Budući pomorci obučavali se i pomagali remont jedrenjaka “Jadran”

Budući pomorci obučavali se i pomagali remont jedrenjaka “Jadran”

2578
6
Podijeli

ucenici pomorske brod jadran 170516 3Na školskom brodu Jadran, koji je već tri godine na remontu u Jadranskom brodogradilištu Bijela, završen je veoma uspješan program praktične nastave za učenike Srednje pomorske škole u Kotoru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Mornarice Vojske Crne Gore i Srednje pomorske škole iz Kotora oko 200 od  600 učenika svih razreda Srednje pomorske škole u Kotoru, tokom aprila i prve polovine maja, sproveli su obavezni dio praktične nastave, pomažući u remontu školskog broda „Jadran“.

Picerija i restoran

ucenici pomorske brod jadran 170516 2Kotorski srednjoškolci dali su time svoj doprinos ovom zahtjevnom poslu, nakon čijeg će okončanja legendarni jedrenjak zasjati novim sjajem i ponovo zaploviti punim jedrima.

Pod budnim okom članova posade broda i uz njihove instrukcije, učenici su obavljali manje stručne poslove, poput šmirglanja i farbanja brodskih dijelova. To su odradili savjesno i temeljno, za šta su zaslužili najviše ocjene i od svojih „domaćina“ i od svojih profesora.

Budući moreplovci su u Bijelu, gdje se nalazi jedrenjak, dolazili školskim autobusom, u grupama od 12 do 15. Oni su na ovaj način dotakli i dio burne istorije ovog broda, koji je izgrađen u brodogradilištu “H. C. Stulken Sohn” u Hamburgu još 1933. godine, i koji je stizao čak do Njujorka i Bostona.

Profesor Risto Miranović, inače, stari morski vuk, izuzetno je zadovoljan saradnjom sa Mornaricom Vojske Crne Gore.

„O brodu se najviše nauči dok je u remontu, jer je to izuzetna prilika da se upozna sistem funkcionisanja broda i upozna sa njegovim elementima“, smatra Miranović.

Poručnik fregate, Đorđe Cvetičanin, kaže da je izuzetno zadovoljan načinom na koji su učenici prišli obavezama. On ističe da saradnja Mornarice i Srednje pomorske škole iz Kotora, koja je postojala i ranije, nikada nije bila intenzivna i korisna za đake kao ove godine.

ucenici pomorske brod jadran 170516 1„Dijelove broda na kojima su radili, planirali smo pomno, u odnosu na smjer koji dijete pohađa. Ovoga puta, nije riječ o običnom remontu, već se može smatrati pravom rekonstrukcijom broda. Promijenjena je brodska mašina, kompletne instalacije, stavljen je novi generator… Radovi na brodu privode se kraju i ’Jadran’ će nakon njih, biti kao nov. Dio zasluge za to pripada i učenicima Srednje pomorske škole. Siguran sam da će im ovo iskustvo biti od ogromne koristi kada jednog dana budu plovili i postali ono za što se školuju“, kaže Cvetičanin.

Inače, školski brod „Jadran“ ima stalnu posadu koju čine pet oficira, 25 podoficira i pet mornara.

6 Komentari

 1. Vidim u komentarima puno neke negativne energije… … a za mene koji sam sa 18 godina proveo ceo vojni rok na Jadranu i znam i sta je bio remont i sta je bila plovidba…. ovo je Super vest.
  1  0
 2. ŠB “Jadran” mora prvenstveno biti namjenjen za obuku srednješkolaca pomorske struke i studenata Fakulteta za pomorstvo iz Kotora. Država može koristiti ŠB “Jadran” za komercijalne svrhe, ali prije svega da bi se obezbijedila sredstva za njegovo održavanje. Osnovna funkcija ŠB treba i mora da bude obuka pomoraca, jedine profesije u Crnoj Gori koja ima međunarodnu prohodnost.
  1  0
 3. Radnici Brodogradilišta nijesu u protekle tri godine uspjeli da završe remont Jadran-a. Remont ne bi bio završen da u “pomoć” nijesu “priskočili” učenici pomorske škole iz Kotora! Mogli su to organizovati i prije dvije godine, pa bi Jadran sada već plovio!!!! Tužno
  0  1

Ostavite komentar

*

code