Brzo će Mala fešta od naranče, prijave u narednih sedam dana

Brzo će Mala fešta od naranče, prijave u narednih sedam dana

1
Podijeli

Ciklus Stađunskih fešti u Herceg Novom i ove godine otvoriće prva od četiri, Mala fešta od naranče, čiji će domaćin i ovog puta biti Gradska kafana. Prema najavama organizatora, NVU Ruke, fešta će se održati 28. januara, a svi zainteresovani za učešće mogu da se prijavljuju već od danas. Rok za prijave otvoren je 7 dana, odnosno do 25. januara, kazala je Radiju Jadran, Milina Kovačević, iz ovog Udruženja.

Prema njenim riječima, ukupan utisak sa dosadašnjih fešti je više nego pozitivan, a izlagači se javljaju iz svih krajeva Crne Gore:

Picerija i restoran

– Očekujemo izlagače iz primorskih gradova, a u prosjeku uvijek imamo oko 30 izlagača, što nije mali broj. No, to ćemo znati kad istekne prijavni period. Akcenat je naravno na proizvodima od naranče i oni bi trebalo da budu u fokusu izlagača i kad je riječ o domaćim proizvodima i kad je riječ o rukotvorinama. Uvijek insistiramo da oni koji prave različite predmete primijenjene umjetnosti suvenirskog tipa naprave nešto tematski za ovu feštu, kako bi sve bilo povezano – navela je Kovačević.

Ono što karakteriše Malu feštu od naranče u gastronomskom dijelu je dijapazon između tradicionalnih receptura karakterističnih za naše područje do nekih kulinarskih eksperimenata modernog kuvanja koji ima puno pravaca, u kojima se najčešće ogleda kreativnost, dodala je Kovačević, ističući ambiciju da ovoj fešti dodaju i to.

U toku je prikupljanje recepata za knjigu o jelima sa narančom, koja bi trebalo da bude izdata do ljeta, što bi bio jedan suvenirski proizvod kao propratni materijal fešte.

Ono što je od specijaliteta sa narančom na fešti do sada izazvalo najviše pažnje bila je torta sa narančom i bademima, zatim jela sa mesom i narančom, piletina sa narančom, te paste sa umacima od naranče. Ove godine domaćice će nastojati da ukombinuju praktično nespojivo – specijalitete sa sirom i narančom ili džemove od naranče sa ljutom paprikom.

Prijava za učešće na fešti može se obaviti do 25. januara na telefone 067/281-322 i 067/281-323, Fb stranici NVU Ruke i preko e-maila i web stranice www.ruke.me.

1 komentar

  1. Zar je problem objaviti poziv za festu bar 15 dana ranije, kako bi imali vremena da pripremimo to sto zelimo da izlozimo? Mi, koji po prvi put zelimo da ucestvujemo a nismo to planirali od prosle godine? Sedam narednih dana moram da utrosim i na redovne obaveze…zivot, posao, a ne samo na pripremu onoga sto treba da se izlozi. Ma koga briga…

Ostavite komentar

*

code