Brodogradilište: Prekinuli protest, primili platu, čekaju prodaju velikog doka

Brodogradilište: Prekinuli protest, primili platu, čekaju prodaju velikog doka

2187
0
Podijeli

brodogradiliste prazan dok 070316Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela protestovali su samo jedan dan i od utorka su opet na radnim mjestima. Dobili su informacije koje su i tražili da su pregovori sa eventualnim koncesionarima koji su se javili na tender počeli. Raspisan je i drugi tender za prodaju imovine, a sjutradan su dobili i plate, kaže nam predsjednik Sindikata Brodogradilišta, Mladen Krivokapić.

–      Dobili smo platu od 193 eura jer firma je u stečaju. To je minimalac i ne možemo tolerisati da kasni. Smatramo da isplata zarada mora da se ispoštuje  do 3. u mjesecu, posebno zato što smo svi kreditno zaduženi. Banke nemaju više razumijevanja da čekaju uplate rata, a prednjači CKB”, kazao je Krivokapić.

Picerija i restoran

Nakon protesta radnici su razgovarali sa stečajnim upravnikom, Žarkom Ostojićem, o novom tenderu koji je u utorak raspisan za prodaju imovine.

–      Za razliku od prvog kada je nuđena cjelokupna imovina, sada postoji mogućnost parcijalne prodaje velikog doka, voznog parka i Upravne zgrade. Ostatak imovine je u paketu. Čekamo 8. april za kada je zakazano otvaranje ponuda u Privrednom sudu u Podgorici. U suštini, sada je realnija mogućnost da u slučaju prodaje velikog doka, za 7 miliona eura na koliko je procijenjen, radnicima budu prije izmirena dugovanja – kaže nam Krivokapić.

Povodom najave iz Tendreske komisije da će biti započeti razgovori sa Adriatik Marinasom i Damenom oko koncesije za brodogradilišnu luku, u Sindikatu smatraju da nije toliko važno ko će njom rukovoditi ukoliko i sami budu aktivan učesnik svega.

“Ono što nas najviše zanima, a što smo i rekli na protestima, to je da vidimo da li će sve biti transparentno, da radnici budu upoznati s ponudom i tokom pregovora, jer ovo je na kraju krajeva naša kuća”, zaključio je Krivokapić.

Radnicima se još duguju dvije i po plate, pet zimnica i 23 naknade za podstanarine, negdje oko 1,3 miliona eura. To potraživanje je ušlo u stečajnu masu i biće izmireno kada bude novca od porodaje imovine, uvjereni su radnici Brodogradilišta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code