ponude za kupovinu bijelskog Brodogradilišta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code