Budva preuzima 47%, Tivat 53% više, a Bar 58% manje količine vode...

Budva preuzima 47%, Tivat 53% više, a Bar 58% manje količine vode iz regionalnog vodovoda

5
Podijeli

Pripremajući se za ovogodišnju sezonu JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje je u prvom kvartalu godine, obavilo potreban remont i popravke opreme i redovno čišćenje vodoizvorišta. Implementiran je plan zaštite, te izvršeni brojni obilasci trase regionalnog vodovodnog sistema radi detektovanja eventualnih poteškoća u radu.

Prema riječima direkora JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, Gorana Jevrića, turistička sezona otpočela je čak bolje nego što je očekivano, ako se uzmu u obzir podaci o isporuci vode iz regionalnog vodovodnog sistema lokalnim vodovodnim preduzećima. Naime, opštinama na Crnogorskom primorju prvog dana ljeta isporučene su mnogo veće količine vode nego istog dana 2016, odnosno, rekordne 2015. godine.

Picerija i restoran

– Kao što je i očekivano, u preuzetim količinama vode prednjači prijestonica turizma – Budva, koja je 21. juna preuzela 206 l/s vode, što je 47% više u odnosu na isti dan 2016. godine, odnosno 21% više nego istoga dana rekordne 2015. godine. Valja naglasiti da je opština Tivat napravila najveći iskorak u preuzetim količinama vode u odnosu na prethodnu godinu, jer je 21. juna preuzela 87 l/s, što čini čak 53% više u odnosu na količinu preuzetu na isti dan 2016 – kazao je Jevrić.

Opština Tivat je ove godine izvršila adekvatne analize, planski i realno sagledala stvarne potrebe za vodom tog područja i u sklopila odgovarajući ugovor o isporuci vode sa JP, podsjeća Jevrić:

– Uvjereni smo da će i ostale opštine pratiti primjer Opštine Tivat, te u budućnosti sa dužnom pažnjom i ozbiljnošću pristupiti planiranju realnih količina vode koje će zadovoljiti rastuće potrebe, kako lokalnog stanovništva, tako i turista koji borave na Crnogorskom primorju. Rekordi u isporuci vode koje naše preduzeće kontinuirano bilježi posljednjih godina, najbolje govore u prilog tvrdnji da je regionalni vodovodni sistem najznačajniji infrastrukturni projekat koji je Vlada Crne Gore realizovala nakon obnove nezavisnosti, koji je donio ogroman napredak u razvoju Crnogorskog primorja i države Crne Gore, generalno govoreći – ističe Jevrić.

On, međutim, upozorava da imajući u vidu ulogu koju regionalni vodovodni sistem igra u ukupnom privrednom razvoju naše države, moramo insistirati na većoj brizi, unaprjeđenju i povećanju njegove iskorišćenosti u budućnosti, posebno vodeći računa o interesima i povećanju kvaliteta života građana. Pored ovog JP, sve državne institucije, odnosno preduzeća, koja u opsegu svojih nadležnosti imaju vodosnabdijevanja, treba da učine sve što je u njihovoj moći da se na odgovorniji i ozbiljniji način zajednički staramo o vodi kao najdragocjenijem resursu, smatra Jevrić.

Njegovo upozorenje se u ovom slučaju odnosi na donosioce „vodovodnih“ odluka u Baru, koji ove godine preuzima čak 58% manje vode u odnosu na prethodnu godinu, iako u toj opštini, na teritoriji više mjesnih zajednica, kubure s nedostatkom vode za piće, „za čime apsolutno nema potrebe“, zaključuje direktor Regionalnog vodooda, Goran Jevrić.

 

5 Komentari

 1. Voda je stratesko pitanje generacija i dobro je da je ima sa vise strana. Ptoblem je sto se ogrmni pricenat gubi i prosipa zbog lose vodivodne mreze.

  3
  1
 2. sto ce nama voda iz ovog vodovoda kad imamo ,,redovno,, snadbijevanje iz bratskog Trebinja preko Hrvatskog tla.Vrti hidrocentrala Plat proizvodi struju struja HR placa vodu kroz struju i zaradjuje mi ,,ovce ,,placamo vodu i transport i odrzavanje na obje teritorije,i na kraju svaki dan negdje nema vode.Sve cestitke na odlicnom ekonomskom projektu SNP i brace istomisljenika.SRBIJA DO TOKIJA

  7
  12
  • Bratsko Trebinje preko Hrvatskog tla…tebe baš boli što naša voda iz Bilećkog jezera teče preko naših susjeda! Bilećko jezero je nastalo potapanjem i teritorije opštine Nikšić tako da plaćamo samo transport naše vode što je logično! Ove derikože iz regionalnog bolje da ne spominjem. Njihova saopštenja obiluju kubikažom a ne cijenama iste. Ta voda dođe skuplje 25 puta od ove cijene po kojoj nam dolazi iz Hrvatske!

   6
   2

Ostavite komentar

*

code